Arkeologlar Sibirya'da Antik Bir Savaşçı Çift İçeren 2500 Yıllık Bir Mezar Buldu

Arkeologlar Sibirya'da Antik Bir Savaşçı Çift İçeren 2500 Yıllık Bir Mezar Buldu
  • 6
    0
    0
    1
  • Sibirya'daki arkeologlar 2.500 yıllık antik bir savaşçı çiftin olağanüstü mezarlığını ortaya çıkardılar...

    Bilim adamlarına göre,her ikisinin 30larında öldüğüne inanılıyor ve bir yeni doğmuş,ve bir yaşlı hizmetçi ile birlikte gömülmüş olduğuna inanılıyor. Çiftin eş olduğu düşünülüyorken büyük ihtimalle 60larında ölen yaşlı kadın hizmetçileri olabilir.

    Büyük olasılıkla, ölenlerin etini yiyen kemirgenlerden dolayı bebeğin kalıntıları mezarın her tarafına dağılmıştı. Antik savaşçı çift günümüz Rusya'sında yaklaşık 2.200 yıl öncesine kadar var olan kayıp İskit uygarlığına ışık tutabilir.

    Keşifle ilgili en sıradışı şey,mezarlıktaki savaşçı kadın adam ile aynı silahlarla gömülmüş olmasıydı. Bilim adamlarına göre, aynı zaman ve mekandaki diğer mezarlara,uzun menzilli silahlar olan yay ve oklar ile gömüldü. Fakat, yeni keşfedilen mezardaki kadının uzun saplı bir silahı vardı ve bu da bir küçük balta veya balta,ve kısa bir kılıç olabilir.

    Çiftin erkeğinin iki balta,iki bronz hançer,ve bir bronz aynası vardı. Kıdemliaraştırmacı Yuri Teterin dediki; '' Hakiki bronz silahların bulunduğu için, bu muhteşem bir cenaze töreni.''

    Novosibirsk Devlet Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden Dr. Oleg Mitko,''Etkileyicibir silah setimiz var.'' dedi. ''Bir kadın mezarında yakın dövüş silahları bulduk, ki bu pek normal değil. Kadının savaş baltası vardı...bu yüzden savaş tabakasının bir parçasıydı.''

    Yaşlı kadın çiftin ayaklarının altında buruşuk bir pozisyonda mezara defnedilmiş. Dişlerinden ikisi kırıktı ve bir tarak ve küçük bir seramik kabı vardı,bu da araştırmacıları kişisel servetinin çok az olduğuna inanmaya neden oldu.

    Ayrıca mezarda koyun ve sığır eti ile doldurulmuş bazı büyük seramik kaplar olduğu keşfedildi. O dönemde öbür dünyaya ulaştıklarında insanlara yardım ettiklerine inanıldığından insanlar mal ve yiyeceklerle gömülürdü.

    Mezardaki tüm insanlar İskit uygarlığının bir parçası olan Tagar kültüründendir. Antik yunan tarihçisi Heredot,İskitler ve onların genç kadın savaşçılarının kayıtlarını bıraktı. Ancak hekim Hipokrat sonradan açıkladı ''Kendisine koca alır.'' sonra dövüşçü olmaya son verebilir.

    Arkeolog Anatoly Vybornov açıkladı; '' Hem erkek hem kadın silahlı çatışmalara katıldı. ''Şiddet, sorunları çözmenin kabul edilebilir ve yasal bir yoluydu.''

    Savaş yaralarına dair hiç kanıt olmadığı için,araştırmacılar dört kişinin aynı anda aynı enfeksiyona yenik düşmüş olabileceğine inanmak istiyorlar.

    Hizmetçi sonraki hayatlarında onlara bakmak için ailenin yanına gömüldü.

     

    Kaynak - 1 

    Kaynak - 2

     

    Çeviri 'de yardımlarını esirgemeyen  Hakan Kuşçu ' ya teşekkürler... :)

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.