Unutuluş Melekleri ve Philtrum

Unutuluş Melekleri ve Philtrum
  • 18
    0
    0
    1
  • Philtrum, burun ile üst dudağın arasındaki oyuğa verilen latince isimdir. Philtron (aşk iksiri) ve philein (öpmek) kelimeleriyle aynı kökten gelmektedir. Eski Yunan’da insan vücudunun en erojen bölgelerinden biri olarak görülürmüş. Mitolojik bir hikâyeye göre bebekler doğmadan önce hayat ve ölüm hakkında bütün bilgilere sahiptirler… her şeyin başlangıcı ve sonunu, yaratılış ve evren hakkındaki bütün sırları bilirler. Bir bebeğin doğma vakti geldiğinde melekler bu bildiklerini kimseye anlatmasın, masum doğsun diye onun dudaklarına işaret parmaklarıyla dokunurlar, işte bu oyuk o anda oluşur. Bebek susturulur ve bildiği her şey kendine kalır.

    Yunan mitolojisinin yanı sıra Yahudi efsanelerinde de bu hikâyeden bahsedilir. Toksöz B. Karasu da Huzurlu Yaşama Sanatı kitabında philtrumdan şöyle bahsediyor;

    ‘’Bir yahudi efsanesine göre, ruhun bu (doğumdan önceki seçilişini) unutuşunun izi, üst dudağınızın hemen yukarısına bırakılmıştır. Burnunuzun altındaki o küçük oyuk, meleğin dudaklarınızı mühürlemek için işaret parmağını bastırdığı yerdir. Bu küçük çentik, bedeninizle birleşmeden önce de var olan ruh hayatınızı size hatırlatması için bırakılmış tek şeydir; işte bu yüzden, bir anı ya da kaybolmuş bir düşünceyi anımsarken, parmağımız bu manalı çukurluğa gider."

    Bu efsaneye aynı zamanda Belçikalı yönetmen Jaco van Dormael’in 2009 yılı yapımı Mr. Nobody filminde de yer verilir. Filmde ‘’Doğmadan önce her şeyi biliriz. Gerçekleşecek olan her şeyi… Sıra sana geldiğinde, Unutuluş Melekleri bir parmaklarını ağzının üstüne koyar. Böylece üst dudağında bir iz kalır. Bu, her şeyi unuttuğun anlamına gelir. Ama melekler beni gözden kaçırmıştı.” şeklinde bahsedilmiştir.





    Kaynakça:

    seruzun.com

    tr.m.wikipedia.org





    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.