FADO FİESTA FUTBOL 

FADO FİESTA FUTBOL 
  • 0
    0
    0
    0

  • İktidarda kalmak iktidara gelmekten daha zordur. Muhalefetteyken hiçbir sorumluluk yüklenmeden, hiçbir risk altına girmeden vaatte bulunmak kolaydır. Kimse sizin haklı veya haksız, ölçülü veya ölçüsüz vaatlerinizin gerçeklikle ne kadar uyumlu olduğunu iktidara gelmeden test edemez.

    Ancak aynı şey iktidar partileri için geçerli değildir. Uygulanan her siyasi karar, halkın belli bir kesiminde memnuniyet yaratarak takdir toplarken, memnuniyetsiz kitlelerin de oluşmasına sebep olur. Memnuniyetsiz kitleler kendini muhalefet bloğunun yanında konumlandırarak iktidarın devamı için tehlike arz etmeye başlar.

    İşte tam da burada karışık ve etik olmayan yönetim örgüleri gözlemlemeye başlarız. Ancak bu herkes tarafından fark edilmez. Çünkü söz konusu etik olmayan yönetim örgülerinin deşifre edilmesi etkisini ortadan kaldırır. Kurguyu yapanın kim olduğu bilinirse yemli tuzağa mesafeli kalınır ve böylece hedeflenen etki gerçekleşmez.

    Etik olmayan yönetim örgülerine gelelim. Franco'nun 3F formülünü şu şekilde özetlenebilir: Halk arasında kitlesel coşku ve eğlence yaratarak siyasi muhalefeti bastırıp siyasi iktidarı pekiştirmek. Franco'nun 3F'si Fado, Fiesta ve Futbol yani müzik, festival ve futbolu kullanarak 1939 yılından 1975 yılına kadar iktidarını korumayı başarmıştır.

    Peki yakın tarihte gerçekliği sabit olan bu yöntem bizi neden ilgilendirsin ki diye bir soru sorabilirsiniz. Benim de buna cevabım şudur: Ülke ekonomisi bu durumdayken, ülkenin ekonomik durumuyla açıklanamayacak olan futbol kulüplerinin TL kazanırken milyonlarca euro ile transfer edilen futbolcularını sıralarım:

    Ziyech, İcardi, Zaha, Dzeko,  Tete, Mertens,  Ndombele, Chamberlain,  Tadiç, Fred, Rebiç,  Pepe, Mendy, Bakambu gibi isimler geldiyse buradaki stratejinin sadece futbol başarısı olduğunu söylemek, içinde bulunduğumuz ekonomik kriz göz önüne alınırsa saflık ile açıklanabilir.

    Asıl amaç gözden kaçırılırsa oyunun içindeki kuklalara dönüşür halk kitleleri. Ya hedef Şampiyonlar Ligi'nde kupadır ki bu şu aşamada süper liginin genel kalitesiyle pek mümkün gözükmüyor ya da Franco'nun 3F formülünün futbol olan kısmıdır.

    En son size bir soru sorarak bitireyim: Ülkede Fado yani müzik ile Fiesta yani festivaller ne durumda?


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.