IMAX Nedir? IMAX Salonların Normal Salonlara Göre Farkları Nelerdir?

IMAX Nedir? IMAX Salonların Normal Salonlara Göre Farkları Nelerdir?
  • 0
    0
    0
    0
  • Dünyada sinema izleme alışkanlığı özellikle pandemiden sonra oldukça değişti. Genelde artık biz seyirciler filmleri sinemada izlemek yerine OTT (Over-The-Top) dediğimiz Netflix, Prime, HBO gibi platformlardan izliyoruz. Fakat; bizi hâlâ sinema salonlarına gitmeye iten IMAX gibi teknolojiler de mevcut. Geçtiğimiz günlerde IMAX Türkiye'de 4 yeni salon daha açacağını duyurdu, salonların ikisi İstanbul ve Ankara'da açılacak. Diğer ikisi ise 2025 ve 2026 yılında açıklanmayan iki şehrimizde daha hizmet verecek.


    Bu salonların hali hazırda bulunan IMAX salonlarından önemli bir farkı var. Yeni açılacak olan IMAX salonları, 4K görüntü sağlayan ve gerek ses gerekse görüntü anlamında çok daha yoğun bir deneyim sunan lazer projeksiyon teknolojisine sahip olacak ve Türkiye'de bir ilk olacak. Biz de bu haberden sonra sizlere IMAX nedir, ne işe yarar, normal sinema salonlarından farkı nedir gibi soruların yanıtlarını vermek istedik, lafı uzatmadan hemen konuya geçelim.

    IMAX Nedir?

    IMAX ismi Maksimum Görüntü anlamına gelen "Maximum Image" kelimesinin bir nevi kısaltmasıdır. IMAX, normal filmlere göre daha yüksek kalitede film çekimine denir. Imax, gerçeğe en yakın 3 boyutlu görüntüleriyle birlikte iki ayrı projeksiyon cihazı, lazer ses sistemi ve IMAX'e özel salon düzeni ile izleyiciye maksimum kalitede görüntü sunar.

    IMAX'in Sıradan Sinemalara Göre Farkları Nedir?

    IMAX teknolojisi, perde boyutlarından ses sistemine, filmin çekildiği kameradan sinema koltuklarına kadar değişiklik göstermektedir. Ülkemizde sinema salonlarının çoğunda projektörlerin ömrünü uzatmak için projektör ışığı bilinçli olarak kısılıyor. Bu da biz izleyicilerin bazı atmosferi karanlık filmlerde neredeyse hiçbir şey görmemesine sebep oluyor. Fakat; IMAX salonlarda bunu yapmak imkansız, çünkü; dünyadaki tüm IMAX salonlarının ayarları Amerika'daki IMAX merkezinden her gün kontrol ediliyor. Bu nedenle insanlar bir IMAX filmine gidince ne izleyeceğini bilerek ve kalitesinden emin olarak gitmiş oluyor. 

    Koltuklar

    IMAX salonların normal salonlara göre bir diğer farkı da koltuklar. Daha önce bir IMAX salonunda film izlediyseniz fark etmişsinizdir ki normal koltuklardan daha dik açılıdır ve filmi sinema salonundan çok sanki kendi evlerinizde izliyormuş gibi hissedersiniz. Bir başka farklı özellik salondaki bütün koltukların yarım daire şeklinde konumlandırılması. Bu özellik sayesinde izleyici perdeye daha hakim oluyor ve çevresel görüş açısı maksimum seviyeye çıkartılıyor. 

    Farklı formatta çekilen filmler

    Bu kadar farktan sonra IMAX filmlerin formatlarının farklı olması da tabii ki şaşırtıcı değil. Normal film formatları, 35 ve 70 mm arasında çekiliyor ve film sırasında dikey olarak yansıtılıyor. Aşağıda verdiğimiz görselden de anlaşılacağı üzere normal film formatlarında bant delikleri görüntünün sağ ve sol kısmında bulunuyor. 

    IMAX film formatının boyutları da 70 mm ancak diğerlerinden farklı olarak Imax görünütüsü dikey yerine yatay olarak yansıtılıyor ve bant delikleri görüntünün aşağı ve yukarı tarafına konumlandırılmış durumda. 

    Yukarıda bahsetmiş olduğumuz IMAX teknolojisindeki format, aslında ekrana 12K (12288 x 6480) kalitesinde görüntü yansıtıyor ancak ne yazık ki bu kalite henüz herhangi bir insanın çıplak gözle ayırt edebileceği bir kalite değil. IMAX, daha yüksek çözünürlük ve daha belirgin kontrast için sinema salonlarında iki adet 2K (2560 x 1440) projektör veya iki adet 4K (3840 × 2160) projektör seçeneği sunmakta. 

    %110 Daha büyük sinema perdesi

    IMAX sinema perdeleri, normal sinema perdelerine göre %110 daha büyük. Perdenin bu derece devasa olmasının başlıca sebeplerinden biri, izleyiciye maksimum açıda görüntüsunarak daha fazla gerçeklik hissiyatı yaratmak. IMAX salonlarında verilen görüntüler, perdenin dışına taşarak izleyiciye daha gerçekçi bir hissiyat sunar. Yani görüntüyü tek bir odağa kilitlemek yerine perdenin her yerine dağıtarak izleyiciyi sanki sinema salonunda değil, filmin içerisindeymiş gibi hissettirmeye çalışır. 

    Yazının başında söylediğimiz gibi bu henüz ülkemizde bulunmayan yeni IMAX salonları bu yıl içerisinde İstanbul ve Ankara'da hizmet verecek. Peki sizce 2025 ve 2026 yıllarında açılacak olan bu açıklanmamış şehirler hangileri olmalı tahminlerinizi bekliyorum?

    Kaynak: 1-2


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.