Türkiye'nin En Uzunu: Tınaztepe Mağaraları

Türkiye'nin En Uzunu: Tınaztepe Mağaraları
  • 4
    0
    0
    2
  • Antalya-Konya arasındaki Seydişehir'e yolunuz düşerse kesinlikle uğramanız gereken bir mağaradan bahsedeceğim. Tınaztepe , Türkiye'nin en uzun mağarası olmasının yanı sıra, astım hastaları için de bir şifa merkezi niteliğinde. 

    1968 yılında Fransız bilim adamı Michel Bakalowichz tarafından keşfedilmiş ,daha sonra 1970 yılında başka bir araştırma grubu; kaptan Jacgues Cousteau’nun ekibi alman Reinhold Messner ve arkadaşları Suğla Gölü ve onu besleyen su altı kaynaklarını araştırmak için bölgeye gelmiş. Mağaranın toplam uzunluğunun 22 km olduğunu keşfeden bu grup, mağarayı Almanya'ya döndükten sonra Dünya Harikaları adında bir kitapta yayınlamış. Şimdilik sadece 1580 metresinin yürünebildiği mağaranın havası, dışarısı kaç derece olursa olsun, +9 derece ve üstünde seyrediyor. Yer yer ölçülen sıcaklıkların en dip ve zirve noktaları  36,5 °C ve –18,4 °C.

     

    Mevsimsel olarak yürüdüğünüz platformun altında yeraltı sularını görebilirsiniz.Yürünebilen 1580 metre sonunda en dik merdivenlerle karşılaşıyorsunuz. Son merdivelerden sonra, karşınıza yer altında 65 metrelik bir duvar çıkıyor . O manzaraya karşı durup soluklanmak, onca yolu yürümenize değer. 

    Gezgininden notlar..

    Mağaranın içi serin olacağı için yanınıza hırka almanızda fayda var. Türkiye'deki çoğu büyük mağaradan farklı olarak, herhangi bir teçhizata gerek duymayacaksınız . Acil durumlar için, platform üzerinde butonlar mevcut, yalnız kalsanız da korkmanıza gerek olmayacak.

    Mağara şu anda bir özel tesise ait ve mağaranın girişi , dinlenme tesisi olarak da kullanılıyor. Yanınıza su vb. şeyler almanıza gerek yok. 

    Işıklandırma çoğunlukla yeterli olsa da bazı yerlerde daha güvende hissetmek için girişte meşale, fener alabilirsiniz. Telefon ışığı yeterli olmuyor.

    Giriş ücreti 15 , öğrenci 10 TL.

     Kaynakça


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.