Türkiye’Nin İlk Dijital Moda Haftası: Mbfw İstanbul 2020

Türkiye’Nin İlk Dijital Moda Haftası: Mbfw İstanbul 2020
  • 0
    0
    0
    0
  • 12-16 Ekim tarihleri arasında Türkiye Tanıtım Grubu (TGG) desteği ile gerçekleşen ve hafta boyunca www.mbfwistanbul.com adresinden nabız tutarak izlediğimiz Mercedes-Benz Fashion Week İstanbul gerçekleşti. 37 tasarımcının yer aldığı ve 2021 İlkbahar/Yaz koleksiyonlarının yanı sıra 2020 Sonbahar/Kış koleksiyonlarının da tanıtıldığı çok güzel bir haftayı geride bıraktık. Gerçekleşen defileler dışında bu sezonu farklı kılan diğer bir özellik ise her gün ayrı sunucuların olup, her defilenin ardından gerçekleşen canlı yayın sohbetleriydi. Böylece bizlerde sadece defileleri izlemekle kalmayıp, bütün tasarımcıları yakından tanımış olduk. Onların bakış açılarını ve koleksiyonlarının hikayelerini dinledik. 

    Sunuculuğunu Ece Sükan, Rachel Araz Kiresepi, Ceylan Atınç, Aslı Barış ve Asena Sarubatur’un gerçekleştirdiği canlı yayın sohbetlerinde Olivia Palermo, Leonie Hanne, Veronica Ferraro, Tamara Kalinic ve Amy Julliette Lefévre gibi uluslarası tanınan katılımcılarda yer aldı.
     
    İlk gün boyunca New Gen, Natalie Kolyozyan, Niyazi Erdoğan, Belma Özdemir, Tuba Ergin ve Tuvanam koleksiyonlarını görme şansı bulduk. MBFWI’nin 15. sezonunun ilk günü New Gen ile birlikte çok güzel bir açılışla gerçekleşti. Moda dünyasında bu kadar yetenekli ve farklı bakış açılarına sahip olan genç tasarımcıları görmek çok güzeldi.

    Sol baştan Mehmet Demir, Süreyya Süleymanoğlu, Tanyeli Erdem, Ezgi Yıldırım, Aycan Hakalmaz

    Tasarladığı 3D defilesi ile Niyazi Erdoğan beni çok heyecanlandıran tasarımcılardan oldu. Biliyorsunuz ki evde kaldığımız pandemi süresi boyunca hayatımız daha da dijitalleşti. MBFWI’nin ilk dijital sezonuna tamamen dijital ortamda üretilmiş bir koleksiyon ve defile ile katılınca bu haftanın önemi ve yaşadığımız o dönem tekrar anlam kazandı. 
     
    "Sürdürülebilirlik konusu henüz materyaller üzerinde daha çok tartışılırken, asıl düşünülmesi gerekenin üretim süreçleri, harcanan iş gücü ve enerji tüketimi olduğunu düşünüyorum." 

    Niyazi Erdoğan 

    Günün kapanışı ise başarılı tasarım markası Tuvanam, İlkbahar/Yaz 2021 koleksiyonu defilesi ile oldu. Kullanılan renkler, kumaşlar Tuvana Büyükçınar Demir’in ikonikleşmiş formlarıyla tekrar şekillenmişti. Kendi konuşmasında söylediği gibi gündüzden geceye kolayca geçiş yapabileceğimiz ve hayatımızın her anında bizimle olacak zamansız tasarımlardan oluşuyordu. 

    Tuvanam

    Tuba Ergin

    İkinci gün boyunca Murat Aylum, Emre Erdemoğlu, Meltem Özbek, Çiğdem Akın ve NEDO by Nedret Taciroğlu defilelerini izledik. Gökhan Yavaş’ın tasarımları beni bugünün başlangıcı için yeteri kadar heyecanlandırmıştı. Ayrı ayrı kullanılan renkler ve daha sonra bir araya getirilerek ortaya çıkan kombinasyonlar çok güzeldi. Rock’n Roll konserlerinin enerji dolu havasını bize yansıtmayı çok iyi başardığını düşünüyorum.

    Gökhan Yavaş

    Emre Erdemoğlu’nun defilesi ikinci gün boyunca beni çok heyecanlandıran diğer bir defilelerden oldu. Defile açılışını ve kapanışı Murat Dalkılıç ile yapan tasarımcı Emre Erdemoğlu son zamanın trendi olan takımları ve süveterleri ön plana çıkarmıştı. Birçoğumuzun sevdiği ve birçok lüks markanın defilesinde gördüğümüz minik çantaların erkekler için tasarlanması ve detay olarak kullanılması çok hoşuma gitti. 

    Emre Erdemoğlu

    Meltem Özbek

    Her şeyi giymek istediğim ve her parçayı gördükçe biraz daha heyecanlandığım NEDO by Nedret Taciroğlu ikinci günün son defilesiydi. Hem günlük hem de özel günlerde ve gecelerde kullanılabilecek kıyafetlerin tek bir defilede bir arada bulunması çok güzeldi. 

    NEDO by Nedret Taciroğlu

    Moda haftasının üçüncü günü Mehmet Emiroğlu, Seydullah Yılmaz ve Engin Ekinci’nin KARMA defilesi ile başladı. Daha sonra sırasıyla Y Plus by Yakup Biçer, Sudi Etuz, T.A.G.G., Mercedes-Benz presents Özlem Süer ve Mehtap Elaidi defileleri yer aldı. 
     
    Sudi Etuz, İlkbahar/Yaz 2021 koleksiyonunu markasına ait yeni üyesi olan dijital karakter SUI-D ile tanıttı. Hem bu dijital karakter, hem koleksiyon hem de kullanılan modeller beni çok heyecanlandırdı. Hayatımızın büyük bir bölümü dijitalleşmişken defilelerde dijitalleşti. Bu yüzden avatar karakter SUI-D’nin açılış konuşmasıyla başlayan defile bu dijitalleşmenin de ispatıydı. Temanın kıyafetlerle uyumu ile birlikte defilenin sunumu çok akıcıydı. Sudi Etuz’un imzası haline gelen kol duruşları, trende ayak uydurulan renkli ve nakışlı işlemeler, boncuklar, tüller kendini gösteriyordu. 

    Büyük beden model kullanılması vücut kalıplarının yıkılması gerektiğini, daha büyük bir yaşta model kullanılması yaş kalıplarının yıkılması gerektiğini, erkek bir modelin daha kadınsı kıyafetler giydirilerek cinsiyet ayrımının ortadan kaldırılması gerektiğine dair verilen çok güzel mesajlar olduğunu düşünüyorum. 

    Sudi Etuz

    T.A.G.G 

    Üçüncü günün son iki defileleri Mercedes-Benz presents Özlem Süer ve öze dönüş temasıyla dikkat çeken Mehtap Elaidi oldu. Özlem Süer’in tasarımları çok güçlü ve çok yenilikçi görünüyordu. Ona ilham veren Mercedes-Benz’in bu sezon gücünü ilham veren kadınlardan alan “She’s Mercedes” platformu kapsamında kendisinin de 30. Yılını kutlaması ve bu heyecanını paylaşması olduğunu düşünüyorum.
     
    “Özlem Süer ve Mercedes-Benz'in elektrikli otomobili EQC, sürdürülebilirlik ve doğa dostu tasarımı benimsemeleri anlamında ortak değerleri paylaşıyorlar.”

    Özlem Süer

    Mehtap Elaidi’nin tasarımlarının altında yatan hikaye çok anlamıydı. Öze dönüş temasını dört farklı katmanda yorumlayan ve bu koleksiyona özel olarak ÇATOM’un iş sağladığı yetenekli kadınların işlediği oyaları tasarımlarına taşıyıp, koleksiyonundaki bluz ve gömlek isimlerine oya işlerini yapan kadınların isimlerini verdi. Moda dünyasında her zaman yenilikleri kovalayan ve başka kadınları da destekleyen güçlü kadınlar görmek çok güzel. 

    Mehtap Elaidi

    Dördüncü günde Mert Erkan, Nihan Peker, Raşit Bağzıbağlı, Simay Bülbül, Özgül Kaya ve Özgür Masur’un koleksiyonlarını keşfetme fırsatı bulduk.
     
    Nihan Peker’in açık havada bize sunduğu tasarımları çok güzeldi. Renkleri bu kadar başarılı bir şekilde kullanmasını çok sevdim. Daha genç, daha sofistike ve daha modern bir yorum katmış bu yüzden hayatımızın birçok anında giymeyi tercih edeceğimiz tasarımlar olduğunu düşünüyorum.  Pandemi sürecinden sonra hayatımıza resmen biraz daha renk geldi.

    Nihan Peker

    Raşit Bağzıbağlı defilesinde ki her parçanın ayrı bir güzelliği vardı. Özel bir gecede ya da kırmızı halıda giyilebilecek ve modası asla geçmeyecek zamansız parçalardı. Daha klasik parçalara ise kendisinin o özel dokunuşlarıyla daha modern bir hava kattığını görüyoruz. Her tasarımın formu, renkleri ve kumaşların kullanımı çok başarılıydı.

    Raşit Bağzıbağlı

    Özgür Masur İlkbahar/Yaz 2021 prêt-à-couture koleksiyonu ile günün kapanışını yaptı. Tasarımlarını daha da gençleştirmeyi hedeflediği bu koleksiyonda hedefini gerçekleştirdiğini ve bu durumdan memnun olduğunu söyledi Özgür Masur. Kendi kumaşlarını değiştirmediği ve formlarından vazgeçmediği, sadece yaş grubunu biraz daha geriye çekip, dinamikleştirdiği çok renkli koleksiyonunu çok başarılı bir şekilde sundu bizlere.

    Özgür Masur

    İstanbul Moda haftası Ceren Ocak, KITH&KIN, Cihan Nacar, MiiN by Kadir Kılıç, Museum of Fine Clothing ve Hakan Yıldırım defileleri ile son buldu.
     
    Dice Kayek’nin İlkbahar/Yaz 2021 koleksiyonu ilk olarak Paris Moda Haftası’nda kısa filmle tanıtıldı. MBFWI’nin son gününde dünya basınında bu kadar büyük bir ilgiyle karşılanan filmi izleme şansımız oldu. Çok başarılı bir moda filmi ve koleksiyondu. Kıyafetlerin tasarımları çok farklı, çok dinamik ve çok özgürdü. Bu yüzden filmle birlikte anlatılmak istenen bu enerjik, neşeli duygu da çok başarılı bir şekilde aktarılmış.

    Dice Kayek

    Ceren Ocak’ın defilesinde son zamanların trend aksesuarlarından zincir kemerleri başarılı bir şekilde kullanmış. Bermuda şortlar, tasarladığı takımlar, ceketler ve tasarımlarını bütünleştirdiği bandanalar bu koleksiyonu çok güzel tamamlamıştı.

    Ceren Ocak

    KITH&KIN defilesi beni çok mutlu eden bir defileydi. 90’lardan sonra 70’li ve 60’lı yıllara da döndüğümüz bu son dönemlerde, defilesinde özellikle 60’lı yılları başarılı bir şekilde yansıtmıştı. Topuklu ayakkabılarla giyilen rengarenk çorapların kısacık, modern dokunuşlu eteklerle ve takımlarla bütünlenmesi harikaydı.

    KITH&KIN

    Cihan Nacar

    MİİN by Kadir Kılıç

    Museum of Fine Clothing defilesinde kullanılan renkler ve tasarımlar çok güzeldi. İçinde bulunduğumuz durumu göz önünde bulundurursak minimal ve zamansız parçalar yaratılmak istenmiş. Defilede ki tasarımlar daha da sürdürülebilir bir modanın olacağının göstergesi. Tasarımcı Eda Güngör’ün de dediği gibi 10 sene veya 20 sene sonra da rahatlıkla giyebileceğimiz tasarımlar.
     
    Minimal ve zamansız parçaların olması yanı sıra renkli olmasının sebebi koleksiyonun isminin “JULY” olması. Önümüzde ki yaza bu hastalığın ve bu sürecin bitmiş olmasını ve her şeyi eskisi gibi çoşkulu hayal ettiğini söylüyor Eda Güngör.

    Museum of Fine Clothing

    Hakan Yıldırım

    5 gün boyunca takipte kaldığım, bütün defileleri baştan sona birçok kez izlediğim ve dijital olmuş olsa da Mercedez-Benz Fashion Week İstanbul’a katılarak en büyük hayallerimden birini gerçekleştirdim. İlk günden itibaren bazı defilelerde çok heyecanlandığım, bazılarında ise hiç heyecanlanamadığım ve eleştirdiğim bir haftaydı benim için. Modayı yakından takip eden biri olarak bütün defilelerde aynı heyecanı deneyimlemek isterdim. Sadece birkaç defile benim için tasarımdan ve hayal gücünden çok uzaktı. Herkesin emeğine sağlık! Bize zamanınızı ayırdığınız için çok teşekkür ederiz. 

    Kaynak 1,2,3

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.