İzlerken Yaşadığımız Dünyayı Sorgulatacak 10 Politik Film

İzlerken Yaşadığımız Dünyayı Sorgulatacak 10 Politik Film
  • 0
    0
    0
    0
  • Sinema sanatının propaganda özelliğini en iyi yansıtan elbette ki politik filmler. Politika olmadan ne sanat olabilir, ne de özgürlük. Yönetmenlerin bazen gerçek politik ve tarihi, bazen ise kurgu üzerine oluşturduğu filmler milyonlarca insana sistemden farklı şeyleri göstermeyi amaçlamıştır. Sizin için dünyayı sorgulamanızı sağlayacak 10 politik filmi derledik. Filmlerin hepsi dünyanın farklı bölgelerinde siyasi ve politik atmosferi yansıtan, insanların yaşadığı dramı ve baskıları göz önüne sermektedir.

    1. Nisan Devrimi / Capitães de Abril (2000) IMDb: 7,1

    Portekiz'de uzun süredir diktatör Antonio Salazar'ın faşist politikalarını sürdüren sağ kanatlı diktatörlüğünü deviren 1974 Karanfil Devrimi ve buna dahil olan iki genç ordu subayının hikayesini konu alır. Salazar ve onun faşist yönetiminin halka karşı uyguladığı baskı, şiddet ve devlet terörü politikası her gün yüzlerce gazeteci, sanatçı ve öğrencisinin çeşitli işkencelerden geçirilip, katledilmesine maruz bırakmaktadır. Bir grup devrimci sosyalist ordu subayının başlattığı ayaklanma tüm ülke tarafından destek görüp kısa süre içerisinde devrime dönüşür.

    2. V For Vendetta  (2005) IMDb: 8,2 

    "Dans edemeyeceksem bu benim devrimim değildir."
    Gelecekte 2020 senelerinde İngiltere baskıcı despot bir yönetim altında yaşamaktadır.Tüm bu yasaklar beraberinde halkın da şiddete meyilli olmasını getirmiştir. Bu karışıklık ve baskının arasında beliren gizemli "V" insanlara önderlik ederek, toplumun uyanışını tetikleyen kişi olmuştur. Bu sayede halk yıllardır korktukları yönetime karşı isyan etmiştir.

    3. Lord Of War / Savaş Tanrısı (2005) IMDb: 7,6

    Bir silah tüccarı, INTERPOL Ajanı tarafından kovalandığı için yaptığı işin ve insanlar üzerindeki etkisinin iğrençliğiyle yüz yüze gelir.

    4. The Post (2017) IMDb: 7,2 

    Dört ABD başkanı döneminde, Vietnam Savaşı'nda Amerikan Ordusunun savaş suçları örtbas edilmiştir. Ülkenin ilk kadın yayıncısı ve beraberindeki gazeteciler bu skandalları ortaya çıkartmak için hükümet ile karşı karşıya gelirler. Bu karşı karşıya geliş, basın ve devlet arasında benzeri görülmemiş bir savaşa dönüşür.

    5. Garage Olimpo / Olimpo Garajı (1999) IMDb: 7,4

    İdealist bir öğretmen olan Maria aynı zamanda dikta karşıtı Marksist bir militandır. Genç öğretmen annesiyle beraber hayatını sürdürmektedir. Bir yandan fakirlere okuma yazma öğretirken diğer yandan ise askeri yönetime karşı eylemler yürüten direniş örgütünde faaliyet yürütmektedir. Faaliyetleri yüzünden istihbarat tarafından kaçırılıp, işkence gören Maria, hayatta kalmaya çalışır. Dönemin Arjantin cuntasının işlediği insanlık suçları ve işkencelere ışık tutan film, dünya tarafından çok az bilgi sahibi olunan işkence garajlarını detaylı bir şekilde bizlere göstermektedir.

    6. The Pianist / Piyanist (2002) IMDb: 8,4

    – Lütfen ateş etmeyin ben Polonyalıyım. + Neden o zaman o lanet olası Alman paltosunu giyiyorsun ? – Üşüyorum...

    Polonyalı Yahudi bir müzisyen, 2.Dünya Savaşı'nın Varşova Gettosunda hayatta kalmak için mücadele etmektedir.

    7. Der Baader Meinhof / Der Baader Meinhof Komplex (2008)  IMDb: 7,4

    1960'ların ve 70'lerin sonlarında bombalamalar, soygunlar, adam kaçırma ve suikastlar düzenleyen Batı Almanya'nın devrimci grubu The Red Army Faction (RAF) 'a bir bakış.

    8. Turtles Can Fly / Kaplumbağalar da Uçar (2004) IMDb: 8,1

    Film, Amerika İşgali arifesinde bulunan Irak'da, Türkiye sınırına yakın bir Kürt mülteci kampında geçmekte. Başta çocuklar olmak üzere mültecilerin yaşadıkları zorlukları ele alan film, barındırdığı dram ögeleriyle öne çıkmakta. Halepçe Katliamı'na da değinen film, Saddam döneminden sonra Irak toprakları içerisinde çekilen ilk filmdir.

    9. Ay Carmela! (1990) IMDb: 7,2

    İspanya İç Savaşı esnasında Cumhuriyetçi askerlere moral vermek amacıyla kırsalı dolaşan kumpanya ekibi, birden kendilerini Franco yanlısı faşist güçlerin esiri olarak bulur. Dönemin İspanya İç Savaşı'nda yaşanan acıları trajikomik bir bakış açısıyla ele alan film savaşın soğuk yüzünü bize yansıtmakta oldukça başarılı olmuştur.

    10. 71 (2014) IMDb: 7,2

    1971'de Belfast'da gerçekleşen isyan sonucu bölgede yaşananlar ve bir İngiltere askerinin başından geçen hikayeyi konu alan film, yakın tarihte IRA ve Belfast sokak olaylarına ışık tutmakta.

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.