1826 rakımlı zirveye sahip ve yakınında bir göl bulunan Türkmen Dağı çok sayıda bitki, ağaç ve yaban hayatını içerisinde barındırıyor. Ayrıca Kayzer Kalesi'nin kalıntılarına da ev sahipliği yapıyor.

 

 

Kütahya Orman Bölge Müdürü Hasan Keskin, ''Türkmen Dağı Frig Ekoturizm Planı'' kapsamında  yapılacakları anlattı;

Yaklaşık 70 km. uzunluğunda bir güzergah ekoturizme katılacak. Tarihi mekanların, vadilerin ve 11'i endemik 650 bitki türünün bulunduğu güzergahta yaya, bisiklet ve araç yolları bulunacak. Ekoturizme açıldıktan sonra yaban hayatını geliştirme sahasında ki kızıl geyik ve kara akbabalar görülebilecek. Güzergah boyunca Söğütlüyayla'dan başlayıp Lütfiye ve Güldere köyleri, Gölcük Yaylası, Doğankaya Kulesi, İnliyayla'dan tarihi Frig Vadisine inilecek. Bu vadiden ise İnli, Fındık, Sabuncupınar ve Akpınar köylerinden Porsuk Barajı'na oradan da Türkiye'nin önemli termal merkezlerinden Ilıca Kaplıcaları'na ulaşılarak plan son bulacak.

Güzergahta bulunan Kayzer Kalesi'nin ekoturizm alanındaki en önemli tarihi yapılardan biri olduğunu olduğunu belirten Keskin, şunları söyledi "Kaynaklara göre, yaklaşık 1200 yıl önce Bizans döneminde yüksek ve dik bir tepeye inşa edilen bu kale, savaş zamanlarında mesajların işaret yoluyla başka bir yere gönderilmesi için kullanılmış. Çevreden izole şekilde inşa edilen bu kaleden Kütahya, Eskişehir ve Bursa'daki Uludağ görülebilmektedir. Etrafı surlarla çevrili olan bu kalenin kalıntıları günümüze kadar ulaşmıştır."

 

 

 

KAYNAK: HÜRRİYET, TRTHABER