Bir Çizgi Romancı ve Hikayeci: Galip Tekin

Bir Çizgi Romancı ve Hikayeci: Galip Tekin
  • 3
    0
    0
    0
  • Fantastik ve bilim kurgu tarzdaki eserleriyle tanınan çizgi romancı  Galip Tekin, Gırgır dergisinde yetişti. Oğuz Aral döneminin Gırgır’ında, komik, fantastik ve absürt öyküler çizerek başladığı çizgi romanları, giderek daha çok bilim kurguya yaklaşmış ve mizahi olmaktan uzaklaşmıştı. Tarzı ile hemen farkını hissettirmeye başladı. Yarattığı fantastik karikatür dünyası zamanla dünya standartlarına çıkacak ve ülkemizin gururu olarak Fransız Le Monde gazetesine ve daha birçok uluslararası mecraya röportajlar verecekti. Galip Tekin Fransa’da en az ülkemizdeki kadar popüler ve beğenilen bir karikatüristti. Fakat çok ilginç bir nokta: Tekin’in Fransızcaya çevrilmiş bir eseri bulunmuyordu! İşte bu, Galip Tekin’in çizgilerinin gücünü gösteren en önemli kanıtlardan biriydi belki de. Galip Tekin hikayelerine başlarken ilk karede kendi yer alır, hikayeyle ilgili kısa bilgiler verirdi. Bazen de baş karakter kendisi olurdu. Tekin aynı zamanda bir akademisyendi de. Boğaziçi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde Art of Animation (animasyon sanatı) dersine girmiş, kendisi gibi çizer, karikatürist, illüstratör olmak isteyen gençlerin en sevdiği hocalardan biri olmuştu. Verdiği bir demeçte "Boğaziçi Üniversitesi'nde üniversite bitirmeyen tek hoca ben olabilirim." demişti. Ancak Tekin'in yetkinliğini ölçecek bir diploma da henüz akademi dünyasınca tespit edilmemiştir zannımca. Tüm bu şahane işlerin yanında işletmeciliğe de el atmıştı. Bir zamanların Beyoğlusu'nun efsane mekanlarından Kemancı’nın ortaklarından birisi oldu. Böylece ülkemizde düşünsel sıçramanın yaşandığı 1980-1990’lı yıllarda, ülkenin kültür dinamosu sayılabilecek Taksim’indeki en önemli buluşma noktalarından biri kabul edilen Kemancı efsanesinin altına imzasını atmış oldu. Ancak altına imzasını atmaktan en çok keyif aldığı iş olan çizerlikten burada da vazgeçmeyerek, Kemancı’da da bir çizim atölyesi kurmuştu. Usta karikatürist, kara delikler, hiçbir yerde göremeyeceğimiz makineler, zamanda yolculuklar, boyutlar arası yolculuklar ve savaşlarla maceradan maceraya atlardı.
    Sevilen bazı öyküleri Alavarza, Delik, Son Neoplan, Tursuntur olarak sayılabilir. Haftalık dergilerde devamı haftaya şeklinde uzun soluklu yayınlanan bu öyküler, 2011 senesinde albümleştirilerek yayınlanmaya başlandı.
    Son olarak Uykusuz dergisinde çizen Tekin’in hikâyelerinden yola çıkılarak 2012 yılında Acayip Hikayeler adlı bir dizi yayınlanmış, 2012-2013 sezonunda yayından kaldırılmıştır (Youtube'da bulabilirsiniz). Tekin ayrıca 2016’da çizgi roman dergisi olarak çıkan “Hortlak” dergisinde de çiziyordu.
    Kaynak 1, 2

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.