Yoga/ Bireyin Doğuşu'ndan 10 Değerli Alıntı

Yoga/ Bireyin Doğuşu'ndan 10 Değerli Alıntı
  • 1
    0
    0
    0
  • Yoga/Bireyin Doğuşu, Osho'nun yıllar önce yapmış olduğu konuşmalar deşifre edilerek kitap haline getirilmiştir.  Yoga felsefesini merak edenler için başlangıç niteliğinde olan kitabın içinde, kişinin kendi içine dönerek huzura ulaşabileceği, bu içe dönüşün nasıl yapılacağı ve yoganın basamakları anlatılmıştır. Keyifli okumalar.

    1- Zen ustaları der ki: git ve orijinal yüzünü bul, doğmadan önceki yüzünü, öldükten sonraki yüzünü. Doğum ve ölüm arasında hep sahte yüzlerin vardır. Sürekli olarak aldatırsın, sadece başkalarını değil; bir aynanın önünde durduğunda kendini de aldatırsın. Aynada asla gerçek yüzünü göremezsin. Aynadaki yüz sahtedir. Onu sen yaratırsın. Sen tadını çıkartırsın; boyanmış bir maskedir.

    2- Hata yapmaktan korkma, çünkü hata yapmaktan korkarsan, hareket edemezsin ve hayatı kaçırırsın. Hata yapmak, hiçbir şey yapmamaktan iyidir. Reddedilmek, tek başına kalmaktan, korkmaktan ve inisiyatifi ele almamaktan iyidir; çünkü reddedilme, kabul edilme olasılığını da barındırır; kabul edilmenin diğer yüzüdür.

    3-Kendi özünü tanıdığın zaman, mutlak gücün kaynağını öğrenmiş olursun. O zaman güç için duyulan arzu yok olur. Çünkü sen aslında bir kralken, bir dilenci olduğunu düşünüyordun. Ve daha büyük bir dilenci, daha yüce bir dilenci olmak için mücadele veriyordun. Ama aslında sen bir kraldın. Çaresiz değilsin. Sen bütün enerjilerin kaynağısın, hayat kaynağının ta kendisisin.

    4- Şu "kişilik" (İng. "personality") sözcüğü çok ilginçtir. Yunanca 'persona' kökünden gelir. Eski Yunanistan'da aktörlerin dramlarda yüzlerini gizlemek için kullandıkları maskeler anlamına gelir. Bu maskeye 'persona' denirdi ve bundan 'kişilik' sözcüğü türetildi. Kişiliktir maske olan, sen değil. Kişilik, başkalarına gösterdiğin sahte bir maskedir. Ve yaşamlarla birçok deneyimler sayesinde birçok kişilik, giysi geliştirmişsindir. Hepsi kirlenmiştir. Onları çok kullanmışsındır veonlar yüzünden orijinal yüzünü tamamen kaybetmişsindir.

    5-Aradığın ışık senin içindedir. Dışarıda bir hedefe doğru yapılan bir yolculuk değildir bu; içe doğru yapılan bir yolculuktur. Çekirdeğine ulaşmak zorundasın. Aradığın şey, zaten senin içindedir. Sadece soğanın kabuklarını soymak zorundasın. Elmas, çamurda gizlidir; elmasın yaratılmasına gerek yoktur. Elmas zaten oradadır - yapman gereken tek şey üzerindeki çamur tabakalarını yok etmektir.

    6-Hırs, şehvet seni kaç kez yakaladı? Gene yakalayacaktır. Ve yine aynı şekilde tepki vereceksin - sanki öğrenmemeye karar vermişsin gibi. Öğrenmeye hazır olmak, bir Yogi olmaya hazır olmak demektir. Öğrenmemeye karar verirsen, gözlerin bağlanmış kalmak istiyorsan, aynı saçmalıkları sürekli olarak tekrarlamak istiyorsan; geri atılmak zorunda kalırsın: Aynı sınıfa geri gönderilmek zorunda kalacaksın -ta ki sınıfını geçene kadar.

    7-Işığın ne olduğunu bilmek istiyorsan, karanlık bir geceden geçmen gerekir. Karanlık gece, seni ışığın ne olduğunun farkına varman için hazırlar. Yaşamın ne olduğunu bilmek istiyorsan, ölümden geçmek zorundasın. Ölüm, senin içinde yaşamı bilmenin hassasiyetini yaratır. Bunlar karşıtlıklar değildir; bunlar tamamlayıcıdır.

    8-Acı çekmek bir idmandır -çünkü acı çekmeden olgunlaşmanın başka bir olasılığı yoktur. Ateş gibidir: Altın, saflaşmak için, onun içinden geçmek zorundadır. Altın derse ki, "Neden!" o zaman altın saflaşmaz, değersiz kalır. Ancak ateşten geçerek, altın olmayan her şey yanacak ve sadece en saf altın kalacaktır. Kurtuluşun anlamı da budur: Öyle bir olgunluk, öyle bir büyüme ki, sonunda sadece saflık, sadece masumiyet kalır ve yararsız olan her şey yanar.

    9-Karanlıkla savaşamazsın. Savaşırsan, sadece aptalsın. Bir ışık yakabilir ve karanlığı yok edebilirsin, ama karanlıkla savaşamazsın. Kiminle savaşacaksın ki? Karanlık varoluşsal değildir, orada değildir. Atabileceğin, öldürebileceğin veya ezebileceğin bir şey değildir. Karanlığa hiçbir şey yapamazsın. Bir şey yaparsan, kendi enerjini dağıtırsın, ama karanlık yine de bundan etkilenmemiş bir şekilde aynı yerinde kalır. Karanlığa bir şey yapmak istiyorsan, ışıkla bir şey yapmak zorundasın, karanlıkla değil. Işık yakmak zorundasın; aniden karanlık olmayacaktır.

    10-Yaşamı ertelemek, günah diyebileceğim tek günahtır. Erteleme. Yaşamak istiyorsan, burada ve şimdi yaşa. Geçmişi unut, geleceği unut; an bu andır, varoluşsal tek andır -onu yaşa. Bir kez kaybettin mi, bir daha geri alamazsın, geri isteyemezsin.

     

     

    Fotoğraflar https://tr.pinterest.com/ adresinden alıntıdır.

    Kitap: Osho-Yoga/Bireyin Doğuşu, Omega Yayınları. 


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.