Türkiye’nin Turistik Gücü: En Çok Turist Çeken Yerler

Türkiye’nin Turistik Gücü: En Çok Turist Çeken Yerler
  • 1
    0
    1
    0
  • Türkiye coğrafyası yüzyıllardan beri pek çok imparatorluğa merkez olmanın yanı sıra önemli medeniyetlerin de doğuşuna şahit olmuştur; bu nedenle ülkenin dört bir köşesinde tarihin farklı  dönemlerinden dokularla karşılaşırız. Coğrafi konumunun da getirdiği doğal güzellikler ve birçok etnik kökene ev sahipliği yapmasıyla kültürel bir mozaik olan, Türkiye’nin önemli sanayi kollarından biri ise “bacasız sanayi”  yani turizmdir. Yalnızca deniz turizmiyle değil; kültür, doğa, kış ve sağlık turizmiyle de adından söz ettiren Türkiye 2019 yılının yarısında 24 milyon turist ağırladı. Bu turistlerin çoğu ise sırasıyla Rusya, Almanya, İngiltere, Hollanda ve Ukrayna’dan gelmekte. Peki Türkiye bu turistik gücünü hangi şehirlere, hangi antik kentlere borçlu? İşte bu yazımızda sizlerle Türkiye’de en çok turist çeken yerlerden bazılarını keşfedeceğiz.  
    • İstanbul
    İstanbul İstanbul olalı… Hem Bizans hem de Osmanlı İmparatorluğu’na başkentlik yapan İstanbul’un her sokağı tarih, her sokağı geçmiş… Özellikle de tarihi yarımadada bulunan Aya Sofya, Sultanahmet Camii, Topkapı Sarayı, Kapalı Çarşı turistlerin uğrak noktalarından. Yerebatan Sarnıcı, Dolmabahçe Sarayı ve Galata Kulesi’nin yanı sıra Ortaköy’de yenilen bir kumpir, boğaza karşı yenilen ekmek arası balık ya da feribotla gidilen adalar (Büyükada, Burgazada, Heybeliada…) da İstanbul’u Türkiye’nin en önemli turistik yerlerinden biri yapıyor.  
    • İzmir
    Deniz tatili denilince akla ilk gelen yerlerden biri olan İzmir’in turist çekmesinin bir başka nedeni de UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan Efes Antik Kenti. Şehir planlamasıyla, limanıyla dönemin en önemli ticaret merkezlerinden biri olan Efes Antik Kenti Hristiyanlar için de önemli bir yer çünkü hac yerlerinden biri olan Meryem Ana Kilisesi de buradadır. Ayrıca Dünyanın Yedi Harikası’ndan biri olan Artemis Tapınağı da Herakleitos gibi ünlü isimleri yetiştirmiş bu antik kenttedir. Büyük Tiyatro, Celsus Kütüphanesi, Hadrian Tapınağı da yine turistlerin ilgisini çeken yerler arasında.  
    • Antalya
    Deniz, kum, güneş üçlüsünün en güzel yaşandığı yerlerden biri olan Antalya; özellikle Rusya, Birleşik Krallık, Ukrayna gibi sıcak havaya ve denize hasret ülkelerin vatandaşlarının uğrak noktalarından biri. Yalnızca iklimiyle değil Olimpos, Perge, Termessos Antik Kentleriyle de kültürel turizmin canlı olduğu bir şehir Antalya. Ayrıca günümüze kadar en iyi korunmuş antik tiyatro olan Aspendos Antik Tiyatrosu da Antalya’da bulunmakta. Kültürel turizmin yanı sıra doğa tatili sevenler için Manavgat Şelaleleri, Düden Şelalesi, Karain ve Damlataş Mağarası da ilgi çekici olabilir. Yine Antalya’ya bağlı Kaş’ta dalış ve yamaç paraşütü turist çeken aktivitelerden.  
    • Pamukkale, Denizli
    Kar beyaz travertenleri ve Hierapolis Antik Kenti’yle eşi benzeri olmayan Pamukkale, yabancıların peri bacalarından sonra en çok görmek istediği turistik yer. UNESCO Dünya Miras Listesi’ne giren ören yerinde antik kentteki amfi tiyatroyu, hamamları, havuzları, kent kapılarını ziyaret edebilirsiniz.  
    • Kapadokya, Nevşehir
    Gün doğumunda havada asılı sıcak balonlarıyla eşsiz bir manzarayla karşılaşacağınız Kapadokya, Türkiye turizminin en canlı olduğu yerlerin başında geliyor. Peri bacalarının eşi benzeri olmaması onu UNESCO Dünya Miras Listesi’ne sokuyor ve turistlerin ilgisini çekiyor. Her mevsim olağanüstü görüntülerle ziyaretçilerini ağırlayan Kapadokya’da  Zelve Açık Hava Müzesi, Üzümlü Kilisesi, Kaymaklı Yeraltı Şehri, Ihlara Vadisi’ni de ziyaret edebilirsiniz. Ülkemizde diğer turistik yerlerden bazıları ise şunlardır; Muğla, Fethiye (özellikle de Ölüdeniz), Marmaris, Adıyaman’da Nemrut Dağı, Kars’ta Ani Harabeleri, Şanlıurfa, Hatay, Antep, Doğu Karadeniz…

    Yorumlar (1)
    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.