Cheesecake'in Kısa Tarihi

Cheesecake'in Kısa Tarihi
  • 0
    0
    0
    0
  •  Herkesin tatlı zevki farklıdır. Kimileri şerbetli tatlı, kimileri sütlü, kimileri daha gurme tatları, kimileri de her çeşit tatlıyı sever. Bugün ise benim ilk başlarda önyargıyla yaklaştığım ama sonradan çok severek yediğim cheesecaketen bahsedeceğim.

    Cheesecake bildiğiniz üzere üzerinde krema ve yenilebilir kıvamdaki peynirden yapılan bir çeşit tart türüdür. Literatürte “Custard” tart sınıflandırmasına girer Bunun sebebi de altında short hamur denilen gevşek hamur bulunmasından kaynaklanır.

    Kısaca birazda tarihine bakalım. İlk başlarda Yunanistan’ın Samos adasından çıkmıştır. Sadece dümdüz peynirin ezilerek balla karıştırılmış en sonda kepekli unla pişirilip servis edilmesiyle ortaya çıkmıştır. Yunanistan’da bu tatlı geleneği sporculara enerji vermesi için kullanılırmış hatta olimpiyatlara çıkan sporculara yedirilirmiş. Aynı zamanda düğün pastası olarak da kullanılmıştır. İnanışa göre 236 yılında başlayan cheescake serüveni Roma İmparatorluğunu’nun Avrupa’yı fethetmesiyle beraber dünyaya açılmıştır. Tarifler zamanla değişkenlik gösterip günümüzde farklı soslarla, meyveli, oreolu versiyonlarıyla sunulmaktadır. New York sitili cheesecake ise sade olarak servis edilmekte. İçerisinde krema, yumurta, krem peynir ve şeker bulunmaktadır. New York ile 1900lerde buluşan cheesecake 1929 yılında sandviç kralı olarak bilinen Arnold Reuben tarafından tarife krem peyniri eklenerek Amerika’ya yayılıyor.

    Her nasıl olursa olsun bir çoğumuz cheesecakei severek tüketiyoruz. Bu tatlı yolculuğa bizde böyle eşlik ediyoruz. Nasıl olursa olsun tatlıyla ve cheesecakele kalın. Afiyet olsun :)


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.