5 Adımla Çevreye Daha Az Zarar Verebiliriz.

5 Adımla Çevreye Daha Az Zarar Verebiliriz.
  • 0
    0
    0
    0
  • Bu konuda kendini sorumlu hissetmeyen birinin bu yazıyı okuduğunu düşünmüyorum. O yüzden yerlere çöp atmayalım diyerek başlamaycağım. Hepimizn az çok duyduğu şeyleri yapmak için birbirimizi motive etme yazısı yazıyorum. 

    Tüm maddelere girmeden önce her şeyi ya da her maddeyi tümüyle yapmak zorunda olmadığımızı unutmayalım. Tüm dünyadaki herkesin her şeyi yapması pek mümkün değil ama herkes biraz olsun yaşam stilini değiştirirse bir şeyleri birlikte başarabiliriz.

    1. Vegan olmak 

    Merak etmeyin sizden vegan olmanızı isteyerek başlamıyorum. Sadece hafatada bir gün hepimiz veganlığı denersek bile çevreye verdiğimiz zararı azaltacak etkide bir iş başarmışız demektir. Haftada 7 gün var 1 gün hayvansal gıda tüketmeden yaşayabiliriz bence. Böyle bir kültür de mevcut zaten. Etsiz pazartesi. Ben işi bir adım ileri götürerek vegan beslenmenizi öneriyorum sadece. Örnek bir beslenme grafiği oluşturmayacağım sadece. Neler yiyebileceğimize değinmek istiyorum. Sizinde kahvaltınızın sultanı peynir ya da yumurta olabilir. Bu sabah badem/soya/hindistan cevizi sütü gibi bitkisel bir sütle hazırlanmış bir bowl tüketebiliriz. Öğlen bir sebze yemeği ve salata yesek. Akşama da bir baklagil ve mercimek çorbasıyla ya da domates çorbasıyla günü kapatabiliriz.

    vegan beslenme örnekleri için

    2.Tek kullanımlık plastikleri hayatımızdan olabildiğince çıkarmak

    Poşet konusuna hepimizin son derece hakim olduğunu ve bez çantaya geçtiğimizi ya da file kullandığınızı düşünerek devam ediyorum burada.

    Su içmek için kullandığımız pet şişelerin ne kadar çok olduğunu hiç düşündünüz mü? Ekonomik olarak da daha avantajlı bir öneri de bulunacağım. Matara taşımaya ne dersiniz. Suyu hem evimizden getirmiş olacağız hem de pet şişe atıklarına engel olmuş olacağız. Bu konuda bir önerim var SuCo. İnstagram hesaplarının linkini bırakıyorum. Katlanabilir oluşuyla su bittikten sonra çantamızda yer kaplamıyor. Estetik bir ürün. İçinde zararlı plastikler yok ve 2 yıla kadar ömrü var. Bir bakın bence.

    SuCo

    Dışarıda kahve içmeye hepimiz bayılıyoruz biliyorum. Peki Starbucks'ta kullandığımız pipetler... Onlar da bir plastik atık küçücük olduğunu bakmayalım. Pipet kullanım sıklığı nedeniyle önemli bir plastik atık. Hem de küçük bir başlangıç neden iyi olmasın ki. Yanımızda pipetimizi taşıyarak bu atık oluşturmanın da önüne geçmiş oluyoruz. 

    Kahve konusunda minik bir öneri daha yanımızda termosumuzu götürüp kahvenin içine konmasını rica edebilirz. Benimki sadece bir öneri işte.

    Burada kendime de bir eleştiri geliyor. Streç film kullanımı. Buzdolabına herhangi bir şeyi koyaraken kaplamadan koyabilsem keşke. Bunu da uygun cam saklama kapları alarak çözmem gereken bir problem. Ama bunların farkına varıp rahatsız olmanın bile bir adım olduğunu unutmatyın lütfen. 

    3. Cruelty-free ürünler kullanmak

    Öncelikle cruely-free nedir oradan başlamalıyım. Hayvan üzerinde test yapmayan markalara deniyor. Bu konuda şöyle bir detay var eğer bir markanın Çin'de satıışı varsa kesinlikle cruelty-free değildir. Çin hayvanlar üzerinde test yapmayı zorunlu kılan bir ülke. Senelerdir bu konuda kendimle savaş veriyorumben de. Malesef aklınıza gelen bir çok marka cruelty-free değil. Cruelty-free muadillerini bulmak da epey zorlayıcı olabiliyor. Ama kendi açımdan makyaj malzemesi tüketimi olarak bakıldığında ciddi bir azalmaya gitti bu şekilde. Az ve öz olanı almaya yönlendirdi beni. Cruely-free olan ve olmayan markaları görüp bir değişiklik yapmak isterseniz diye bir linkte buraya bırakıyorum. 

    Cruely-free markalar

    4. Kapitalizmin oyunlarına gelmeyip daha az giysi almak

    Modayı seviyoruz, her sezon başka bir şeyler olmasını, yeni kıyafetler denemeyi seviyoruz. Ancak her kıyafetin üretilmesi için kilolarca su harcanıyor. Bu konuyu hiç bu açıdan düşünmüş müydünüz? Ben de 2018 İstanbul Tasarım Bienali'nde AkbankSanat'taki sergide öğrenmiştim. Tüm kıyafetlerin üretilmesi için kilolarca su harcanıyor. Biz ihtiyacımız olmayan şeyler aldıkça Dünya'ya zarar vermeye devam ediyoruz. Diğer bir azaltacak adımda ikinci el ürün kullanımını yaygınlaştırmak. İkinci el ürün almak malesef kültürümüzde yaygın değil. Kendi ihtiyacımız olmayan kıyafetleri satmak ya da bağışlamak başka birinin alacağı yeni bir kıyafete engel olacağından biz yine dünyamıza bir iyilik yapmış olacağız. 

    5. Çöplerimizi ayrıştırmak

    Kağıt, cam, plastik, metal, pil atıkları ve gıda atıklarımızı ayırmamız gerektiğini bildiğinizi düşünüyorum. Ama hepimizin bu konuda sakıncaları var. İlk sakıncamız çöplerimizi nereye atcağımız ile başlıyor. Bu konuda belediyelerden bilgi alabiliriz. Haftanın bazı günleri belli noktalardan topladıklarını biliyorum. Bizim bu konuda sayımız artarsa atıklar için ayrı çöp kovalarının geldiği günler de gelecek ben eminim. 

    Son hatırlatmayı yapıyorum. hiçbir değişim hemen olmaz. Önce sizde bir farkındalık yaratır. Sonra rahatsız olmaya başlarsınız. Sonra değişim başlar. Hepimiz yapabiliriz. Kendinize inanın.

    Görsel Kaynaklar

    1 2 3


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.