Başucu Kitabı Yapabileceğiniz 5 Eser

Başucu Kitabı Yapabileceğiniz 5 Eser
  • 5
    0
    0
    0
  • Başucu kitabı deyince onlar diğer kitaplardan ayrılıyor aslında bir noktada. Bu kitaplar, hayatımızda tekrar tekrar okunmaya ve hatırlanmaya değer nüanslar barındıran kitaplar oluyor. Bir sayfasını o günümüzü, birini ya da bir olayı düşünerek açabildiğimiz kitaplar. Yol göstericiliğine inandığımız kitaplar.

    1) Küçük Prens

    Küçük Prens hiç şüphesiz herkesin bu listede olacağına neredeyse emin olduğu bir kitap. Antoine de Saint-Exupery tarafından 1943 yılında yazılan kitabın orijinal adı "Le Petit Prince". Seneler öncesinden bugüne içinde yazan her şeyin hala hayatımızda bir yeri var. Çocuk kitabı gibi görünen ama yetişkin dünyasına sert bir eleştiri Küçük Prens. Her sayfasında bizim için bir şey gizli. Küçük Prensle beraber öğreneceğimiz ve kendi yaşamımızı anlamlandırmaya çalışacağımız çok şey var. "Çiçekler saf ve narindirler. Kendilerine güvenmeye çalışırlar. Dikenleri yüzünden kötü göründüklerini düşünüyorlar..."

    2) Palto

    Palto, Nikolay Gogol tarafından 1842 senesinde yayınlanan bir kısa öyküdür. Öykünün başkahramanı Akakiy Akakiyeviç'in üzerinden, yaşanan eşitsizlikleri ve acıları büyük bir gerçeklikle anlatmıştır. Kitabın edebi yanı, kısa oluşu ve içinde taşıdığı mesajlarla tam bir baş ucu kitabı. Dostoyevski'nin sözleriyle kitabın değerini çok daha iyi anlıyoruz. "Hepimiz Gogol'un Palto'sundan çıktık." "Ne de olsa insan ruhunun derinliklerine gizlice süzülüp, neler düşündüğünü öğrenmek olası değil."

    3) Kendine Ait Bir Oda

    Virginia Woolf tarafından kaleme alınan Kendine Ait Bir Oda, 24 Ekim 1929'da ilk baskısını yaptı. Kitapta Virginia Woolf başta kadınlar olmak üzere, edebiyatın içinde bulunmak ve yazmak isteyen herkese adım adım öğütler veriyor. Sadece kadınlara ya da sadece edebiyata diye düşünmeden içinden cesaret aktığını bilerek baş ucunuza koyabilirsiniz. Herkese, en çok kadınlar... "İsterseniz kitaplıklarınıza kilit vurun; ama zihnimin özgürlüğüne vurabileceğiniz ne bir kilit var ne de bir sürgü, ne de kapatabileceğiniz bir kapı."  

    4) Yusuf Atılgan - Bütün Öyküleri

    1921 doğumlu doğumlu yazar Yusuf Atılgan'ın tüm öykülerini bir araya getirdiği kitaptır. Kitapta 14 kısa öykü bulunuyor. Yazar bu öykülerde temel insan problemlerini naif ve gerçekçi bir dille, kendi üslubuyla anlatmıştır. Yüzünüzde bir tebessümle okuyacağınız her bir öykü zihninize bir düşünce, irdelenecek bir konu bırakacak. Bir çok öyküyü toplayan bu kitap sadece 121 sayfalık bir baş ucu kitabı. "Bütün dünya bana bir yaşama borçlu."

    5) Yalnızlık Paylaşılmaz

    Son baş ucu kitabımız bir şiir kitabı. Özdemir Asaf'ın şiirlerinden oluşan ve 1978 senesinde basılan bir kitaptır. Çağdaş ve kısa tarzıyla kaleme aldığı şiirleri tam baş ucumuza koymalık. Her gece yatmadan yarına armağan edilecek, her bir dizesi bir hayat dersi olan şiirler. "Yalnızlık Müziğin bile seni dinlemesidir. Yalnızlık İnsanin kendine mektup yazması Ve dönüp-dönüp onu okuması Yalnızlığın da ötesidir."

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.