Tarot Kartlarının Arkasındaki Sanatçı İle Tanışın : Pamela Colman Smith

Tarot Kartlarının Arkasındaki Sanatçı İle Tanışın : Pamela Colman Smith
  • 6
    0
    0
    0
  • Tarot kartlarını bilmeyenimiz yoktur diye düşünüyorum. Her ne kadar falları eğlencesine bakıp kendimizi geleceğimizle ilgili iyi şeyler düşünerek eğlendirsek de tarot falının tarihi oldukça eskilere dayanıyor. Tarot yüzyıllardır kullanılmakta ve günümüzde fal olarak nitelendirilmekte ancak gizemcilere göre Tarot asla bir fal olarak görülmüyor (Tarot’un bir kehanet yöntemi olduğunun kesin olarak kanıtlayan belgeye dayalı bir bilgi yoktur). Kartlar geçen zaman içinde değişik pek çok şekle bürünmüşse de, kartların sembolik figürleri değişmemiş. E gelin hep beraber bu ikonik sembolleri kim nasıl tasarlamış daha yakından bakalım!

    Pamela Colman Smith, 16 Şubat 1878’de Britanya’da doğmuş. Arkadaşları tarafından ‘Pixie’ olarak bilinen Pamela Colman Smith yarattığı eserlerinde daima sembolistlerin ağır metaforik felsefesini içeren sanatsal etkilere sahipmiş (tam da aranan kan). 

    Aynı dönemde Arts and Crafts sanat hareketi, The Craftsman gazetesi için "Should the Art Student Think?" başlıklı bir makale hazırlıyor ve yayımlıyor. Makale "Bir sanat okuluna başlayan tüm yeni öğrenciler! Durun ve düşünün. Önce kendi zihninizde hangi amaç için çalışmak istediğinizden emin olun. Bunu biliyor musunuz? Belki henüz karar vermediniz." diye başlarken "Bir alıştırma olarak korku, üzüntü ya da büyük bir kederi anlatan basit bir kompozisyon çizin. Detayları bir süreliğine bir kenara bırakın ve birkaç satırda hikayenizden bahsedin. Ardından çizdiklerinizi herhangi bir arkadaşınıza, ailenizden birine ya da bir başka öğrenciye gösterin. Onlara, ne tasvir etmek istediğinizi anlatıp anlatamayacaklarını sorun. Bunun ardından kısa zamanda hikayenizi nasıl anlatacağınızı çözeceksiniz." şeklinde devam ediyor ve aslında bir bakıma hepimiz o bildiğimiz fakat baktığımız zaman hepimize göre pek çok farklı anlamı olan Tarot kartlarının nasıl şekillenmesi gerektiğine dair bilgiler veriliyor.

    Yayımlanan bu makaleden bir yıl sonra İngiltere'de doğaüstü mistik güçlere inanan bir topluluğun üyesi olan yazar Arthur Edward Waite, Pamela Colman Smith’e Tarot kartlarının ikonik tasarımları için görev veriyor. Sanatçı tam 6 ay boyunca Tarot kartlarının tasarımı için çalışmalar yapıyor.

    Tasarımlarında mistik sembollerinin en belirgin özelliğini ise klasik müzikten aldığı ilham ile gerçekleştirmiş. Öte yandan aynı dönemde İngiltere’de katıldığı müzikaller ve tiyatrolarda kullanılan kostümler kendisine yön vermiş. Pamela Colman Smith için her zaman çok az bir kazançla çok büyük bir iş yaptığı söyleniyor. Gerçekten de düşünecek olursak bahsettiğimiz dönemler 1908lerde geçiyor ve günümüzde dahi sanatçının resmetmiş olduğu hayal dünyasının somut izlerini taşıyor Tarot kartları.

    Pamela Colman Smith maddi imkansızlıklar içinde, o dönemlerde amcasından kendisine miras kalan evde 1951 yılında hayatını kaybetmiş. Ölüm belgesinde bile kendisi sanatçı olarak anılmamış onun yerine ‘Spinster of Independent Means’ şeklinde not düşülmüş. Ardından ise yüklü bir borç bırakan Colman Smith’in borçları açık arttırma usulü ile satılan sanat eserleri sayesinde ödenmiş. Son kaynaklara göre ise yaşadığı maddi imkansızlık nedeniyle mezar taşı bile olmayan sanatçı yeteneğini kazanca dönüştürememiş binlerce sanatçıdan sadece biri olarak yer alıyor.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.