Obel, ilk albumü Philharmonics ile basit ve gizemli sözleri alegorik biçimde kullanarak dinleyicileri sadece kasvete boğmayan, fakat bir o kadar da melankolik şarkılarını piyasaya sürdü. 
  


“Agnes Obel – Philharmonics albüm kapağı” 


Albümde; “Riverside”, “Falling, Catching”, Brother Sparrow”, “Avenue” gibi oldukça ünlü eserler bulunuyor. Eleştrimenler tarafından oldukça beğenilen bu albümde yer alan eserler, birçok dizi ve reklam filmlerinde de kullanıldı. Albümü açıp dinlediğinizde “ben bu şarkıyı bir yerden duydum” diyeceğiniz birçok eser bulunmakta. 
Jonat T. Bengtsson’ın aynı adlı romanından uyarlandığı Submarino filminde, Philharmonics, Riverside, Brother Sparrow soundtrack olarak kullanılmış şarkılardan. Thomas Vinterberg’in yönetmenliğini üstlendiği filmde yıllar sonra annelerinin cenaze töreninde karşılaşan iki erkek kardeşi konu alıyor.  
  


 “Submarino-2010” 


Grey’s Anatomy, Revenge gibi birçok ünlü dizide şarkılarının soundtrack olmasıyla ünü artan Obel, ikinci albümü “Aventine”i 2013 yılında piyasaya çıkardı. Obel ikinci albümüyle belki de en iyi enstrumantal parça olan “September Song” u piyasaya sürdü. Birçok dizi ve filmde kullanılan parça özellikle Big Little Lies isimli dizide kullanılarak dikkatleri üzerine çekmeyi başardı.  

September Song’un yanı sıra Chord Left, Fuel to Fire, Dorian, The Curse gibi birbirinden başyapıt olan şarkılar da yer alıyor.Özellikle Fuel to Fire şarkısını herkesin bir şekilde aşina olduğu bir şarkı. Kendisi Ford reklamında yer alıyor. 

Bu arada Aventine içinde bulundurduğu efsane şarkıları ve şiirsel havasıyla benim favori Obel albümüm olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. 
“Citizen of Glass” sanatçının üçüncü ve belki de hepimizin en aşina olduğu albüm. Birçoğumuzun nefessiz şekilde izlediği Netflix dizisi “Dark” ta bu albümden birçok şarkıya yer verildi. Dark’ı izleyenler için dizi sırasında “çok güzel şarkıymış” dediğiniz şarkılardan birisinin Obel’e ait olma olasılığı oldukça yüksek. Mesela şu sahnede “Familiar” şarkısını duyduğumda televizyonun sesi sonuna kadar açmıştım. Dark’ı dizisini takip etmiş bir izleyici olarak bu kadar efsane bir sahne için daha uygun bir şarkı düşünemiyorum doğrusu.  

Yine adeta Dark için yazılmış “It’s Happening Again” şarkısının yer aldığı sahneyi paylaşmadan olmaz diye düşünüyorum. 

 


 Nordik divamızın son albümü olan “Myopia” 21 Şubat 2020 tarihinde yayınlandı. Albüme ilişkin genel yorumlar daha neşeli ve eski tarihleri anımsatığı yönünde. Benim favorim ise Broken Sleep.  



Agnes Obel, kış ve sonbahar mevsiminde kendinizi bir film sahnesindeymişcesine hissettirecek şarkılar yapmaya devam ediyor. Umarım da hep böyle devam eder.