Neredesin Firuze?

Neredesin Firuze?
  • 2
    0
    1
    0
  • Üstünden yıllar geçse de Türk sinemasının en iyi türk filmlerinden biri olduğunu düşünüyorum. Gerek oyuncu kadrosuyla gerek müzikleriyle insana bir başyapıt izleten filmdir kendisi. Renk çümbüşlerini, müzikalleri ve samimiyeti arayanlar bu filmle buluşabilirler. Peki nasılmış ' Neredesin Firuze ' derseniz, gelin hep birlikte inceleyelim.

    Filmimiz 2004 yılında izleyicileri ile buluşmuştur. Dram komedi türü olarak anılan filmimiz 2 saat 12 dakikadır. O dönem Ezop lakaplı Ezel Akay yönetmenliğini üstlenmiştir. Senaryosunu Levet Kazak'ın yazdığı bu film, Özcan Deniz'in başından geçen gerçek bir hikayeyi ele alır.

    Gelelim konumuza, İstanbul plakçılar çarşısında prodüktör olan Hayri ve Orhan başarısız kasetler yüzünden borç batağındadırlar ve kendilerine yeni bir yıldız aramaktadırlar. Bu yıldızımız ise Almanya'da düğün şarkıcılığı yapan Ferhat'ın ta kendisidir. Hayri ve Orhan, Ferhat'la irtibata geçerler. Şarkıcı olma düşüncesine saplantılı bir şekilde bağlantılı olan Ferhat, Hayri ve Orhan'dan gelen kaset çıkarma teklifini kabul eder ve İstanbul'a gelir. Ferhat'a hemen bir kaset çıkarılır fakat borçlar yüzünden basılamaz son çare olarak Ferhat'ı televizyon kanalındaki bir programa çıkartarak adını duyurmaya çalışırlar. Bu programı izleyen Firuze, Ferhat'a yatırım yapmak ister. Ferhat, Orhan ve Hayri'nin umutları burada tekrar nükseder. Gerçeklerle buluşana kadar Umut Müzik'de her şey yolunda gider. O gerçeklerle buluşmayı da sizin izlemenize bırakmak istiyorum.

    Bu şekilde akıcı ve gerçek bir konuya tabii ki dev bir oyuncu kadrosunun mükemmelliği dahil olunca film daha üst noktalar da kendini bulur. Dev oyuncu kadromuz ise, Haluk Bilginer (hayri), Özcan Deniz (ferhat), Demet Akbağ (firuze), Cem Özer (orhan), Şebnem Dönmez (melek), Ruhi Sarı (seyfi), Ragıp Savaş (melih), Ata Demirer (hamit hayran-tanju gürsoy), Uğur Uludağ (ibrahim), Janset (sibel), Güner Özkul (neval), Ahu Türkpençe (ayşen) ve Ezel Akay (kahveci) bu dev kadroyu oluşturmaktadır.

    Filmimiz, İMÇ plak dünyasına yergi dolu bir yaklaşımla Türk toplumunun içinde bulunduğu çaresizliklere getirdiği çözümleri komik boyutta bizlere aktarıyor. Peki kim bu plak dünyasındakiler diye sorgularsak eğer filmdeki karekterlerin gerçek hayatta özdeşleştiği kişileri sizlere sunmak isterim.

    İlk olarak Haluk Bilginer'in oynadığı Hayri karakteri, Hilmi Topaloğludur. Cem Özer'in oynadığı Orhan karakteri, Burhan Aydemirdir. Umut müzik ise Hilmi Topaloğlu'nun ve Burhan Aydemir'in kurucuları olduğu Prestij Müzikdir. Ragıp Savaş'ın oynadığı Melih karakteri, Mahsun Kırmızıgüldür. 

    Filmde çarpıcı olan bir detay ise karakterlerin yaşadığı 9 gün bulunmaktadır ve bu 9 günün her gün sonunda Prestij müzikle çalışan bazı isimler ve diğer önemli sanatçılarımızın bizlere vermiş olduğu mini konserleri görürüz. Bence bu mini konserler izleyecilerini doyum noktasına ulaştırmayı kesinlikle başarır.

    Filmimizdeki bir diğer ayrıntı ise ana karakterlerin rengarenk olup yan karakterlerin gri, siyah ve kahverengi tonlarında olmasıdır. Tabii ki, kurtarıcı meleğimiz olan Firuze'nin de beyaz olması gözlere çarpmaktadır. Bu şekilde izleyicisini ana karakterlerden koparmamış ve izleyicisine sanatsal bir renk paleti sunmuştur.

    Şimdi ise sizlere bu kült yapımın hafızalara kazınmış birkaç repliğinden bahsetmek isterim.

    'İntihar edeceksek, yaşayarak edelim.'

    ' -Hani dipte yaşayan bir balık vardır, ne onun adı? hani böyle yassı, kuyruğu var dikenli. + Ha bildim şey, zehirli hani. Ne boksa. - Hah çarpan. Aynen onun gibiyiz şerefsizim. Kuma yattık bekliyoruz, ses yok faça yok.'

    'Olur mu öyle şey çocuklar, ben hep evdeyim.'

    '-ne yazıyorsun? + intihar mektubu - aa, sık sık yazar mısın? + estikçe işte, ara sıra.'

    ' alo, vakko mu.'

    'Gerçek dediğiniz nedir ki? Gerçekler söylenince artık hatırlanacak ne kalıyor geriye?'

    ' Siz Allah'la konuşunca, ona yakarınca, adına dua etmek deniyor değil mi? Ama Allah sizinle konuşuyorsa ya peygambersiniz ya da...'

    Son olarak sizlere filmdeki efsane parçaların birlikte yer aldığı linki bırakacağım. Keyifli izlemeler ve dinlemeler.

    https://music.youtube.com/playlist?list=OLAK5uy_kxgSC8Nsa9dW4Tt8uRaIpSL-NmG18d7OM&si=hXJPwe9cXtM-DkbB

     


    Yorumlar (1)
    • Kesinlikle izlenmesi gereken filmlerden yazıyı okuyunca bir kez daha izliyesim geldi

      Yorum Bırakın

      Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.