Depremde binalar nasıl yıkılmaz? Galata Kulesi örneği

Depremde binalar nasıl yıkılmaz? Galata Kulesi örneği
  • 2
    2
    1
    0
  • Maraş merkezli iki büyük deprem, bir kez daha kanıtladı ki, "doğru yapılan bina" çökmüyor. 

    Büyük depremlerde zarar görse bile yıkılmayan binalar hayat kurtarıyor. Galata Kulesi yüzyıllardır bu konuda ders veriyor.

    Galata Kulesi, Bizans İmparatoru Anastasius Dilorus tarafından 528 yılında ahşaptan inşa ettirilmiş. Yapılış amacı fener kulesi.

    1348 yılında Cenovalılar tarafından İsa Kulesi adıyla ve yığma taştan yeniden inşa edilmiş. O günden bu yana ikisi büyük olmak üzere yüzlerce depreme tanıklık eden yapı hâlâ dimdik ayakta. Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Başkanı Esin Köymen Galata Kulesi’nin sırrını şöyle açıklıyor:

    "Silindirik yığma bir yapı. Yıllar içinde birçok değişiklik yapılmış kulede, tepesindeki külah mesela sonradan yapılmış, daha önce iç içe eklenen halkalar halinde yükseltilmiş. Zarar görmez mi, görmüş tabii, ama yıkılmıyor. Doğru yapılmış bir bina. Yer seçiminden binanın yapımında kullandığınız malzemeye, inşasındaki işçilikten doğru hesaplamaya ve sonrasında kullanımına kadar hepsi birbiriyle bağlantılıdır. Bunlardan birisinde eksik olduğu zaman bina büyük hasar görüyor."

    * İST Dergi'deki Depremi Beklerken başlıklı yazımdan.

     


    Yorumlar (1)
    • çok haklısınızın artık türkiye olarak bu deprem sorununa bir çözüm bulmalıyız...

      Yorum Bırakın

      Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.