10 Farklı Ülkeden 10 Farklı Film

10 Farklı Ülkeden 10 Farklı Film
  • 9
    0
    0
    0
  • 10 FARKLI ÜLKEDEN 10 FARKLI FİLM

    10 farklı ülkeden 10 farklı film önerisi. Bazen popüler filmlerden kaçınırken bazen popülerlerden almak istedim. Herhangi bir sıralama yoktur. Keyifli okumalar.

    1. DANİMARKA: Jagten

    Jagten, başrolünde Mads Mikkelsen’in yer aldığı 2012 yapımı dram film Danimarka sinemasının en prestijli filmlerindendir.

    Yıl: 2012

    Yönetmen: Thomas Vinterberg

    Oyuncular: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Annika Wedderkopp

    IMDb Puanı: 8,3

    Konu: Bir öğretmen, oğlunun velayeti için mücadele ederken, yalnız bir hayat yaşar. Aşkı buldukça ve oğlundan iyi haberler aldıkça hayatı yavaş yavaş iyileşir, ancak yeni şansı masum bir küçük yalanla acımasızca paramparça olmak üzeredir.

     

    2. FİNLANDİYA: Mies Vailla Menneisyyttä

    Türkçe adıyla Geçmişi Olmayan Adam, Fin yönetmen Aki Kaurismäki'nin 2002 yılı çıkışlı ödüllü filmi.

    Yıl: 2002

    Yönetmen: Aki Kaurismäki

    Oyuncular: Markku Peltola, Kati Outinen, Annikki Tähti

    IMDb Puanı: 7,7

    Konu: Bir adam kendisine yeni bir hayat kurmak için Helsinki'ye gelir. Amacı düzenle yeni bir hayat kurmaktır. Fakat ölesiye dayak yedikten sonra tüm hafızasını kaybeder. Geçmişine ve kimliğine dair hiçbir anısı olmayan adam hayata sıfırdan başlar ancak her zaman geçmişinden de kaçamaz.

     

    3. YUNANİSTAN: Kynodontas

    Yunan sineması düşünüldüğünde, 300 Spartalı ilk akla gelen filmdir. Oldukça klasik ve herkes tarafından izlenen bir yapım olduğu için, onun yerine Kynodontas (Dogtooth) filmini öneriyorum. Dogtooth, 2009 yılı çıkışlı Yunan yönetmen Yorgos Lanthimos tarafından çekilen distopik bir sinema filmidir. Film çıktığı yıl oldukça ses getirmiş, eleştirmenlerin odak noktası olmuştur.

    Yıl: 2009

    Yönetmen: Yorgos Lanthimos

    Oyuncular: Christos Stergioglou, Michele Valley, Angeliki Papoulia 

    IMDb Puanı: 7,3

    Konu: Dogtooth, şehir dışında yaşayan bir aileyi konu ediyor. Herkesten izole bir bölgede yaşayan aile kendini dış dünyaya tamamen kapatmıştır. Ebeveynler 3 çocuğunu da evden çıkmanın yasak olduğunu, ancak köpek dişi düştüğünde gidebileceklerini öğreterek yetiştirmişlerdir.

     

    4. ALMANYA: Das Leben der Anderen

    Türkçe adıyla Başkalarının Hayatı, 2006 Almanya yapımı dramatik dönem filmidir. Aynı zamanda yönetmen Florian Henckel von Donnersmarck'ın ilk uzun metrajlı sinema filmidir.

    Yıl: 2006

    Yönetmen: Florian Henckel von Donnersmarck

    Oyuncular: Ulrich Mühe, Martina Gedeck, Sebastian Koch

    IMDb Puanı: 8,4

    Konu: 1984 Berlin'de geçen bu filmde ülkenin gizli polis örgütü istihbarat elemanı Yüzbaşı Gerd Wiesler'ın rejim karşıtı olabilecekleri düşünülen bir çifti gizlice dinleyip takip ederken kendisini yaşamlarına kaptırdıkça yaptığı işten pişmanlık duymasını ele alıyor.

     

    5. BELÇİKA: C'est Arrivé Près de Chez Vous

    C'est Arrivé Près de Chez Vous (Man Bites Dog), 1992 Belçika yapımı kara komedi, suç ve polisiye mockumantary filmdir.

    Yıl: 1992

    Yönetmen: Rémy Belvaux, André Bonzel

    Oyuncular: Benoît Poelvoorde, Jacqueline Poelvoorde-Pappaert, Nelly Pappaert

    IMDb Puanı: 7,5

    Konu: Belçikalı 3 sinema öğrencisinin yönettiği “C'est arrivé près de chez vous”, bir katil olan Benoit'nın hayatından kesitler sunan bir kurmaca belgeseldir. Ekip zamanla Benoit'in diğer katillerden farklı olduğunu, oldukça zeki, sosyal, mutlu ve aile babası olduğunu fark eder.

     

    6. POLONYA: Loving Vincent

    Polonya sinemasının -Fransa, Almanya, Polonya ve UK ortak yapım- en başarılı eseri olan Piyanist yerine, bir başka popüler ancak yine de hala izlemeyen kişinin çok olduğu Loving Vincent filmini öneriyorum. Vincent van Gogh'un özellikle ölüm dönemi yaşadıklarını ele alan mükemmel bir animasyon film.

    Yıl: 2017

    Yönetmen: Dorota Kobiela, Hugh Welchman

    Oyuncular: Douglas Booth, Jerome Flynn, Robert Gulaczyk

    IMDb Puanı: 7,8

    Konu: 2017 yapımı yağlı boya animasyonu film Van Gogh'un 17 yaşındayken tablosunu yapmış olduğu Armand Roulin üzerinden ilerliyor. Armand Van Gogh'a son mektubunu teslim etmek isterken, ressamın ölmeden önceki son zamanlarını araştırır. Zamanla Armand, Van Gogh'un ölümünün gerçekten intihar olup olmadığından şüphelenmeye başlar.

     

    7. FRANSA: De Rouille Et D'os

    Fransa sinemasından, fazla popüler olduğu için bu listeye almadığım şu filmleri es geçmeyelim: Intouchables, Amelie, La vie d'Adèle, Irreversible, Leon.

    Yıl: 2012

    Yönetmen: Jacques Audiard

    Oyuncular: Marion Cotillard, Matthias Schoenaerts, Armand Verdure

    IMDb Puanı: 7,5

    Konu: Katil balina eğitmeni olan Stephanie ile 5 yaşındaki oğlunu kaybettikten sonra kimsesiz ve parasız kalan Alain'nin yolları tesadüfen kesişir. Alain'in Stephanie ile olan bağı, zamanla daha da derinleşir.

     

    8. İTALYA: La Vita è Bella

    İtalya sinemasının The Good, the Bad and the Ugly ile birlikte en başarılı ve en popüler filmi: La Vita è Bella (Life is Beautiful). Popüler olmasına rağmen ülkemizde izlemeyen kişi sayısı hala çok olduğu için listeye aldım. İkinci Dünya Savaşı zamanında geçen, hayat dersi niteliğinde İtalyan drama filmi.

    Yıl: 2012

    Yönetmen: Jacques Audiard

    Oyuncular: Marion Cotillard, Matthias Schoenaerts, Armand Verdure

    IMDb Puanı: 7,5

    Konu: Film, ikinci dünya savaşı yıllarında Almanların İtalya'daki Yahudi soykırımı yaptığı sırada Joshua isminde bir çocuğu olan Guido isimli Yahudi bir babanın, toplama kamplarının içindeyken bile çocuğuna bu soykırımı hissettirmemek için nasıl mücadele verdiğini ele almaktadır

     

    9. İRLANDA: Brooklyn

    Brooklyn, John Crowley tarafından yönetilen ve Colm Tóibín'in aynı adlı romanından uyarlanan 2015 İrlanda-Kanada-Birleşik Krallık yapımı tarihsel dram filmi.

    Yıl: 2015

    Yönetmen: John Crowley

    Oyuncular: Saoirse Ronan, Emory Cohen, Domhnall Gleeson

    IMDb Puanı: 7,5

    Konu: Genç ve İrlandalı kadın Eilis ABD'nin imkanlarına kapılarak New York'a göç eder. Önce vatan hasreti çekse de, burada tanıştığı Tony ile olan aşkı ona her şeyi unutturur. Geçmişi ona yetiştiğinde, iki ülke ve içinde var olan hayatlar arasında seçim yapmak zorundadır.

     

    10. KANADA: Incendies

    Incendies, yönetmenliğini Denis Villeneuve'ün üstlendiği Kanada yapımı dram filmi. Film Souha Bechara'nın hayat hikâyesi ve Wajdi Mouawad'ın aynı isimli dramasına dayanmaktadır.

    Yıl: 2010

    Yönetmen: Denis Villeneuve

    Oyuncular: Lubna Azabal, Mélissa Désormeaux-Poulin, Maxim Gaudette

    IMDb Puanı: 8,3

    Konu: Incendies, iki genç yetişkinin köklü nefret, sonu gelmeyen savaşlar ve kalıcı sevgiye yolculuğunu anlatan güçlü ve dokunaklı öyküsüdür. İkiz kardeşler, aile geçmişlerini keşfetmek ve annelerinin son dileklerini yerine getirmek için Orta Doğu'ya seyahat ederler.

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.