Tüketiyoruz

Tüketiyoruz
  • 3
    0
    0
    1
  • 2020 yılına damgasını vuran Koronavirüs bu yılda varlığını devam ettirirken insanlık olarak kuraklık sorunu ile karşı karşıyayız. Neredeyse her yıl gündeme gelen bu konu, bu yıl giderek artacağa benziyor. Ülkemizde yağışlar mevsim normallerinin altına düştü ve son yılların en kurak dönemini yaşıyoruz. Ülkemiz adına konuşacak olursak birçok uzmanın da söylediği gibi su zengini bir ülkede yaşamıyoruz. Elimizdeki suyu daha bilinçli kullanmalıyız çünkü bilinçsiz kullanmak kuraklığın hızını artırabilir. 

    Kuraklık, yalnızca ülkemizi ilgilendiren bir mevzu değil. İnsanlık olarak bizi ilgilendiriyor çünkü hepimiz bu gezegenin bir parçasıyız. İnsanlığın doğuşundan bugüne kadar geçen sürede hem dünya hem de insanlık birçok badireler atlattı ve şu an buradayız. O zaman soruyorum, nereye gidiyoruz? Nereye gittiğimize birkaç görüntüyü sizlere sunmak istiyorum.

    Kuraklık ve iklim değişikliği nedeniyle Ngami Gölü'nün kuruması sebebiyle kalın çamura saplanmış su aygırları ve inekleri görmüş müydünüz? Bu fotoğraflar Martin Harvey tarafından çekildi. Dünya üzerinde sadece insanlar yaşamıyor, biz tüketirken ve doğayı olumsuz etkilerken hayvanlara da zarar veriyoruz.

       

    "Dünya'nın nazar boncuğu" Meke Gölü, haritadan silinme noktasında olduğunu biliyor muydunuz? 

        

    Bahadır Sansarcı tarafından çekilen Burdur Gölü.

    İnsanlar dünyayı kaosa mı sürüklüyor? Evet, bence sürüklüyor. İnsan, ne yaparsa yapsın doğa ile baş edemez ama ona zarar vermek yerine neden birlikte yaşamayı öğrenemiyor? Doğa sağlıklı olduğu sürece bizler de sağlıklıyız. Doğaya zarar verdikçe dünyayı kaosa sürüklüyoruz. Doğa bize uyum sağlamayacak, biz doğaya uyum sağlayacağız çünkü gezegenimiz oluşmaya başladığı an üzerinde insan barındırmıyordu. İnsanlar geldi, kendi çıkarları doğrultusunda bizlere yaşam veren doğayı bilinçsizce tüketmeye başladı. 

    Bunu durdurmanın vakti gelmedi mi? 

    Doğaya uyum sağlamak zorundayız, ona uyum sağlarken onu korumak ve bilinçlenmek zorundayız. Elimizin altında internet var, her türlü imkana sahipken neden ısrarla bilinçlenmiyoruz? Neden tüketirken bunu bilinçli yapmıyoruz? Cevabı sizde saklı. Birçok belgesel çekiliyor, birçok bilgilendirme yapılıyor ve çoğumuz sıkıcı olduğunu düşünerek geçiyoruz. Hepimizin ortak sorunu olan kuraklığı, yangıları, selleri, eriyen buzulları bir bir atlarsak birlik olamayız. Bilinçlenmeliyiz, insanlık olarak doğa için bir arada bulunmalıyız. Birey olarak doğa için sorumluluklarımızı yerine getirmeliyiz.

     

    Kaynak: İhlas Haber Ajansı (Meke Gölü)


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.