Medusa Mozaiği Bayramda Ziyaretçilerini Bekliyor

Medusa Mozaiği Bayramda Ziyaretçilerini Bekliyor
  • 5
    0
    0
    2
  • Burdur'un Gölhisar ilçesindeki Kibyra Antik Kenti'ndeki Medusa mozaiği, Kurban Bayramı'nda ziyarete açık olacak. Kazı Başkanı Doç. Dr. Şükrü Özüdoğru, "Ziyaretçilerimiz rahatlıkla gelip, bu eşsiz mozaiği yerinde orijinal haliyle görebilir" dedi. 

    UNESCO Dünya Mirası geçici listesinde yer alan Kibyra Antik Kenti kazıları sırasında ortaya çıkarılan Medusa mozaiği, pandemi süreci sonrasında normalleşme adımlarının atılmasıyla ziyarete açılmıştı. Kazı Başkanı Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Şükrü Özüdoğru, Medusa mozaiğinin özellikle yapılış tekniğiyle renkli mermer parçalardan 'Opus Sectila' denilen bir yöntemle oluşturulduğunu ve dünyada bu özelliğiyle tek olma özelliği taşıdığını vurguladı.

    Medusa'nın antik dönemde özellikle koruyucu bir kimlik olarak nekropollerde (mezarlık yapıları) ve ayrıca önemli kamu yapılarında dekoratif ve koruma amaçlı kullanılan bir motif olduğunu aktaran Özüdoğru, "Bu yönüyle biraz bugünün nazar inancını, nazar boncuğunu anımsatıyor. Malum hikayesinde kötü niyetli kişileri taşa çevirdiğine inanılan bir mitolojik figür Medusa, bu yönüyle de önemli" diye konuştu.

    Kaynak: HaberTürk

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.