İngiliz Edebiyatının Önemli 7 Kadın Yazarı

İngiliz Edebiyatının Önemli 7 Kadın Yazarı
  • 5
    0
    0
    0
  • Okurken kendinizi derin duygular içinde bulabilmenize, olaylara farklı bakış açılarından bakabilmenize yardımcı olan edebiyatın, İngiltere'den çıkıp bütün dünyada tanınan gerçekten çok önemli kadın yazarlarını bugünkü içeriğimizde sizlere anlatacağız.

    1. Aphra Behn

    1640 yılında doğmuş olup Restorasyon Komedisi için önemli eserler vermiş olan yazar, İngiltere'nin ilk profesyonel kadın yazarıdır ve 20 yıl boyunca edebiyat dünyasındaki tek kadın olarak tarihe ismini altın harflerle yazdırmıştır. Erkeklerin dünyasında tek kadın olarak varlığını sürdürmüş, parasını bu işten çıkarmıştır. Zaten böylece kadınların ne kadar güçlü olduklarını, erkeklere bağlı olmadıklarını, onların da yazı yazarak para kazanabileceğini göstermiştir. 18. yüzyıla girerken sayesinde bir sürü kadın yazar, çevirmen, şair ortaya çıkmıştır. Yazdığı metinlerde kadın cinselliğini analiz etmiş ve oyunların yanında roman dünyasına da yenilikler getirmiştir. Yazdığı Oroonoko kitabıyla köleliğe karşı çıkan ilk yazar olma özelliği de taşıyor.

    2. Jane Austen

    1775'te İngiltere'de doğan Austen, sosyal olaylara ironik bakış açısıyla ve yazdığı güçlü kadın karakterleriyle 19. yüzyılda modern roman dilini oluşturmuştur. Romanları sinemaya da uyarlanmış ve dünya klasikleri arasında yerini almayı başarmıştır. Kendisi hiç evlenmemesine rağmen romanları mutlaka en güçlü olan kadın karakterlerin zor bir aşk sürecini anlatması ve finalinde sevdiği insanla evlenmesi şeklinde biter. En bilinen eserleri, Pride and Prejudice, Emma ve Sense and Sensibility olup aynı şekilde beyaz perdeye aktarılmıştır.

    3. Mary Shelley

    1797 yılında doğmuş olan yazarın yine kendisi gibi yazar olan ailesi sayesinde çok fazla yazar çevresi olmuştur. Hatta babası William Godwin'i sık sık ziyaret eden Percy Bysshe Shelley'ye daha 16 yaşındayken aşık olmuş ve onunla Fransa'ya kaçmıştır. 19 yaşında ise dünya bilim-kurgu edebiyatına çok büyük katkıda bulunacağı Frankenstein'ın, yine yazar arkadaşlarıyla birlikte otururken temelini atmıştır. 51 yaşındaki ölümüne kadar romantik tarzda yazdığı eserleriyle hem bilim-kurgunun hem de edebiyatın en çok sevilen kadın yazarlarından biri olmuştur.

    4. Emily Bronte

    Victoria döneminin önemli kadın yazarlarından biri olan Emily Bronte, 1818 yılında İngiltere'de doğmuştur. Tek romanı olan Uğultulu Tepeler ile İngiliz edebiyatının en önemli yazarları arasına adını yazdırmayı başarmıştır. Tek bir romanla gücünü tüm dünyaya duyuran yazar, yenilikçi yapıda yazdığı bu romanıyla eleştirmenleri de şaşırtmış ve romanını İngiliz edebiyatı klasiği haline getirmiştir. Onu tanıtırken aslında Bronte kardeşlerden söz etmezsek olmaz, aslında hepimizin bildiği gibi üç kız kardeşlerdir, Emily, Charlotte ve Anne. Hepsi edebiyat dünyasında yerini almış hatrı sayılır kadın yazarlardır. Anne Bronte, Agnes Grey adında ilk romanını yazmış, Charlotte Bronte ise en çok tanınan Jane Eyre adında eser bırakmış, böylece İngiliz edebiyatına büyük katkıda bulunmuşlardır. Aile olarak haklarında çıkan cinayet, şantaj ve çalıntı romanlar ile esrarengiz geçmişe sahiplerdir.

    5. Virginia Woolf

    1882 yılında doğan yazar, 20. yüzyıl İngiliz edebiyatına damgasını vuran önemli kadın yazarlardandır. Kendi içsel dünyasını sadece yazarak ortaya koyabileceğini bilen Woolf, onun için bir basımevi kuran eşi Leonard Woolf sayesinde yazdıklarını paylaşabilmiştir. Bir karakterin düşünme eylemini olduğu gibi aktarmaya çalışan bilinç akışı tekniğini kullanan, feminist harekete Kendine Ait Bir Oda gibi klasik eserler bırakmış önemli bir yazardır. 2. Dünya Savaşı sırasında Perde Arası romanını yazarken yazma yeteneğini kaybettiğini düşünmesi ve savaş korkusu onun ceplerini taşlarla doldurup bir nehre atlayarak intihar etmesine sebep olmuştur.

    6. Agatha Christie

    Kitapları, İngiltere'de Shakespeare ve İncil'den sonra en çok satanlar arasına girmiş, polisiye roman denilince akla ilk gelen kadın yazar olan Christie, 1890 yılında İngiltere'de doğmuştur. Mary Westmacott takma adıyla aşk romanları da yazmış olan yazarın, çok farklı ve kitapları kadar esrarengiz bir olayı da vardır. 1926 yılında, 11 gün boyunca ortadan kaybolur, arabası bir göl kenarında, eşyaları etrafa saçılmış şekilde bulunur. Bazıları hafıza kaybı, bazıları ise kocasının sevgilisini öldürmeye gittiğini savunur. İlk polisiye romanı Styles'daki Esrarengiz Olay'ı (Ölüm Sessiz Geldi) yazarak edebiyat dünyasına kült bir karakter de getirmiştir; Hercule Poirot.

    7. J.K. Rowling

    Hepimizin bildiği Harry Potter serisiyle adını duyuran 1965 doğumlu Rowling, filmlerle beraber daha da ünlendi. Polisiye türünde de Robert Galbraith mahlasıyla üç eser daha vermiş olan yazar, Boş Koltuk isimli bir kitap daha yazmıştır. Harry Potter'ı yayıncıya gönderdiği zaman, yayıncı, yazarın kadın olması sebebiyle kitaplarının fazla satmayacağını düşündüğü için, onun tam ismi yerine kısaltılmış olarak baş harflerini kullanmış ve Joanne Kathleen'i, J.K. olarak yazıp bastırmıştır, yine de İngiliz edebiyatına fantastik kurgu alanında çok büyük katkıda bulunmuş yazar, yarattığı bu muhteşem dünyada yayıncıyı, çok satanlar listesine girerek şaşırtmayı başarmış ve bir kadının da dünya çapında çok güzel yerlere gelebileceğini kanıtlamıştır.      

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.