Rusya'nın Eurovision 2021 Temsilcisi: Tacik Prenses Manizha

Rusya'nın Eurovision 2021 Temsilcisi: Tacik Prenses Manizha
  • 2
    0
    3
    1
  • Manizha 8 Temmuz 1991 yılında Tacikistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyet'inde doğdu. Bu olay Tacikistan'ın Sovyetler Birliği'nden ayrılmasından tam olarak 2 ay önce gerçekleşti. Tacikistan'ın Sovyetler Birliği'nden ayrılmasından kısa süre sonra Tacikistan'da bir iç savaş patlak verdi ve 1994 yılında Manizha ve ailesi Moskova'ya taşındılar. Sanatçılık kariyerine 2003 yılında henüz çocukken başlayan Manizha bu yolda birçok engelle karşılaştı, bu engellerden bir tanesi ise babasıydı. Tacikistan'dayken iyi bir doktor olan babası, Müslüman bir kadına yakışmayacağı gerekçesiyle kızının şarkıcı olmasını istemiyordu ancak bütün bunlara rağmen Manizha birçok yarışmaya katıldı ve başarılı sonuçlar elde etti. İlk başarısı Letonya'nın Jurmala kentinde düzenlenen Rainbow Star yarışmasını kazanmasıyla geldi. 2007 yılında Ru.Kola grubunda katılmadan önce hem Rusça hem Tacikçe olan bir şarkı yayımladı. Manizha, hayatında her şey güzel gidiyor denilirken annesi ve babasının boşanmasıyla henüz çocukken bir travma daha yaşamış oldu. Bütün bu olaylara Freudyen bir bakış açısıyla yaklaşacak olursak Manizha'nın bugün nasıl bu kadar güçlü bir kadın haline geldiğini görebiliriz. 

     

    2007 yılında Ru.Kola grubuyla başlayan birlikteliği ise 2011 yılında Assai grubuna katılmasıyla son buldu. Assai ile birlikteliği ise pek uzun sürmedi. Gruptan ayrılmasının ardından Londra'ya taşınan Manizha 2016 yılına kadar müzik kariyerine orada devam etti. 2016 yılından sonra ise solo kariyerinde başarılı çalışmalar yapan Manizha 2020 yılında gösterime giren ve gerek yapım aşamasında gerek gösterime girdikten sonra büyük tepkiler toplayan Disney filmi ''Mulan'' için Rusça bir şarkı seslendirdi.

     

    Sanatçılık kimliğinin yanında aktivist kimliği de olan Manizha 2020 yılında Birleşmiş Milletler tarafından ''Barış Gönüllüsü'' olarak seçildi. Aktivist kimliği şarkılarında da ön plana çıkan Manizha son olarak Rusya'da Eurovision'a gidecek şarkının belirleneceği yarışmayı 8 Mart 2021 Kadınlar Günü'nde  ''Russian Woman'' şarkısıyla halk oylarının %39.7'sini alarak kazandı ve Rusya'yı temsil etme hakkı elde etti. 

     

    Şarkısında Çarlık Rusya döneminden beri Rus kadınların yaşadığı zorlukları ve kadınların erkek egemenliğinden kurtulması gerektiğini anlatan Manizha'ya elbette tepkiler gecikmedi. En büyük tepki ise trajikomik bir şekilde Rusya Ortodoks Kadın Birliği'nden geldi, günaha teşvik etmesinden ötürü şarkının yasaklanmasını istediler. Tepkiler bununla da bitmedi çoğu milliyetçi grup Manizha'nın Tacik olmasından ötürü ülkelerini gerçek bir Rus'un temsil etmesini istedi. Bütün bu tepkilerin üzerine Moskova harekete geçti ve şarkının inceleceğini belirtti. Ancak inceleme sonucunda hiçbir kusur bulunamadı ve Manizha'nın temsilciliği tescillendi. Tacikistan'da ise Manizha'dan, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman tarafından övgü dolu sözlerle bahsedildi.

     

                                                             

     

    Rusya ise 1994 yılında yarışmaya katılmaya başlamasının ardından ilk ve tek birinciliğini 2008 yılında Dima Bilan ile kazandı. 2012 yılında Buranovskiye Babushki(hepimizin bildiği şekilde Rus Nineler) grubu ile ikincilik elde ettiler aynı zamanda ''Russian Woman'' şarkısı o seneki şarkıdan(Party for Everybody) itibaren Rusça sözler içeren ilk yarışma şarkısı. 2017 yılında Ukrayna'da düzenlenen yarışmaya ''Kırım meselesi'' ve Jamala'nın Kırım Türk'lerine yapılan zulmü anlatmasından dolayı yarışmaya katılmadılar.

    Yarışma tarihi boyunca siyasetten bir türlü uzaklaşamayan Rusya bu seneki gergin ortamda nasıl bir derece elde edecek bilinmez ama Manizha ve savunduğu değerler şimdiden çok başarılı oldular.

     

    Kaynaklar:

    1 ,  2 , 3 , 4 , 5


    Yorumlar (3)
    • Tacik olmasına rağmen nasıl Rusya'yı temsil ediyor anlamadım. Ayrıca başlıkta prenses yazılmasına rağmen içerikte hiç bahsedilmemesine de şaşırdım. İçerik olarak yetersiz bir makale olduğunu düşünüyorum.

      • Kıbrıs'ın ve Rusya'nın temsilcilerinin Ortodokslardan çektiği ne böyle :) Çok güzel bir yazı olmuş ellerinize sağlık, yarışma yaklaştıkça böyle tanıtıcı yazıların yazılması çok önemli.

        • 👍👍

          Yorum Bırakın

          Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.