Depresyonda Mıyım Yoksa Sadece Yorgun Muyum?

Depresyonda Mıyım Yoksa Sadece Yorgun Muyum?
  • 3
    0
    1
    0
  • Uyku ve depresyon istatistikleri

    Uykusuz kaldığımız zaman vücudumuzdaki ve zihnimizdeki sessizlik ve yorgunluk açıktır. Ama gerçekten yorgun olup olmadığımızı ya da depresyon geçirip geçirmediğimizi nasıl anlayabiliriz?

    Türkiye’deki her 3 yetişkinden 1'i yeterince uyuyamıyor. Bir gecede yedi saatten az uyku alan kişilerin, depresyon dahil olmak üzere 10 yaygın kronik sağlık durumunu bildirme olasılıklarının yedi saatten fazla olanlara göre daha olası olduğu araştırılmıştır.

    Dünyada 300 milyon kadar insana depresyon tanısı konuyor. Dünya Sağlık Örgütü ve Uyku Vakfı, depresyon geçiren yaklaşık 20 milyon insanın huzursuz uyku sendromu ve uykusuzluk ile ilgili sıkıntıları olduğunu bildiriyor.

    Uyku eksikliğinden dolayı bıkmış insanlar depresyona benzer semptomlar yaşayabilir, örneğin:

    Bozulmuş konsantrasyon

    Enerji ve motivasyon kaybı

    Sinirlilik

    Bununla birlikte, depresyonu olan insanlar, uykuya dalmak, uykuda kalmak veya kendilerini çok fazla uykuda bulmak olsun, uyku ile ilgili sorun yaşayabilir. Peki, farkı nasıl anlarsınız? Kafa karıştırıcı olsa da ikisini birbirinden ayırmanın birkaç yolu olduğu ortaya çıkıyor.

     

    Vücudunuzun sinyallerini okuma

    Uyku, zihnimizin durumu için buzdağının görünen kısmıdır. İnsanlar uykunun kapalı bir kutu olduğunu düşünmeyi çok daha kolay buluyor, çünkü bilinemezdir. Uyku, bu yüzden bilinen bir şeyin yanlış olup olmadığını araştırmanın kapısını gerçekten açar. Açıkçası görülen uyku yoksunluğunun ana belirtisi, gündüz uykusuzluğudur. Diğer belirti ve semptomlar bunlardır:

    İştah artışı

    Yorgunluk

    Bulanık veya unutkan hissetmek

    Azalmış libido

    Ruh hali değişiklikleri

    Öte yandan, depresyon belirtileri ve semptomları şunlardır:

     

    Uykusuzluk hastalığı

    Azalmış konsantrasyon

    Enerji eksikliği

    Umutsuzluk, suçluluk veya her ikisi

    İntihar düşünceleri

     

    Depresyon ve uyku yoksunluğu arasındaki ince çizgi ne hissettiğiniz ve ne deneyimlediğinize bağlı olarak bulanıklaşabilir. Psikologlar hastalarına sorunun köküne inebilecek bir soru soruyor. Hastalara sık sık bir şeyler yapma arzusu olup olmadığını, enerjiden yoksun olup olmadıklarını soruyorlar. Yorgun insanlar hala bir şeyler yapmaya ilgi duyarlar fakat depresyondaki insanların, çeşitli aktiviteleri, hatta zevkli olanları bile umursamadıklarını söyleme oranları fazlasıyla yüksektir.

    Depresyon, birinin motivasyonunu kırmakta kesinlikle etkilidir.Örneğin spor salonuna veya arkadaşlarla akşam yemeğine gitmek, uyku yerine tercih edilebilir ve bu da bize depresyonda olunmadığını gösterir.

     

    Semptomların zamanlamasını neden izlemelisiniz?

    Depresyon ve uyku yoksunluğu arasındaki farkı anlatmanın başka bir yolu zamanlamadır.Depresyon, sürekli olarak düşük bir ruh halinin veya bir şeyleri yapma konusundaki ilgi veya zevk kaybının iki veya daha fazla haftalık bir süresi ile karakterizedir.

    Birçok psikiyatrik tanı, herhangi bir ruh hali bölümünün sayılması için 4-14 günlük bir zaman aralığında kümelenmesi gerekiyor diye açıklıyor. Semptomların günden güne değişebileceğine dikkat çeken bir diğer kural, bu ruh hali semptomlarının böyle bir zamanda olmadığı günlerden daha fazla mevcut olmasıdır.

    Herhangi bir endişe yaklaşık bir hafta boyunca uzanırsa ve yaşam kaliteniz üzerinde etkisi varsa, muhtemelen doktorunuzu bilgilendirmek iyi bir fikirdir.

     

    Uyku yoksunluğu ve depresyon için tedaviler arasındaki farklar

    Birisi depresyonla ilgileniyor olsun ya da olmasın, tüm uyku yoksunluğu vakalarında önce uyku problemini düzeltmek önemlidir. Düzenli bir uyku planına girmek, ekran süresini sınırlamak ve yatmadan önce gevşeme tekniklerini uygulamak gibi şeyler ilk önce denenmesi kolay çözümlerdir. Ancak, uykunuz düzelmiş olsa bile ruh halinizin düşük kalmaya devam ettiğini fark ederseniz, daha fazla değerlendirme gerekebilir Depresyon tedavisi farklıdır. Terapi ve ilaçlar bazı insanlara yardımcı olurken, egzersiz, alkolü sınırlamak ve dengeli bir diyet yemek gibi yaşam tarzı değişiklikleri yardımcı olabilir.

    Uyku zihin için en temel restoratif aktivitedir ve ruh halinden enerjiye, dikkat ve odaklanmaya kadar her şeyi etkileyebilir. Uyku yoksunluğu gerçek bir sorundur. Uyku, görebileceğimiz en canlandırıcı durum ve en büyük anti-enflamatuar yardımımızdır. Bu yüzden sağlıklı bir uyku çekemiyorsak kesinlikle, bir yardım almamız gerekir.

    Kaynak 1

    Resimler


    Yorumlar (1)
    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.