Asya'nın Bittiği Yer: Babakale

Asya'nın Bittiği Yer: Babakale
  • 5
    0
    0
    0
  • Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı bir köy Babakale. Sıradan bir balıkçı köyü gibi görünse de hem güzelliği ve doğasıyla size huzur verecek hem de sizi çok özel bir sertifikayla onurlandıracak bir yer. Ayrıca, Osmanlı'nın son kalesine de ev sahipliği yapıyor.

    Babakale’ye geldiğinizde, muhtarlık tarafından herhangi bir ücret ödemeden*, Asya’nın bittiği yere geldiğinizi belgelemek adına size bir sertifika veriliyor.

    .

    Bu tür sertifikadan biri Babakale diğeri ise Portekiz’de Avrupa’nın bittiği yer olmasıyla ünlü Capo da Roca’da veriliyor. Böyle özel bir yerde bulunmanın heyecanı yetmiyormuş gibi, kalenin üstünden gördüğünüz masmavi manzaranın ve köy kahvesinde içeceğiniz çayın verdiği huzur, Babakale'ye gitmeye fazlasıyla değer.

    Babakale, boynuz saplı el yapımı bıçaklarıyla ünlü. 300 senelik geçmişi var bu mesleğin köyde. Zamanında 18 bıçakçı dükkanı varken şimdi sadece iki dükkan kalmış bu işle uğraşan. 

    Haritada adeta batıya uzanan bir el gibi görünen Babakale, bir zamanlar korsanların da uğrak yeriymiş. Bir deniz seyahati sırasında fırtınaya yakalanarak buraya sığınan Sultan III. Ahmet, korsanlardan bıkıp usanan köylüleri korumak için bir kale yaptırmış(1723). Kalenin yapımı için çıkarılan fermanda yurdun dört köşesindeki mahkumların Babakale'deki çalışmalarından sonra serbest bırakılacakları vaat edilmiş. Kale, restorasyon çalışmalarıyla bugün dimdik ayakta. Geniş surların üstünde kalenin dört tarafını dilediğiniz gibi gezebilirsiniz.

     

    Gezgininden Notlar..

    * Okuduğum blog yazılarında sertifikanın yalnızca bayramda 5tl olduğu yazıyordu ama sanırım tatil sezonu dışında gittiğimiz için 10tl gibi bir ücretle sertifikayı aldık. Bu arada sertifikayı almak isteyenler muhtardan almalı. Muhtar olmadığı zamanlarda kalenin hemen önündeki köy kahvesinden de alabilirsiniz. 

    Babakale konumu itibariyle çevresinde birçok ören yeri barındırıyor.

    Assos(Behramkale)'ye 30km

    Apollon Smintheion'a 10km

    Alexandria Troias'a 40km

    Çanakkale sınırları içinde olması sizi yanıltmasın, Balıkesir'e oldukça yakın ve günübirlik Balıkesir-Çanakkale gezisi yapacaklar için ideal bir konumda.

    Ayrıca Babakale ve çevresinde birçok butik pansiyon ve el değmemiş koylar bulunuyor. Ege sahillerini sevenler için güzel bir tercih olabilir.

    .

    .

    Kaynakça

    1 2 3 4

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.