Eurovision'da Yeniden Türk Rüzgarı

Eurovision'da Yeniden Türk Rüzgarı
  • 0
    0
    0
    0
  • Bu sene gerçekleşen Eurovision Şarkı Yarışması'na Türkiye'deki hayranların gösterdiği büyük ilgi ve İbrahim Eren'in heyecan verici açıklamaları sonrasında, Türkiye'nin yarışmaya geri dönüp dönmeyeceği medyada hala daha konuşulurken ve konu magazincilerden siyasetçilere kadar gündemde yer alırken, İsrail'in her sene Eurovision temsilcisini seçmek için düzenlediği X-Factor yarışmasına Türk asıllı iki ismin başvurması haberi sosyal medyada yayıldı.

    Bu isimlerden ilki çok iyi tanıdığmızı ve sesine hayran olduğumuz Türk-İsrailli Linet olurken, diğeriyse Karşıyaka'dan İsrail'e göçen bir Sefarad Yahudisi ailenin kızı olan Sapir Saban oldu.

    Linet, gerçek ismiyle Linet Menaşi, 5 Mart 1975 Tel Aviv doğumlu Türk-İsrailli şarkıcı. Büyüleyici sesini ağızlarımız açık dinlediğimiz Linet'in annesi; bir dönemlerin önemli Türk Sanat Müziği şarkıcılarından Bursalı Leyla Özgecan'dır. Linet, İsrail'de doğup büyümüştür ve ilk albümünü 10 yaşındayken İsrail'de yapmıştır. 1993 yılında "Ani Ana" adlı şarkıyla İsrail'in Eurovision elemelerine katılmıştır ve Türkiye'deki ilk albümünü 1995 yılında çıkarmıştır. 

    (Videoda arkada gördüğünüz back-vocalistlerden siyah elbiseli kadın, gerçek ismi Leya Bonana olan Linet'in annesi Leyla Özgecan'dır.)

     

    Sapir Saban, İzmir Karşıyaka göçmeni Sefarad Yahudisi bir ailenin kızı. Çok genç bir sanatçı olan Sapir, İsrail'deki "O Ses" yarışmasına katılmış ve İsrail'in en büyük ve en önemli şarkıcılarından, yine İsrail'e Türkiye'den göçmüş Sefarad Yahudisi bir ailenin çocuğu olan Shlomi Shabat ile kısa bir Türkçe konuşma yapmış ve "Bebeğim" şarkısını birlikte seslendirmişlerdir.

    Büyük bir İbrahim Tatlıses hayranı olan Sapir, "O Ses İsrail" finalinde prodüksiyon şirketinin kendisinden İbranice bir şarkı söylemesini istemesine rağmen büyük bir risk alıp, "Haydi Söyle" şarkısını söyleyerek yarışmada 1. olmuştur.

    X-Factor yarışmasının ilk 18 adayından ikisi olan ve Türkiye'yle kıymetli bağları olan bu iki kıymetli sanatçıyı umarım Eurovision platformunda görürüz ve biraz da olsa Eurovision özlemimizi gidermiş oluruz. Linet ve Sapir'e şimdiden başarılar diliyoruz.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.