Dünyanın En Büyük Turizm Şirketi "Instagram"

Dünyanın En Büyük Turizm Şirketi "Instagram"
  • 0
    0
    0
    0
  • Tek bir fotoğraf karesinin gücü! 20 yıl öncesinde düşüncesi bile garip gelirdi ancak artık bir tek fotoğraf karesi yetiyor insanları harekete geçirmeye…

    Turizm şirketleri uzun uzun çalışmalar hazırlamaktan, pazar araştırmaları yapmaktansa, sosyal medya fenomeni ya da ünlü olarak adlandırdığımız insanlar üzerinden pazarlamalarını yapıyor.  Artık Instagram hesabımızdan beğendiğimiz, gördüğümüz tek bir fotoğraf bile seyahat planlarımızı önemli ölçüde etkileyebiliyor.

    Çok değil belki 20 sene önce insanlar, tatil ya da seyahat planlarını arkadaşlarından, akrabalarından, ailelerinden aldıkları tavsiyelere göre belirlerken şimdi belki de bir sene önce adını bile bilmedikleri sosyal medya fenomenlerinden alıyorlar.

    "Biz hala kendi planımızı kendimiz yapıyoruz" diyebilirsiniz ama acaba gerçekten siz mi yapıyorsunuz? Aslında artık seyahat planlarımızı bir anlamda Instagram yapıyor!

    KEŞFETMEK YERİNE, DAHA ÇOK LIKE!

    Ne yazık ki artık keşfetmek, gezmek değil beğenilmek önemli! Nereye gitmek istediğimizi, ne görmek istediğimizi bir kenara bırakıp ünlü sıfatını yüklediğimiz insanların gittiği yerlere koşuyor, buralarda çektirdiğimiz fotoğraflarla like alma peşinde birbirimizle belki de farkında olmadan yarışıyoruz. Siz öyle değilsiniz, belki birkaç arkadaşınız da öyle değil ama çevrenizdeki birçok insan bilinçli ya da bilinçsiz bu şekilde davranıyor. İster kabul edelim, ister etmeyelim ama gerçek maalesef bu ve bu sadece seyahat konusunda da değil tabii...

    Kolay değil, günde ortalama 200 milyondan fazla insanın bir marka sayfasını ziyaret ettiği sosyal bir platformdan bahsediyoruz. Instagram’ın gücünü önce kullanıcıları keşfetti, daha sonra da markalar… Peki nasıl oldu bu değişim?

    BİR TURİZM BROŞÜRÜNDEN DAHA FAZLASI

    National Geographic’e verdiği bir röportajında turizm fotoğrafçısı olan Johan Lolos, "Günümüzde insanlar için Instagram’daki bir fotoğrafçıyı takip etmek, bir turizm broşüründen çok daha fazla şey ifade ediyor." demişti. Gerçekten de haklıydı, hele ki ülkemiz şartlarında… Birçok şeyi abartmayı seven bir yapımız var. Genellemeler yapmayı aslında sevmiyorum ama ülkemiz insanının belki de farkında olmadığı ya da "Ben öyle değilim ya!" dediği birçok şeyde, tam da öyle olduğunu biliyoruz. Kendimi de bu tanımlamaların, genellemelerin dışında tutmuyorum.

    Örnek mi? Örnek çok… Doğu Ekspresi, serpme kahvaltı çılgınlığı, kahve gurmeliği ve aklıma gelmeyen birçok farklı konuda maalesef abartmayı seviyoruz. Ve tabii her insan gibi beğenilmeyi de istiyoruz.

    İşte burada Instagram devreye giriyor. Ben de bir Instagram kullancısı olarak burada "Instagram her şeyi mahvediyor!" gibi bir şey söylemiyorum kesinlikle, yazdıklarımı sadece bir durum tespiti ya da kişisel görüş olarak değerlendirebilirsiniz. Ancak Instagram artık turizm sektörü için gerçek bir yönlendirici olmuş durumda. Bir yerin popülaritesini arttırmak ya da turist çekmek için artık birkaç sosyal medya fenomeninin bir araya gelip, paylaşımlarda bulunması bile yetiyor. 2015 yılında Yeni Zelanda’da görev yapan Turizm Kurulu Instagram’daki ışığı gördü ve bunu kullandı. Wanaka Bölgesi’ne paylaşımlarda bulunmaları için birçok sosyal medya fenomeni bu bölgeye davet edildi. Kısa bir sürede Instagram’ın gücü, turizme de yansıdı. O dönem %14 ile ülkedeki en büyük turizm artışı yaşandı.

    KEŞFETMEK, INSTAGRAM LIKE’LARINDAN DAHA DEĞERLİ

    Açıkçası bu değişimin ve etkileşimin büyüyerek devam edeceğini düşünüyorum. Elbette gezmek, keşfetmek çok güzel şeyler. Yeni yerlerin herkes tarafından keşfedilmesine destek olmanın da olumsuz bir şey olduğunu söylemiyorum. Ancak yine de insanların kendileri için gezmesini, keşfetmesini, yeni yerler görmesini tercih edenlerdenim. Mesaj verme kaygım yok aslında ama yine de bunu eklemeden yazıyı sonlandırmak istemedim. Keşfetmenin, yeni yerler görmenin, yeni insanlar tanımanın Instagram likelarından çok daha değerli olduğunu unutmayalım.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.