Jules Verne: Güneş Kova Burcunda

Jules Verne: Güneş Kova Burcunda
  • 0
    0
    0
    0
  • H.G.Wells ile birlikte bilim kurgunun babalarından biri olarak Jules Verne'nin haritasına kısa bir bakış atalım mı? Aşağıdaki görselde Verne'nin haritasını görebilirsiniz. Equal ev sistemiyle çalıştım.

    Yükselen Ikizler, dispozitörü Kova'da Güneş'le ve Tepe noktasıyla birlikte ve 9.evde. Haritada su ve hava elementi yoğunluğu hakim. Tek başına bu element baskınlığı bile hayal gücü geniş, entelektüel, zihinsel olarak aktif, kavrama ve bağlantı kurma yeteneği yüksek birinin karşımızda olduğunu anlatıyor. Bir de ASC Ikizler ile birlikte olunca bu Kova stelyumu analitik zekaya sahip, sürekli araştıran, iletişimi ve dili kuvvetli, gözlemci ve oldukça zeki birini karşımıza getiriyor. Soyut düşünceler ve hayal gücü de burdan kaynaklı. Eserlerinde detaylı olarak tarif etriği buluş ve makineler ve uzay, hava ve deniz taşıtları, denizaltılar hakkında yazdığı kitaplarla geleceğe ilham vermiş bir yazar. Kitaplarında bıraktığı şifrelerin üzerinde çalışılarak yüzyıl önce derinlere gömdüğü ve "Zaman Kapsülü" olarak adlandırılan keşfin daha birkaç sene öncesinde yapıldığını hatırlatalım.

    10.ev girişinde tepede bir Venüs Balık göze çarpıyor. Verne, aynı zamanda bu Venüs'ün de yer aldığı büyük bir su üçgenine sahip, hatta bu üçgen Oğlak'ta yerleşmiş olan Neptün'ün sekstil açılarıyla büyük bir yeteneğe işaret eden uçurtma açı kalıbını oluşturmakta. Neptün-Satürn karşıtlığı, eski kalıpları dağıtan, soyut olan ve somut olan arasında sınırları bulanıklaştıran bir açı. Aynı zamanda bu karşıtlık, başarının idealize edilmesi, hayallerin sınanması ve somut hale getirilmesi potansiyelini de taşıyor. 9.evdeki MC, Güneş ve Merkür kendisine hem hukuk eğitimini getirmiş hem de yazarlık yeteneğini ve bu yazdıklarının uluslararası başarı sağlamasını getirmiş aynı zamanda bu kavuşum ASC ile üçgen açı içinde. Kendi rotasını çizen ve bunu başarıyla gerçekleştiren bir yapı.

    Mars-Uranüs arasındaki sekstil, hayal edip eyleme geçme konusunda destekleyici; vizyonları harelete geçirme potansiyelinin yüksek olduğunu gösteriyor. Verne'nin seyahatlari ve özellikle deniz aşırı yolculuklara merakı ve keşif isteğini Ay-Jüpiter'in Akrep'teki kavuşumundan ve dahil oldukları su üçgeninden de okuyabiliriz. Bu kavuşum bilgelik arayışı, macera dürtüsü, yolculuk arzusunu ve yüksek idealleri bize net anlatıyor. Yay burcunda yerleşmiş Mars da bu temaları açı yapmasa da destekleyici bir yerleşim. Ay düğümleri Koç-Terazi aksında ve Güney Ay Düğümü Kiron ile çok yakın. Bu bence tam anlamıyla bize kahramanın yolculuğunu anlatıyor sanki. Henüz 12 yaşındayken tayfalıl yapmak için gemiye binip evden kaçmaya yeltenen bir adamdan bahsediyoruz. Koç, herkesin bildiği gibi Jung'un 12 arketipinden biri olan Kahraman arketipi ile özdeşleştirilir. Babası tarafından yakalanmış tabi ki ve "bundan sonra sadece hayal dünyasında seyahat edeceğine" söz verdiğine dair bir efsane varmış (Ay-Jüpiter kavuşumu).

    Dünya'nın birçok yerini dolaşan Verne, büyük bir yaratıcılık ve hayal gücü ile ayni zamanda oldukça zekice ve detaylı yazdığı kitapları, icatları ve buluşları ile şu anda bile en çok okunan yazarlardan biri olmayı sonuna kadar hak etmiyor mu sizce de? Ben, Denizler Altında 20.000 Fersah ile 80 Günde Devr-i Alem ile ilkokulda kendisiyle tanışmıştım; kitaplar hala aklımda. Bir de bunlar ve Ay'a Yolculuk gibi birçok kitabına bakınca ve 4-5 yıl önceki Zaman Kapsülü keşfine bakınca belki de yazdıkları hayal gücü değil miydi acaba diye de insanda soru işareti oluşmuyor değil. ©

    Ne dersiniz? ❤️

    ...

    ©Ege Yeşilova, 2021. Tüm hakları saklıdır; kopyalanamaz ve izinsiz paylaşılamaz.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.