Batıl İnançların Kökenleri

Batıl İnançların Kökenleri
  • 1
    0
    0
    0
  • 1)Tahtaya vurmak

    Tahtaya vurmak temelini meşe ağacının büyüklüğünden almaktadır. Eski zamanlarda Amerikalı yerliler tanrının yıldırımla meşe ağacına indiğine, Helenler ise meşe ağacının yıldırım tanrısı olduğuna inanıyorlardı. Bu inanışlar çerçevesinde insanlar tanrının kendilerini kötülüklerden koruması için tahtaya vurmaya başladılar ve bu batıl inanış günümüze kadar ulaştı. 

    2)"Merdivenin altından geçmek  uğursuzluk getirir"

    Merdivenin altından geçince bir uğursuzluk geleceğine dair inanışın kökeni merdivenle duvar arasında üçgen oluşması ve üçgenin de birçok inanışta tanrıların kutsalları anlamını taşımasına dayanmaktadır. Bu çerçevede eğer birisi merdivenin altından geçerse kutsallara meydan okumuş olur ve bundan dolayı da uğursuzluklarla karşılaşır.

    3)Nazar

    Nazar değmesi aslında kişilerin bakışlarının düşünceleriyle şekillendiğinin düşünülmesi sebebiyle ortaya çıkmış bir inanıştır. Eskiden insanlar yansıyan görüntülerinin ruhları olduklarına inanıyorlardı ve karşılarındaki kişilerin gözlerinde kendi yansımalarını gördüklerinde tehlikede olduklarını düşünüyorlardı. Böylelikle nazar insanlar arasında oldukça yaygın olan bir batıl inanışa dönüştü. 

    4)"Ayna kırılması uğursuzluk getirir"

    Aynaların kırılmasının uğursuzluk getireceği inancı da yine eski zamanlarda insanların kendi yansımalarını gördükleri zaman ruhlarını gördüklerini zannetmeleriyle ortaya çıkmıştır. Bu insanlar ayna kırıldığında aynanın parçasıyla birlikte kendi ruhlarından da bir parçanın eksildiğini düşünüyorlardı. Bu düşünüş şekliyle birlikte de ayna kırıldığında uğursuzluk geleceği inancı insanlar arasında yaygınlaştı. 

    5)13 rakamının uğursuz olması

    13 rakamının uğursuz olduğuna dair inanç ışık ve güzellik tanrısı Balder'in ziyafetine 13. kişi olarak katılan hile tanrısının Balder'i öldürmesinden gelmektedir. Daha sonra bu inanış Hz. İsa'nın son akşam yemeğine uyarlanır. Hz. İsa bu yemekten sonra çarmıha gerildiği için Hristiyanlarda akşam yemeğinde 13 kişi toplanırsa birinin başına bir kötülük geleceğine inanılır. 

    6)At nalı

    Kötülüğe karşı at nalının kapıya asılması eski zamanlarda bir başpsikoposun evine şeytanın gelip kendisine nal dikmesini söylemesi bunun üzerine de başpsikoposun şeytana acı çektirerek kapılarına at nalı asan kişilerin evlerine girmemesine dair yemin ettirmesine dayanmaktadır. 

     

    kaynak1
    kaynak2

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.