Komana Antik Kenti'nde Kazı Çalışmaları Başladı

Komana Antik Kenti'nde Kazı Çalışmaları Başladı
  • 7
    0
    0
    2
  •   Tokat sınırları içinde yer alan Komana Antik Kenti'nde çalışmalar başladı. Kazı heyeti başkanı Prof. Dr. Burcu Erciyas, bu sene de Hamamtepe bölgesinde kazı çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.

    5 hafta sürecek olan çalışmalar için Erciyasi, "Bizans dönemine tarihlenen kilisenin tamamen ortaya çıkarılması için çalışacağız. Hamamtepe'de yaşamın milattan önce 5 bin yılına kadar gittiğini gördük." dedi.

    Bu yıl kazı çalışmalarına yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirlerini alarak az sayıda personelle başladıklarına işaret eden Erciyas, "Bu sene kazı çalışmalarını 20 kişilik bir ekiple sürdüreceğiz. Bunlardan 12 kişi işçi olarak çalışıyor. Diğerleri arkeolog, sanat tarihçisi arkadaşlarımız ve uzmanlarımız." diye konuştu.

    2018 yılında yapılan kazı çalışmalarında, Helenistik dönem yerleşimine dair izler ortaya çıkmıştı. Bu da antik kentin tarihini 1300 yıl geriye götürmüştü.

    Kaynaklara göre, Mitridat Krallığı'nın yönetiminde önemli bir kültür merkezi olan ve Roma İmparatorluğu döneminde de özerkliğini koruyan Komona Pontika, Anadolu tanrısı Ma'ya adanmış kutsal bir alandı. Ticaret merkezi de olan bölgede festivaller düzenlenmiş, zengin pazar yeri ve verimli arazisiyle Anadolu'nun tüm bölgelerinden ziyaretçi çekmiştir. 

    Kaynak: AA


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.