Savaşa Karşı Bir Ağıt: Colonel Bagshot'ın Six Day War Şarkısının Hikayesi

Savaşa Karşı Bir Ağıt: Colonel Bagshot'ın Six Day War Şarkısının Hikayesi
  • 3
    0
    0
    0
  • İngiliz grup Colonel Bagshot'ın 1971'de çıkarttığı "Oh!What A Lovely War" adlı albümünde yer alan rock pop türündeki şarkı,1967 yılının Haziran ayında İsrail'in Arap komşularına saldırmasıyla başlayan ve 6 gün süren savaştan esinlenilerek yazılmıştır. 6 Gün Savaşları, Haziran Savaşı gibi isimlerle de anılan ve İsrailin galibiyeti ile son bulan savaşın etkileri şarkıda, savaşın ilk günü olan pazartesiden son günü cumartesiye kadar gün gün anlatılmaktadır.

    Savaşta yalaşık 17.000 bin kişi hayatını kaybetmiştir ve bu şarkı da savaş mağdurlarının, savaşta hayatlarını kaybedenlerin dilinden yazılmıştır. Şarkının sözlerinde yarının çok geç olmadan gelmeyeceği ve  savaşın sonu yani "yarın" geldiğinde de her şeyin çok geç olduğu vurgulanarak savaş nedeniyle zararların, kayıpların yaşandığı ve bunun geri alınamayacağı anlatılmak istenmiştir. 

    Altında acı bir hikaye barındıran Six Day War şarkısının  2002'de Dj Shadow tarafından yeni bir versiyonu yapılmıştır ve şarkı popülerliğini ise 2006 yapımı Hızlı ve Öfkeli: Tokyo Yarışı filminin soundtrack'i olarak remix versiyonunun kullanılmasıyla beraber kazanmıştır. Son yıllarda ise  Mahmut Orhan tarafından yapılan remix verisyonunu da sıklıkla duymaktayız. 

    Six Day War şarkısına ve diğer versiyonlarına aşağıdaki çalma listesinden ulaşabilirsiniz. Keyifli dinlemeler.

     

    kaynak1
    kaynak2
    kaynak3

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.