Akdeniz'den Yükselen Ses: İtalyan Müziği

Akdeniz'den Yükselen Ses: İtalyan Müziği
  • 1
    0
    1
    0
  • Dünya müzik piyasasında fazlasıyla underrated olduğunu, yani değerinin pek de bilinmediğini düşündüğüm bir ülke İtalya. Tamam kabul, Eurovision 2021'in ardından Maneskin küresel çapta çok büyük bir ivme yakalamış olabilir ancak tüm bu popülariteyi tek başına ülkesine de kazandırdığı söylenemez. Ne yazık ki pek çok ülke gibi onlar da -Amerika ve Güney Kore'nin aksine- ürettiği müziği milyarlara pazarlayamıyor. Tabi işin bu kısmı ayrıca incelenmesi gereken bir konu. O yüzden durumun sebeplerinden bahsedip konudan sapmaktansa lafı daha fazla uzatmayayım. İşte karşınızda sizin için seçtiğim, en azından bir şans vermeniz gerektiğini düşündüğüm beş sanatçı:

     

    1- Madame

    Indie türünde müzik üreten bu sanatçı aslında yıldızı epey yeni parlayanlardan. Bu sene çıkan "Voce" şarkısıyla kendisini tanıdım. Ki bu şarkısıyla da Spotify İtalya listesinde uzun süreler üst sıralardaki yerini korudu. Şimdilerdeyse "Marea" şarkısı epey popüler. Ama bana soracak olursanız Voce der tek geçerim:

    2-Mara Sattei

    Sahne adı Mara Sattei, gerçek adı Sara Mattei olan bu sanatçı; benim yeniler arasında açık ara favorim olabilir. Trap ile ne kadar barışık olmasam da o öyle bir müzik yapıyor ki... Söyleyiş tarzıyla, lirikalitesiyle, duruşuyla bambaşka birisi Mara. Şimdilerde Gazzelle ile düet yaptığı Tuttecose şarkısıyla gündemde olsa da siz ilk bi bunu dinleyin bence:

    3-Gazzelle

    Hazır adı geçmişken ondan da bahsedelim. Genelde indie olarak tanımlayabileceğimiz çizgide ilerlese de rock ezgilerini de kimi şarkılarında kullanmaktan hiç çekinmiyor. 7 ve Smpp buna örnek olarak ilk aklıma gelen şarkılar. Mesela Smpp şöyle bir şarkı:

    4-Emma

    Ve sırada bir pop müzisyeni var: Emma Marrone. Sesi çok güçlüdür. Özellikle de son çıkan albümü Fortuna tavsiyemdir. 

    5-Frah Quintale

    Müzik kariyerine önce rap ile başlamış ancak sonradan alternatif müziğe geçmiş olan Frah Quintale de İtalya'da türünün en iyilerinden. Daha bu haziranın başındaysa yeni albümü çıktı. O albüm başlangıç için size iyi bir nokta olabilir. Ama tabi önce bu şarkısını dinlemenizi öneririm:

    BONUS

    Madem bu noktada yazımı bitireceğim, vedamı Maneskin ile yapayım dedim. En sevdiğim şarkılarından biridir bu, niye çok meşhur olmadı şaşırmadım da değil:


    Yorumlar (1)
    • Vent'anni hiç abartmıyorum evrenin en güzel şarkısıdır, sözler + çeviri ile dinlemenizi şiddetle tavsiye ederim. On altı yaşındaki bana yirmilerin iniş çıkışarını anlatabiliyor mesela, öyle güçlü:) Måneskin'in açık ara en sevdiğim şarkısıdır. Şahsi olarak bulunduğu albüm Teatro D'ira Vol.1'in (Zitti e Buoni ve I Wanna Be Your Slave de bu albümdedir bu arada) tamamını dinlemenizi de tavsiye edebilirim.

      Yorum Bırakın

      Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.