2020 Yılının En İyi 5 Optik İllüzyonu

2020 Yılının En İyi 5 Optik İllüzyonu
  • 2
    0
    0
    0
  • 2005 yılından beri dünya çapındaki optik yanılsama çalışmalarını takip ederek, her yıl en iyi 10 pratiği seçen The Neural Correlate Society (NCS) -Sinirsel İlişki Topluluğu,  2020 yılı ödüllerini açıkladı.

    Görsel yanılsamalar eğlenceli olduğu kadar algılarımızın ne kadar kısıtlı olduğunu göstermesi bakımından ilgi çekici ve yaşadığımız dünyayı anlamak için çok güvendiğimiz duyularımızın, büyük ölçüde yetersiz olduğunu kanıtlaması bakımından dikkate değer bulunuyor. 

    Yarışmanın bu yılki birincisi Japonya'dan Kokichi Sugihara oldu. Meiji Üniversitesi öğretim üyesi olan matematikçi Sugihara, iki boyutlu Schröder Merdiveni'nin özel bir çizim ve kesme-yapıştırma yöntemiyle 3 boyutlu halini sergilediği çalışmasıyla birinciliğe layık görüldü.

    Birincilik Ödülü- Kokichi Sugihara- 3D Schröder Staircase

    İkincilik ödülü ise İngiltere'den katılan ve çalışmasına 'Gerçek mi?' ismini koyan Matt Pritchard'e verildi. Basit bir ayna yanılsaması gibi görünen düzeneğin, şaşırtıcı biçimdeki algı yönlendirmesi, nesnelerle göz ilişkisini sergilemesi bakımından oldukça hayret verici.

    İkincilik Ödülü- Matt Pritchard- The Real Thing?

    Çalışmasına 'İmkansız Grid Typographi' ismini veren Hollandalı Daniël Maarleveld, bizlere yakından baktığımızda hareketli ve esnek gibi görünen ancak dikkatle bakmaya devam ettiğimizde, imkansız biçimlere dönüşen bir çizimler yumağı izletiyor.

    Üçüncülük Ödülü- Daniël Maarleveld- Impossible Grid Typography

    Dördüncülük ödülüne layık görülen yanılsamada ilk üçe giren çalışmalardan farklı olarak tamamen zemin-algı ilişkisi gösteriliyor. Son derece yalın bir şekilde fakat inanılmaz boyutta bir algı yönlendirmesi sergileyen çalışmanın sahipleri Fransa'dan Mark Wexler, Kanada'dan Patrick Cavanagh ve Amerika'dan Stuart Anstis. Çalışmanın ismi 'Landloping ladybugs: Frame-induced position shift' ya da Zeminde Kesişen Uğurböcekleri.

    Dördüncülük Ödülü- Mark Wexler, Patrick Cavanagh, Stuart Anstis- Landloping Ladybugs: Frame-Induced Position Shift

    Amerika'dan Michael Karlovich ve Pascal Wallisch'in beşincilik ödülüne layık görüldüğü çalışması, 'Güneş Işığı Yanılsaması.' Objelerden gelen ışığın merkezden yayıldığını varsayan beynimizin nasıl da yanıltılabildiğini gösteren çalışmada, değişken geometrik şekillerin beynimiz tarafından 'gerçekten olmayan biçimde' algılanmasını gösteriyor.

    Beşincilik Ödülü- Michael Karlovich, Pascal Wallisch- The Sunray Illusion

     

    Yarışmaya dair detay bilgileri ve önceki yıllara ait yanılsamaları http://illusionoftheyear.com/ inceleyebilirsiniz.

     

     

     

     

     

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.