Vivaldi, Barok dönemin en önemli temsilcilerinden biridir. Keman virtüözü, besteci ve rahip olduğu bilinmektedir. Aslen bir berber olan babasının kemana olan ilgisi Vivaldi'nin çocukluğunu oldukça derinden etkilemiştir. İlk müzik eğitimlerini babasından alan ünlü besteci, doğduğu yer olan Venedik'te kısa sürede ünlenmeyi başarmıştır.
Papazlık eğitimi alan Vivaldi 25 yaşında resmen Papaz olarak görev yapmaya başlamıştır. Aynı yıl içerisinde Ospedale della Pietà ismindeki kızlar yetimhanesinde sakat ya da yetim kızlara keman öğreten Vivaldi, bu kızların iki ayda bir konser vermesini sağlamıştır. Bu konserlerin her biri için ise ayrı konçertolar yazan Vivaldi'nin üretken zekası gerçekten takdire şayandır.
Yaşadığı dönemde Fransız Barok Müziği ve dolayısıyla nefesli çalgılar ağırlıkta olmasına rağmen Vivaldi eserlerinin büyük çoğunluğunda Viyolonsel Solo altyapısı kullanmıştır. Ünlü bestecinin yaklaşık 250 keman konçertosu olduğu bilinmektedir. Bunun yanında mandolin, obua, viyola, flüt ve çello konçertoları da bulunmaktadır.
[caption id="attachment_46955" align="aligncenter" width="856"] Antonio Vivaldi'nin "2 mandolin" konçertosundan esinlenerek yapılmış tablo.[/caption]
Toplamda yaklaşık 500 konçerto ve 90 opera yazdığı söylenen Vivaldi'nin ünü, yaşadığı dönemlerde maalesef yerel sınırların dışına günümüzdeki kadar çıkamamıştır. 1920'li yıllarda Klasik Batı Müziği üzerine yapılan araştırmalar sonrasında eserleri gün yüzüne çıkarılmaya başlanmıştır.
Vivaldi'nin Amsterdam'da basılan eserleri 100 konçerto ve 40 sonattan oluşmaktadır. Bu eserleri, kendisinden yıllar sonra yaşayacak olan Ludwig van Beethoven'a ilham vermiştir. Hatta birçok klasik müzik uzmanı 'Pastoral Senfoni'nin bu ilham ile ortaya çıktığını savunur.
Yenilikçi bir stile sahip olan Vivaldi 'armonik zıtlıkları' da ustalıkla kullanmıştır. Bu armonik zıtlıklar Johann Sebastian Bach'ı oldukça etkilemiştir. Bach, Vivaldi'nin yaklaşık 10 konçertosunu klavyeye uyarlamış ve Vivaldi'ye övgüler yağdırmıştır.
İşte Vivaldi'nin ölmeden önce dinlemeniz gereken 3 muhteşem bestesi:
Yorum Bırakın