Bu haftanın kitap önerisi Ahmet Haşim'den deneme ve seyahat yazısı olmak üzere iki bölümden meydana gelen kitabı: Bize Göre.
Modern Türk Edebiyatı'nda şairliğiyle tanınan empresyonist/sembolist şiirin Türkiye'de ilk temsilcilerinden olan Ahmet Haşim nesir alanında da başarılarını göstermiştir. Haşim'in nesirleri ve Paris seyahati sonrasındaki izlenimleri uzun yıllar yazdığı İkdam Gazetesi'nde fıkralar halinde yayınlanmıştır.
Çeşitli tarihlerde bu gazetede yayınlanan yazılar 1928 yılında kitaplaştırılarak "Bize Göre" kitabını oluşturmuştur.
Kitabın birinci kısmı Haşim'in gazeteye verdiği dönemin güncel konularını ele alan yazılardan, ikinci kısımsa Paris'te edindiği izlenimleri ele alan yazılarından oluşuyor. Her fırkanın sonunda gazetede yayımlanan tarihi de ekleniyor.
Ahmet Haşim'in laf kalabalığı yapmadan kendine hayran bırakan üslubu, şehir tasvirleri, betimlemeleri ile düşüncelerini okuyucuya harika bir şekilde yansıtması kitabı önerilerimiz arasına sokan nedenlerden.
''Boş vaktim oldukça sinemaya giderim .Yumuşak bir karanlığa gömülmüş, makinenin hışırtısını dinleyerek, cismimin değil, ruhumun bir çetin yol üzerinde mola verdiğini hissederim. Karanlık, ölümün bir parçasıdır, onun için dinlendiricidir. Büyük dinlenme, bir karanlık denizine dalıp bir daha ışığa kavuşmamaktan başka nedir?'' (Kitaptan 'Sinema' fıkrası başlangıcı.)
Yorum Bırakın