Modanın Önde Gelen İsimlerini Etkisi Altına Alan Cam Ev

Modanın Önde Gelen İsimlerini Etkisi Altına Alan Cam Ev
  • 2
    0
    0
    0
  •      Yapımı 1949 yılında tamamlanan orijinal adıyla Glass House eksantrik mimar Philip Johnson tarafından tasarlanmıştır. Miuccia Prada, Thom Browne, Virgil Abloh ve daha pek çok moda tasarımcısı ilham almak için rotalarını Johnson'a çevirmiştir. Frank Lloyd Wright, Ludwig Mies van der Rohe gibi modernist mimarlar ile birlikte Philip Johnson dışında Amerikan arazileri üzerinde bu denli geniş kapsamlı bir etkisi olan çok az mimar vardır. Johnson'ın mimari imzasını en iyi şekilde taşıyan örneklerden bazıları ise New York Sony Tower, Dallas'ta bulunan Thanks-Giving Meydanı ve California'daki Crystal Cathedral olarak sıralanabilir.

    (The Crystal Cathedral)

    Ünlü mimarın tüm önemli eserleri bir yana moda dünyasını Connecticut, New Canaan'da bulununan Glass House kadar büyüleyeni olmamıştır, üstelik bu yapı Philip Johnson'a 1979 yılında Pritzker Ödülü de kazandırmıştır.

    Philip Johnson, 1966
    (Photography New York Daily News/Getty Images)

    Yapının kapalı alana sahip tek 'odası' silindirik şekilde tuğlalarla çevrili banyosudur. Bununla birlikte, mutfakta ceviz ağacı paneller kullanılmış ve ada tezgâh tercih edilmiştir. Minimalist yaklaşımla ekru bir halı ile öne çıkarılan salon bölümü için Mies van der Rohe'nin Barcelona koltukları kullanılmıştır.

    Mimar Johnson, bu yapısı için "eksantrik bir mimarın günlüğü" tanımını kullanmıştır.

    Philip Johnson, 1966
    (Photography New York Daily News/Getty Images)

    1967 yılında Vogue, Philip Johnson ve onun cam evinin kültürel belleğine kazınan bir etkinliğe şahitlik etti. Johnson ve sanat koleksiyoneri John de Menil'in ev sahipliği yaptığı partide Andy Warhol ve o zamanlar yeni yeni ünlenmeye başlayan rock grubu The Velvet Underground gibi isimler misafirler arasında yerini alıyordu.

    Günümüzde ise cam ev, geçmişten aldığı mirasla birlikte yepyeni bir imaja sahip. Her yıl düzenlenen yaz partisi, takvimlerin en önemli etkinliklerinden biri olarak sayılıyor ve geçici sergilerle Yayoi Kusama ve Robert Indiana gibi uluslararası sanatçıların eserlerine ev sahipliği yapıyor.

    (Photography Emmo Louise Swanson)

    2018 yılında gerçekleşen Thom Browne Golf kapsül koleksiyonu çekimlerinin kamera arkası...

    Louis Vuitton erkek giyim kreatif direktörü Virgil Abloh 2017 yılında tanıtılan "House Hunting" başlıklı koleksiyonu için evin heykel galerisi, göl pavilyonu ve dairesel yüzme havuzu çevresinde çekimler düzenlemişti.

    Biraz daha günümüze yaklaştığımızda ise Oscar de la Renta tasarımcıları Laura Kim ve Fernando Garcia 2020 pre-spring koleksiyonlarında yer alan ombre ipek elbiseler, askeri dokunuşlar ve Japon bahçelerini andıran çiçeksi desenli tasarımlarına fon oluşturması için özenle biçilmiş çayırları ve cam bir tavana sahip heykel galerisini içinde barındıran cam evi tercih etmişti.

    (Photography Horst via Getty Images)

    Glass House Dış Cephe, 1964

    Peki nedir bu Prada, Abloh, Browne ve de la Renta gibi isimlere ilham kaynağı olmaya devam eden cam evi özel kılan?

    (Photography: Emma Louise Swanson)

    Ağırlıklı olarak binanın yerleşimi ve camdan bir şey inşa etme fikri Viktorya dönemlerinden itibaren kolektif hayal gücümüzü etkisi altına alan bir düşünce, egzotik bitkilerin camla çevrili ılık alanlarda yetiştiği 'yeşil' evler gibi örneğin. Camın transparan, hatta neredeyse görünmez yapısı bir binanın, doğanın sezonluk güzelliklerine en iyi şekilde tanık olmasına olanak sağlıyor. Yalnızca gün ışığının, gölgeleri etkisi altına alan döngüsünü gözlemlemeye izin vermek değil, aynı zamanda içeri ile dışarı arasındaki bariyerlerin bir nevi eritilmesi görevini üstleniyor cam. Virgil Abloh'un vardığı şu sonuç gibi: "Bu denli eski bir cam evden daha modern bir kavram düşünemiyorum. Bu metafor karşısında büyülendim."

     

    Kaynak: 1, 2

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.