Son 10 Yılın Oscar Ödüllü En İyi Şarkıları

Son 10 Yılın Oscar Ödüllü En İyi Şarkıları
  • 1
    0
    0
    0
  • Oscar'a çok az vakit kalmışken son 10 yılda kimler En İyi Şarkı Oscar'ını kazanmış bir göz atalım dedik. Hepimizin bildiği üzere her sene düzenlenen ve bu sene de 92. si düzenlenecek olan Akademi Ödülleri, büyük bir ilgiyle takip edilen ödül törenlerinden biri. Birçok kategorisi olan bu törende, bir filmin olmazsa olmazı olan şarkıları içinde ödül veriliyor. Bu ödül kategorisi ilk kez 1934'te 7. Akademi Ödülleri'nde oluşturulmuştur. Ödül için aday olacak filmleri şarkı yazarı ve besteci olan Akademi üyeleri seçerken, kazananı tüm üyeler birlikte belirler. Bu heyecana sayılı günler kala sevgili yazarımız Barkın Ünlüeroğlugil'in hazırlamış olduğu bu güzel listeyle sizleri baş başa bırakıyoruz. Keyifli okumalar!

    Ryan Bingham & T Bone Burnett - The Weary Kind, Crazy Heart (2009)

    2009 yılının Oscar’larında Crazy Heart sayesinde “En İyi Aktör” heykelciğini ilk defa evine götüren büyük oyuncu Jeff Bridges, aynı zamanda Colin Farrell’ın da yorumladığı bu şarkıya da “En İyi Şarkı” ödülünü kazandırmıştı. Klasikleşmiş bir country-folk parçası türündeki eser, Hem Bridges’ın karizmatik sesi hem de şarkının yazarı Ryan Bingham’ın söylediği versiyonuyla akıllara kazınmıştı.

     

    Randy Newman - We Belong Together, Toy Story 3 (2010)

    2010 yılında ise Toy Story gibi efsaneleşmiş bir animasyon serisine çok önceden fazlasıyla hak ettiği o ilk “En İyi Animasyon” Oscar’ını kazandıran üçüncü film, serinin vazgeçilmezi olan Randy Newman tarafından kaleme alınan bu eserle aynı yıldaki ikinci Oscar’ını da kucaklamıştı. Şarkı ise Newman’ın kullandığı enstrümanlardan ve eserin enerjisinden de anlaşılabileceği üzere keyifli bir traditional pop işi.

     

    Bret McKenzie - Man or Muppet, The Muppets (2011)

    How I Met Your Mother’ın biricik Marshall’ı Jason Segel ile The Bing Bang Theory’nin dahi yeteneği Sheldon’a hayat veren Jim Parsons’ın seslendirdiği bu şarkı ise ilginç bir şekilde o yıl sadece 2 adayın bulunduğu bu kategorinin kazananı olmuştu (diğer aday ise Rio filmindendi). Man or Muppet, isminden de anlaşılabileceği üzere filmin başrollerinin benliklerini trajikomik bir şekilde sorguladığı bir pop baladı.

     

    Adele & Paul Epworth- Skyfall, Skyfall (2012)

    Hiç şüphesiz, son yıllardaki en değerli Bond filmlerinden biri olan Skyfall’un bu olağanüstü şarkısı ise o yıllar adeta patlama yapmış olan Adele’in ününe ün katmıştı. Hem Adele’in en duygusal performanslarından birine tanık olmamız hem de vokal iniş-çıkışlarının zamanlamaları gerçekten unutulmayacak bir seviyedeydi. Belki de listemizin en önemli birkaç eserinden biri bu.

     

    Kristen Anderson-Lopez & Robert Lopez - Let It Go, Frozen (2013)

    Aynı zamanda karı-koca olan bu şarkı yazarı ikilisi, Disney’in 1 milyar doların üzerindeki hasılata sahip “modern klasik” animasyonu olan Frozen için besteledikleri Let It Go ile o yıl kesinlikle ödülü hak etmişti. Her ne kadar aynı yıl diğer bir aday olan The Moon Song da mükemmele yakın bir film olan Her (2013) ile hafızalara kazınsa da Let It Go, hem Idina Menzel hem de Demi Lovato versiyonlarıyla ikonik bir işe dönüşmüştü.

    Common & John Legend- Glory, Selma (2014)

    Hem Common hem de John Legend gibi iki önemli ismin birden yer aldığı bu eser, o yılki Oscar öncesi tartışmalarında tahmin edildiği gibi heykelciği kolayca kazanmasını bilmişti. Ancak, o yıldan en fazla aklımızda kalan iş ise muhtemelen The Lego Movie’nin Everything Is Awesome’u olmuştur.

    Sam Smith & Jimmy Napes - Writing’s on the Wall, Spectre (2015)

    Adele’in 3 yıl önceki başarısından ilham alan Bond ekibi, şarkı görevini yine benzer güce sahip bir isme emanet ederek yine haklı çıkmayı başarmıştı. Kadife sesli naif sanatçı Sam Smith, prodüksiyonunun tek kelimeyle mükemmel yapılmış olduğu bu özel balad ile tıpkı Adele gibi aşırı hak ederek ödülü evine götürmeyi başardı.

    Justin Hurwitz & Pasek and Paul - City of Stars, La La Land (2016)

    Bu mükemmel düet, belki de bundan 50 yıl sonra ya da hatta 100 yıl sonra da hatırlanacak soundtrack eserleri arasında olmayı hak ediyor. Aynı zamanda ise eser, Ryan Gosling ve Emma Stone’un, yönetmen Damien Chazelle’in kanatları altında La La Land ile nasıl bir modern sinema başyapıtı çıkardıklarının sayısız kanıtlarından sadece biri. Usulün dışına çıkarak aynı yıl bu ödüle aynı filmden başka bir aday çıkmıştı. Başka bir “kanıt” olan Audition ise Emma Stone’un tamamını kesintisiz bir şekilde canlı kaydetmiş olduğu samimiyetle dolu duygusal bir müzikal eseriydi.

    Kristen Anderson-Lopez & Robert Lopez - Remember Me, Coco (2017)

    Ağlatma garantili muazzam Pixar animasyonu Coco’nun Meksika kültürüyle bezenmiş müzikal yapısının değerli işlerinden farklı olarak minimalist bir folk eseri olan Remember Me, filmin malum sahnesindeki Lullaby versiyonunu seslendiren aşırı yetenekli aktör Gael Garcia Bernal’e de çok şey borçlu. Ünlü oyuncu, bu eserin hem İngilizcesini hem de İspanyolcası olan Recuérdame’yi içtenlikle seslendirmiş ve karakterine adeta hayat vermişti. Şarkının yazarları ise listemizin 2013 yılından bildiğimiz o “ödül avcısı” şahane ikili.

    Lady Gaga, Mark Ronson, Anthony Rossomando & Andrew Wyatt - Shallow, A Star Is Born (2018)

    Spotify’da 1 milyar dinlemeyi geçen ve halihazırda inanılmaz başarılı bir pop yıldızı olan Lady Gaga’nın bile en fazla dinlenen eseri olan bu şarkı, sanatçının Bradley Cooper ile olan kusursuz uyumuyla o yıla adeta damga vurmuştu. “En İyi Şarkı” ödülünü ondan 2 yıl önce kazanmış City of Stars düeti gibi bu düet de kesinlikle fazlasıyla hak ederek başarıya ulaşmıştı. Hatta aynı yıl A Star Is Born’dan başka bir şarkı adayı çıkmaması bile ilginç denilebilir!

    Kaynak: 1.


    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.