Türk Rock Okulu "Bunalımlar"

Türk Rock Okulu "Bunalımlar"
  • 5
    0
    0
    0
  •      Yemeğimizi yedik çayımızı aldık. Türkiye'nin rock okulu "Bunalımlar" grubunu anlatmaya başlayalım. Yıllar içinde kadrosu sürekli değişecek olan grup, Aydın Çakus, Ahmet Güvenç ve Hüseyin Sultanoğlu tarafından kuruluyor.

         Aydın Çakus her şarkıda gitarda yer alıyor. Grubun şefi diyebileceğimiz bir durumda. Kendisi aynı zamanda Erkin Koray ile kurduğu Ter grubunda da kaliteli bir gitarist olduğunu gösteriyor. Şimdilerde ABD'de bir metal grubu var. "Fear Nature" grubu ile de 3 albümü var.

    Ahmet Güvenç bas gitarda yer alıyor grup kurulurken. Kendisi daha sonra Kurtalan Ekspres'in de basçısı oluyor ve yıllarca Barış Manço, Cem Karaca gibi isimler ile müzik icra eden yaşayan bir efsane haline geliyor. "Dönence" şarkısındaki performansını bilmeyen yoktur.

    Hüseyin Sultanoğlu ise Cem Karaca'nın "Dervişan" grubunda davulda yer alıyor Bunalımlar'dan sonra. "Unutamadığım" ve "Nem Kaldı" şarkılarında onun izi vardır.

    Grup farklı mekanlarda çalarken ve coverlar yaparken Cem Karaca'nın desteğiyle ve o dönemde sahibi olduğu "Türkofon Plak" şirketinin etiketiyle 1970 senesinde ilk 45'liklerini yayımlıyorlar. Plakın A yüzünde "Taş var köpek yok"; "B" yüzünde ise "Yeter Artık Kadın" var. "Taş var köpek yok" MS. 500'de yazılmış Sanskritçe bir şiir. Can Yücel çeviriyor şiiri. Cem Karaca da sözleri derliyor ve aranjesi yapılıyor. Hatta şarkının 3:29'unda Cem Karaca şarkıya dahil oluyor ve 1400 yıl sonra taşı atıyorlar. Garage Rock türü örneği.

    "Yeter Artık Kadın" ise "İron Butterfly"(1968) grubunun "Get out of my life" şarkısının coverı. Sözlerini yine Cem karaca çevirip aranje ediyor. Şarkının orjinaline göre ton biraz daha sert vokal biraz daha aykırı, isyankar ve kirli.

    1971 senesinde ise enstrümantel anlamda kulaklarımıza şölen yaşatan "Başak Saçlım" 45'liği çıkıyor piyasaya. Gitarlarda Aydın abinin yanında Berç Yenal var. Bateride Nur Yenal ve bas gitarda Melik Yirmibir var.

    Diğer yüzde "Bunalımlar" şarkısı var. Şarkının atmosferi gerçekten zor zamanında dinleyeni intihar fikrine sürükleyebilir. Dünyanın yükünü omuzlara veren bir org melodisi var. Berç ve Nur Yenal kardeş. Melik Yirmibir ise kuzenleri.

    Nur Yenal'ın davula geçişi çok ilginç. Bir konser öncesi grubun o dönemki "Mehmet Gözüpek" ortadan kayboluyor. Haliyle baterist yok. O dönem 15-16 yaşında olan Nur Yenal'a davul çalıştırıyorlar ve Berç Yenal'a göre sağlam çalıyor. 2 sene sonra "Ter" grubunun davullarını çalıyor:)

    1971 senesinde Aziz Azmet'in çıkardığı "Yollar" 45'liğinde nefis işler çıkarıyorlar. daha sonra Erkin Baba'nın "Krallar" ve "Şaşkın" şarkılarının da davullarını çalan Nihat Örenel davulda mevzileniyor. Bas gitarı Ahmet abi çalıyor ve "Eargasm" yaşanıyor. 

    45liğin diğer yüzünde "Hele hele gel" var. Nefis melodi akışı ve vokal ile uyumlu bir elektro gitarın yarattığı aura. Anadolu Rock şöleni. Aziz Azmet çok keyifli bir vokal.

    Grup 72 senesinde Rıfat Öncel"in "Bir yar için / Ayrılık Olmasaydı" 45liğinde yer alıyor. Sazdaki Arif Sağ ile müthiş bir paslaşma var. Davulda daha sonra "Kardaşlar" grubunda da çalan Cengiz Teoman var.

    Fikri Tatbak ile de 72 senesinde bir 45'lik çalışması yapıyorlar. Fikri Tatbak arkasındaki grubun yarattığı güçlü tonu çok rahat kaldırıyor.

    Albümün diğer şarkısı "Aşk senin bildiğin gibi değil". "Nananananaana" eşliğinde enfes sololar.

    Ve gelelim en sevdiğim şarkılardan ikisinin olduğu Rıfat Öncel ile yapılan 72 senesindeki "Kınalı Gelin / Güzel" 45'liğine. "Güzel" parçasında akıcı bir solo, rahat ve güzel platoları sesinde taşıyan bir Rıfat Öncel var.

    Finalde büyük parça var. Dağlardaki Kınalı Gelin'e Psychedelic sololar eşliğinde seslenilen ve bas gitardaki Melik Yirmibir'in atının sürüldüğü bir şarkı var. Rıfat Öncel'in de tanrısal bir üslup ile Kınalı Gelin'e seslenişi. "ver elini gidelim gayrı"

    Yaşamı 72'de sona eren "Bunalımlar" birçok gruba müzisyen yetiştiren; şimdi herkesin her açtığında dinlediği şarkıları yapan insanları pişiren bir grup. Adını o dönemin yoğun ve yorgun havasından alan gruba yurtdışından çok büyük ilgi var. Ne diyelim "Selam Olsun Bunalımlar!"

    Ter, Bunalımlar, Yeraltı Dörtlüsü'nü eklediğim ve LSD Orkestrası, Hardal gibi ekiplere de yer vereceğim Spotify playlistini her zamanki usulcalığı sevişimle usulca iliştireyim buraya. Müzikle kalın dostlarım.

     

     


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.