Son Dönemlerin Popüler Ayakkabısı: Nike Dunk

Son Dönemlerin Popüler Ayakkabısı: Nike Dunk
  • 0
    0
    0
    0
  •  

    Nike Dunk

    1980’ler basketbol için oldukça önemli yıllardı. Herkes tarafından özenilen platform o dönemlerde NBA’a evirilmesiyle birlikte tüm dikkatler basketbola çevrilmişti. O dönemin popüler oyuncular arasında Michael Jordan, Larry Bird ve Magic Johnson gibi önemli yıldızların lige ayak basmasının ardından NBA marka değeri farklı bir seviyeye çıkarmıştı. 198’li yıllarda sadece NBA için değil basketbol ayakkabıları içinde oldukça önemli bir yıldı.

    Basketbol kültürünün artmasıyla birlikte bu alana yatırım yapmak isteyen Nike, 1985 yılında Dunk modelini tanıttı. Michael Jordan ile basketbolda odak noktası haline gelerek Dunk’ların gelişim sürecini de hızlandırdı. Sadece basketbol sahalarında değil aynı zaman da sokak kültürü ile dikkatleri çekmeyi başararak sokak kültürü ve basketbol arasında bir bozulmayan bağ oluşturmayı başarmıştı.

    1985 yılında basketbol ve sokaklara adım atan Dunk, bunlara ek olarak bütün dünyayı sallamayı başaran sanat hareketi ‘We Are The World’ il aynı döneme denk gelmişti. Bu bir tesadüff değildi. Eğlence, spor ve müzik bir çatı altında toplanırken Nike, bu gücü tek çatı altında toplayarak ön plana çıktı. Basketbol sahalarında yıldızı parlamaya başlayan ve aynı zaman da eğlence kültüründe ve sokak modasında reklamlar yaparak isminden sıkça söz ettirmeye başlamıştı.

    İkonların Karışımı

    Peter Moore tarafından özel olarak tasarlanan ve kolej renkleri olarak adlandırılan Nike Dunk, o dönemin en ikon ve en dikkat çeken ayakkabısı konumundaydı. Nike Dunk, basketbol sahalarında kullanılan ayakkabıların ortam tasarım çalışması olarak tüm dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştı. Basketbolun temellerini oluşturan Nike Dunk, 1980’li yılların en kullanışlı basketbol ayakkabılarıydı.

    1980’li yıllarda popüler olmaya başlayan ve oldukça fazla insan tarafından izlenen kolej basketbolu, rekabetin artmasıyla birlikte televizyonlarda da sıklıkla yer almaya başladı. Televizyonlarda izlenmeye başlamasının ardından Nike, sneaker kültürünün tonunu belirleyebilecek bir reklam filmini ortaya attı.

    1985 yılında kolej takımlarını desteklemek isteyen taraftarlar için kolej takımlarının renklerini barındıran ayakkabılar üreten Nike, kolej basketbolunda en dikkat çeken 12 rekabetçi takımın renklerinin yer aldığı ayakkabıları satışa çıkardı. Bu kampanya taraftarların büyük ilgisini çekti. Taraftarlar için üretilen ayakkabı modelleri sayesinde oldukça cesur ve farklı renk seçeneklerine sahip olan Nike Dunk, bu reklam sayesinde sadece basketbol sahalarında değil günlük yaşamın her alanında aktif olarak tercih edilmeye başlandı.

    Nike Dunk ile SneakerHead ve Kaykay Kültürüne Geçiş

    Basketbol sahalarında popüler olmayı başaran Nike Dunk, farklı renk ve model seçenekleri ile sokak kültürüne de hızlı bir giriş yapmayı başardı. Dikkatleri çeken çekiciliği ile kaykay dünyasında da hızlı bir benimseme kazandı. Kaykay simgesi haline gelmeyi başaran Dunk, kusursuz yanak desteği, orta taban ve hafif kavisli ve yastıklama tutuş özellikleri ile paten sporunda da yerini almayı başardı.

    Rahat, çok yönlü kullanım ve güveli tutuş sayesinde 1988 yılında satışa sunulan Dunk Dunks, paten kullananların daha rahat hareket etmesine imkân tanıyan naylon bir dil kullanarak final yaptı ve Dunk SB serilerini duyurdu. Basketbol sahalarından sonra Kaykay sporunda da kendini ispatlamak isteyen Nike, Dunk SB’leri 2002 yılında kullanıcılara tanıttı. Tamamen özel dolgu detayları olan ve dikkatleri üzerine çeken özel tasarımları sayesinde talepleri karşılamayı başardı.

    Nike Dunk, ilk olarak basketbol sahalarında ismini duyurdu ve daha sonra dans sahneleri ve kaykay pistlerinde tüm dünyaya kendini ispatladı. Geçmiş dönemlerden günümüze kadar farklı kültürel sanatsal gelişimi hissetmemizi sağlayan Nike Dunk, günümüzde en cüretkâr renkleri ve ikonik özellikleri sayesinde 2022 yılında da farklı modellerini satışa sundu.

    Nike dunk low white black (panda)
    Nike Dunk, okul ruhunun yansıtıldığı Kolej renkleri programıyla özel bir canlı koleksiyona sahiptir. 1985 yılında başlanan ve günümüze kadar farklı renk seçeneklerine sahip özel tasarımlarla satışa sunuldu. Ancak her yeni renk, Dunk’ın klasik renk seçeneklerine sahip olsa da benimsenecek en özel tasarımını ortaya çıkarmamıştı. Nike Dunk Low Retro White Black, zamana meydan okuyan renk blokajını ortaya çıkararak kendi hikâyesini başlattı.

    Panda olarak adlandırılan Nike Dunk Low White Black, tasarımcı Peter Moore tarafından geliştirilen ve sneaker’ın temiz çizgilerini vurgulayarak temel olarak iki tonlu renk düzeneğine sahip oldukça özel bir tasarımdır. Dunk tasarım modelleri arasında en dikkat çeken tasarım ve renkleri ile beyaz orta taban ve siyah dış taban tasarımına sahiptir. Üst kısımlarının deri, burun ve topuk kısımlarını saran zıt siyah kaplamalarla eşsiz bir modele dönüşmüştür. Nike Dunks, Ocak 2021 yılında piyasaya sürülmüş ve sınırlı sayıda üretilmiş özel bir tasarımdır.

    Nike Duke Low Venice
    Basketbol parkeleri için üretilen ancak sokaklarda hikâyesine başlayan 1980’lerin b-bal ikonu, dikkat çeken parlak yüzeyleri ve klasik takım renkleri ile özel bir tasarımdır. İkonik çember tasarımlarına sahip olan Nike Dunk Low, 1980’li yılların nostaljisini sokaklara aktarıyor.

    Nike Dunk Low Wenice, iki farklı zarif tondaki renkleri ile göz alıyor. Ayakkabıda OG modellerini anımsatan gelenekselleşmiş renk blokuyla birlikte ön ayak ve topuk katmanında yer alan soluk leylak renkleri bulunuyor. Dokumasında Nike etiketine sahip olan ve nefes alabilen naylon yapısı bulunuyor. Topuk bölgesinde ise Nike yazısı özel olarak işlenmiş. Konforun yanı sıra tasarımı ile dikkatleri üzerine çeken Venice, bilek boyunu kapsayan tutuşu ile sınırlı sayıda üretilen özel serilerden bir tanesidir.

    Nike Dunk Low Barley Paisley

    İlk olarak basketboldaki etkiyi bileksiz bir spor ayakkabıyla birleştirmek için tasarlanan bu tasarım, yeni renk gruplarını ortaya çıkarmak amacıyla tanıtıldı. Marka geneleksel deri beyaz bir tabana sahip ve dönemi çağrıştıran özel renklere sahip. Şal desenine sahip bir baskıyla süslenmiş, oldukça iyi hava geçişi sunması amacıyla burun kısmında işlevsellik ve Pratik bir hava akışı sağlıyor. Ayak kısmının altında ekstra destek katmanına sahip olan Nike Dunk Low Barley Paisley, son olarak Nike imzası haline gelen marka logosunu topuk şeridine işlemiş. Çoklu işlevselliği sayesinde her alanda rahatlıkla tercih edilerek giyilebilecek bir model haline dönüştürmüş.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.