Michelangelo'nun Az Bilinen 7 Eseri

Michelangelo'nun Az Bilinen 7 Eseri
  • 0
    0
    0
    0
  • Michelangelo, Rönesans denildiğinde akla gelen ilk isim olsa gerek. Şair, ressam, heykeltıraş, mimar... 90 yıllık hayatı boyunca ürettikleriyle medeniyete yön veren büyük sanatçı ile ilgili detaylı bilgi içeren yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. Tabii ki birçoğumuz Davut heykelini, Pieta'yı, Musa Heykelini ve Sistina Şapeli'ni görmüşüzdür. Ama bu eserler yüzlerce parçaya imza atan sanatçının denizinde bir damla olarak nitelendirilebilir. İşte biz de bu yazımızda Michelangelo'nun bu çok bilinen eserleri dışında kalan 7 göz alıcı eserini derledik. Keyifli okumalar!

    1) Aziz Antonio'nun Azabı

    'Tormento di sant'Antonio' 1487-1488 yıllarında yapılmıştır. Bu tabloyu Michelangelo henüz 12-13 yaşlarındayken Martin Schongauer'in gravüründen etkilenerek yapmıştır. Aziz Antonio'nun 'günaha teşviki' sonrası bir çöl üzerinde şeytanların saldırısına uğramasını anlatmaktadır. 2008 yılında 2 Milyon $'a bir tüccar tarafından satın alınarak Metropolitan Müzesi'ne getirilen eser bu olaydan kısa zaman sonra 6 Milyon $'a satılarak Kimbell Sanat Müzesi'ne taşınmıştır.

    2) Aziz Petrus Bazilikası

    Aziz Petrus Bazilikası Roma'nın en büyük 4 Bazilika1 'sından biridir. Vatikan'da en çok göze çarpan yapıdır. Hıristiyanların en büyük kilisesi olarak da bilinir. 23.000m² üzerine kurulmuş olan bu yapı 60.000 kişilik kapasiteye sahiptir. 1506 yılında yapımına başlanmış olan eser tam anlamıyla ancak 1626'da bitirilebilmiştir.

    3) Manchester'li Madonna

    'Madonna ve Çocuk Aziz John ile Melekler' olarak da bilinir. 1497 yılında Michelangelo'nun yapmaya başladığı bu tablo bitirilememiştir. Bakire Meryem, Çocuk İsa ve İsa'nın kuzeni John resmedilmiştir. Kutsal ailenin Mısır'dan dönüşü konu alınarak yapılan bu tablo Friz2 (rölyef) vurgu ve kabartmaları taşımaktadır. Londra, National Gallery'de sergilenmektedir.

    4) Pavlus'un Din Değiştirmesi

    1542-1545 yıllarında yapıldığı düşünülen bu eser Michelangelo'nun 60'lı yaşlarına dayandırılmaktadır. İngilizce'de Saul, İtalyanca'da Paolo olarak bilinen isim Türkçe'ye Pavlus olarak geçmiştir. Vatikan Sarayı, Cappella Paolina Müzesi'nde sergilenmektedir.

    5) Doni Tondo

    Doni Tondo Tablosu, ismini bu eseri sipariş veren kişiden almaktadır. İtalya'nın önemli bankerlerinden olan Agnolo Doni için yapılan bu esere önce Doni denilmiş ardından tablonun yuvarlak oluşu sebebiyle İtalyanca'da yuvarlak anlamına gelen 'tondo' kelimesi eklenmiştir. Kutsal Aile figürlerinden oluşan bu tablo 1506 yılında yapılmıştır. Uffizi Galerisi, Floransa'da sergilenmektedir.

    6) Laurentian Kütüphanesi

    Mimarlık için bir kilometre taşı niteliğinde olan bu eserde kütüphane içerisinde konumlandırılmış olan giriş merdiveni, yükselti ve boşluğa rağmen ayakta durabilen ilk taş merdivendir. San Lorenzo Bazilikası içerisinde bulunan bu kütüphane, pek çok tarihi kitabı ve tabloyu içinde barındırır. Özellikle tavan süslemelerinde ve okuma salonundaki cam desenlerde Michelangelo'nun dokunuşları kolaylıkla ayırt edilmektedir. Floransa, İtalya'da bulunan bu yapının inşası 1523-1559 yıllarına denk gelmektedir.

    7) Peter'in Çarmıha Gerilişi

    1546-1550 yılları arasında yapılmış olan bu eser bir Fresk3-Tablo özelliği taşımaktadır. Sanatçı Aziz Peter'in Romalı askerler tarafından çarmıha gerilişi olayını tasvir eder. Acı ve katlanma duyguları vurgulanmıştır. 6 metre x 6 metre boyutlarında olan bir eser olmasına rağmen detayların bu kadar ustalıkla boyanmış olması oldukça dikkat çekmektedir. Papa Paul'un isteğiyle yapılan bu fresk şu an Vatikan Sarayı, Capella Paolina'da sergilenmektedir. 1-Bazilika- Roma'da Kraliyet Sarayları ya da Mahkeme Saraylarına verilen isimdir. 2-Friz- Eski Yunan ve Roma yapılarında taban kirişiyle çatı arasında kalan, üzeri boydan boya kabartmalarla süslü bölümdür. 3-Fresk- Kireç suyunda eritilmiş madeni boyalarla, yeni sıvanmış olan ıslak bir duvar yüzeyine yapılan resimdir.

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.