Sosyal Biliş: İzlenimlerimizi Nasıl Oluşturuyoruz?

Sosyal Biliş: İzlenimlerimizi Nasıl Oluşturuyoruz?
  • 3
    0
    0
    0
  • İnsan gerek kendisinin gerek çevresindekilerin davranışlarının arkasındaki sebebi anlamaya çalışır. Bunlar sosyal biliş başlığı altında incelenir. Sosyal algı daha zahmetsizdir. Günlük yaşantımızda bazen düşünmeyiz ve bilinçsiz algılarız. Bazen de odaklanarak, bilinçli olarak sosyal algı oluştururuz. 

    Bilindışı ve bilinç birlikte çalışarak "algı" sürecini oluştururlar. Bilincimize ulaşmayan algıları bilindışı ile  algılayabiliyoruz. Algılar, bilinçli süreçlerdir. Bilindışı ve algı bir araya gelerek bilişi oluşturur.

    Sosyal bilişin açığa çıkabilmesi için öznenin kendi dışındaki herhangi bir öznenin veya nesnenin olması gerekir. Bir insanın gelişimi için olmazsa olmaz ötekidir çünkü öteki olmadan gelişemez ve değişemez. Kişi kendi potansiyellerini açığa çıkarmak için bir öteki yaratmak zorundadır. Herhangi bir öteki bulamadığımızda fikirlerimizi veya herhangi bir organımızı bir nesneye dönüştürürüz. Böylece o nesneyi düşünerek gelişiriz.

    "Karşılaştığımız, gördüğümüz olaya başında inanmayı yeğleriz."

    -Spinoza

    Sosyal yaşantımızda çoğu kez farkına varmadan iletişim kurduğumuz insanlar hakkında bir algıya sahip oluruz. İlk intiba diye de bilinen bu algıya "izlenim oluşturma" denir. Başkalarının ilk göze çarpan en belirgin özelliklerine dayanır. Uyarıcıların bizde oluşturduğu ilk izlenimlerdir. Bu izlenimlerden sonra kişinin davranışını sorgularız. Kişilerin davranışlarının sebeplerini anlamaya çabalamak ise "atıf"tır.

    İzlenim oluşturma sürecinde birçok kaynak kullanırız.  Bizi ilk etkileyen şey fiziksel görünümdür. Beden dili, göz teması, fiziksel görünümü, yüzü sözel ifadelerden daha etkilidir. Bu bizim kişi hakkında başka çıkarsamalara dair varsayımlar oluştururmamıza yardımcı olur. Zamanla ilk izlenimleri geliştirmeye başlarız. Bazen haklı olduğumuzu görürüz bazen haksız olduğumuzu. İzlenimlerimizi yeni durumlara dayanarak geliştirmek suretiyle karşımızdaki kişinin özelliklerini anlamak karşıdaki kişinin kişilik özellikleridir. Kişilik özellikleri yargıya ulaşmada önemlidir.

    Görüp duyduğumuz şeylere direkt inanmamızın 2 farklı sebebi vardır. Bunlardan ilki tecrübe ettiğimiz olayların doğru çıkması bizlerde bu kanıyı oluşturur. Diğer sebep ise, insan her olaya inanmayarak temkinli yaklaşım gösterirse bir zaman sonra bu hayata dair bir enerjisi kalmayacak ve hayat onun için çekilmez bir hal alacaktır. Bizler olaylar hakkında önce sorgusuz sualsiz direkt olarak inanırız ancak sonra doğruluğu hakkında kuşku duyarız.

     Oluşturduğumuz izlenimlerin yüzde yüz gerçeği yansıttığı söylenemez. Ne de olsa insan, inanmaya meyillidir...


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.