Aşkların Ve İmparatorlukların Şehri: Sagalassos

Aşkların Ve İmparatorlukların Şehri: Sagalassos
  • 4
    0
    0
    1
  • Sagalassos'ta insana ait ilk izler M.Ö. 10.000 yılına kada uzanır. Ancak bölgeye ilk yerleşim düzeni M.Ö. 6500 yılında yapılmış. Bölgenin önemi kazanması Pisidyalılar döneminde olur. Sagalassos bölgesi antik çağlarda Psidia olarak bilinirdi. Roma İmparatorluğu'nun en önemli 5 kentinden biri olan Sagalassos 1750 metrelik rakımıyla güvenli ve ulaşılması zor bir kentti. Doğal su kaynaklarına sahip olan kentin çeşmelerinden günümüzde hala dağdan gelen sular akmaktadır.

    Kentte yer alan Antonin Çeşmesi'ne aşıklar çeşmesi de denmektedir. Rivayete göre bu çeşmeden su içen çiftlerin birbirlerine aşık olduğu söyleniyor. Antoninler Çeşmesi aynı zamanda kentin simgesi olarak da kabul ediliyor. Çeşmeyi süsleyen heykellerin orijinalleri Burdur Müzesi'nde sergilenmektedir. 

    Ayrıca kentte Heroon bulunmaktadır. Heroon'un üzerinde dans eden kız figürleri de yer almaktadır.

    9500 kişilik kapasitesi olan tiyatro ise dünyadaki en yüksek rakımlı tiyatro özelliğine sahiptir.

    M.Ö. 333 yılında Büyük İskender tarafından ele geçirilmiştir. Sagalassos kenti, Seleucid ve Attalid hakimiyetlerine de girmiş, M.Ö. 25 yılında Galatia kralı Amyntas’ın, ardından Agustus tarafından Roma İmparatorluğu topraklarına katılmıştır. Sagalassos 6. ve 7. yüzyıllarda geçirdiği depremler sonrası toprak altında kalır. Ayrıca kentte M.S. 541-542 yıllarında veba salgını boy gösterir. Bundan sonraki süreçte ise 13. yüzyıla kadar tarıma dayalı bir şekilde yaşamını sürdürür. M.S. 13. yüzyılda Selçukluların son Bizans kalelerini de yıkmasıyla kentte yaşayanlar kenti terkederler.

    Sagalassos bu süreden 1706 yılına kadar saklı halde kalmayı başarmıştır. 1706’da XIV. Louis’in görevlendirdiği bir diplomat kenti keşfeder. Harabelerin Sagalassos kentine ait olduğu ise 1824’te bir yazıtın çözülmesiyle anlaşılır. Sagalassos'taki arkeolojik kazılar 1990 yılında başlatılıyor ve 2009 yılında da UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınıyor.

     

    Kaynak: https://www.ntv.com.tr/galeri/seyahat/asklarin-ve-imparatorlarin-sehri-sagalassos-antik-kenti-konuklarini-bekliyor,BWoDWXeAREiAAP0d76cD4g

    https://www.hurriyet.com.tr/seyahat/sagalassos-antik-kenti-nerede-sagalassos-antik-kenti-hakkinda-bilgi-tarihi-efsanesi-giris-ucreti-ve-ziyaret-saatleri-2020-41610736

    https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/burdur/gezilecekyer/sagalassos-antik-kenti


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.