Sahalardan Koleksiyonerliğe: Sneaker Tarihine Ufak Bir Bakış

Sahalardan Koleksiyonerliğe: Sneaker Tarihine Ufak Bir Bakış
  • 5
    0
    0
    0
  • Yıllar geçse trendler değişse bile ilk günkü popülerliğini asla kaybetmeyen sneaker’ların tarihi aslında düşündüğümüzden de eskiye dayanıyor. Her şey 1879 yılında Charles Goodyear isimli Amerikalı bilim insanının sertleştirilmiş lastiği keşfetmesi ve bu lastiğin bez ayakkabıların tabanına yerleştirilmesi ile başlıyor. Başlarda tenis meraklıları tarafından tercih edilen bu ayakkabılar, 1920’li yıllarda önce Keds sonrasında onu takip eden Converse ile basketbol sahasına adım atıyor.

     Günümüzde popülerliğini koruyan hatta giderek popülerleşen bu sneaker kültürünün temeli, Converse’in tasarımlarından birine o dönemin ünlü basketbolcularından Chuck Taylor’ın ismini vermesi ile atıldı. Bugün All Star olarak bildiğimiz model o dönem yalnız sporcuların değil seyircilerin de odağındaydı.

     1970’lere kadar dönemin popüler ünlüleri tarafından zaman zaman tercih edilen sneaker’ların asıl yükselişi Nike’ın kurulması ile oldu. 1984 yılında Michael Jordan ile iş birliği yaparak ikonik Air Jordan’ı tasarladı ve piyasaya çıkışını heyecan içerisinde bekleyen kitleyi mağazalar önünde sıraya dizdi. Aslında sneaker’ların bir ayakkabıdan daha fazlası olduğu bu şekilde fark edilmiş oldu.

     O zamandan bu yana Adidas, Nike, Puma, Reebok gibi bugün hala popülerliğini koruyan markaların bir çok sevilen modelleri koleksiyonerlerin portföyünde yer almaya başladı. Reebok Chanel’in 2001 yılında ortak çalışmasının önü açmasıyla sneaker’ları Chanel’in yanı sıra Balenciaga, Gucci ve Louis Vuitton gibi modaevlerinin koleksiyonlarında görür olduk.

     Çoğu zaman kurtarıcı parça olan sneaker'lar, rahat olmasının yanı sıra görünümü güzelleştiren parçalardan. Geçtiğimiz hafta yapılan Oscar ödül töreninde En İyi Yönetmen kategorisinde ödül alan Nomaland filminin yönetmeni Chloé Zhao, törende Hermès'in örgü elbisesini yine aynı markaya ait beyaz bir sneaker ile kombinleyerek bize tekrardan sneaker'ların sadece bir yere ait olmadığını göstermiş oldu. 

     Sneaker denince Türkiye’de akla gelen ilk isimlerden birisi olan Les Benjamins markasının kurucusu ve kreatif direktörü Bünyamin Aydın Vogue dergisine verdiği bir ropörtajında sneaker turukunlarının odağının öncelikle “ayakkabının hikayesi” sonra ise “tasarımı ve konforu” olduğunu söyleyip moda tarihini değiştiren ayakkabılar sorulduğunda listesinin başında Nike Air Jordan 1 olduğunu belirtiyor.

     Sneaker kültürünün Türkiye’deki durumuna bakacak olursak birçok koleksiyoner daha yolun başında olduğumuzu fakat şimdiden bu kültüre tutku ile bağlı birçok insanın olduğunu söylüyorlar.

    Kaynaklar

    Vogue Türkiye

    https://www.highsnobiety.com/p/chanel-reebok-insta-pump-fury/

    pexels.com


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.