Caz Müzik Efsanesi Miles Davis Hakkında Bilmedikleriniz

  • 3 0 0 0
Caz Müzik Efsanesi Miles Davis Hakkında Bilmedikleriniz
  • 3
    0
    0
    0
  • Jazz müziğin önde gelen isimlerinden trompetçi ve besteci Miles Davis, birçok müzisyene ilham olmakla birlikte jazz’ın havalı ve şekilsel formlarını popülerleştirmiştir. Jimi Hendrix ve Prince gibi isimlerle işbirliği yapmıştır. Gitar efsanesi Hendrix ve Miles’ın birlikte kayıt yapma planları maalesef Hendrix’in ölümü dolayısıyla gerçekleşmemiştir. Bizler de sizin için Miles Davis hakkında bilmiyor olabileceğiniz birkaç şeyi listeledik.

    1.  Annesi trompet yerine keman öğrenmesini istiyordu.

    Dişçi olan babasının hastası aynı zamanda da dostu olan Elwood Buchanan, Miles’in ilk trompet öğretmeniydi. 13. doğum gününde babası Davis’e yeni bir trompet almıştır ve bu durum oğlunun keman çalmasını isteyen annesi Cleota ile arasında büyük bir tartışmaya yol açmıştır. Kısa bir süre sonra ise annesi duruma alışarak kabullenmiştir. Lise yıllarında "Gustav" isminde Alman bir trompetçiden ders almaya başlamıştır.

    2. Dans, drama ve müzik okulu olan Juilliard’a gitmiştir.

    Davis, zamanında anlattıklarına göre, okuldan epey sıkılmış ve ayrılmıştır. Hayatının bu noktasında zaten her gece jazz klüplerinde Charlie Parker’ın eşliğinde çalmakta olan Miles, biyografisinde, Juilliard’dan ayrılma sebebinin yalnızca sıkılmak olmadığından, okulun beyaz odaklı ve ırkçı olduğundan da bahsetmiştir. 3. Albümü üzerindeki çalışmalarını bitirebilmek için Duke Ellington’ın işbirliği teklifini reddetmiştir. Davis’in Birth of the Cool isimli albümü üzerinde çalıştığı sonbaharda Ellington, onu kendi müzik grubuna katılmaya davet etmiştir. Davis bu teklifi aldığı için onur duyduğunu belirtse de albüm çalışmalarını tamamlayabilmek adına bu teklifi reddetmiştir ve sonrasında Duke Ellington ile olan irtibatları kopmuştur.

    4.  Eroin bağımlısı oldu.

    1949 yılında depresyonu sebebiyle eroin bağımlısı olmuştur. 1954 senesinde ise sıkılarak bırakmıştır.

    5.  Doktorunun talimatlarına kulak asmaması sebebiyle sesi kalıcı olarak çatlak bir sese dönüşmüştür.

    1967 yılında ses tellerindeki nodüllerin alınması için bir operasyon geçiren Davis’e 10 gün boyunca kısık sesle konuşması tembihlenmişti. Bundan iki gün sonra bir plak şirketi sahibine bağırarak sesine kalıcı bir hasar vermiştir.

    6. Konser öncesi yemek yememeye çalışırdı.

    Dövüşçü olan Joe Louis ve Sugar Ray Robinson gibi konser öncesinde insanların elini sıkmaktan kaçınıyordu. Kendisine bir numara küçük gelen ayakkabılarının bağcıklarını sıkıca bağlardı. Aynı zamanda Davis, gösteri önceleri yemek yemeyip cinsel ilişkiye girmeyerek kasıtlı olarak kendini aç ve tatmin olmamış şekilde hissettiriyordu.

    7. Yıllarca kayıplara karıştı.

    1976 Baharında konser vermeyi bırakan Davis, bir süre ortalardan kayboldu. 1981 yılına kadar Manhattan’da saklandı. Birçok hayranı bu dönemde, yaşadığı sokakta takılıp çöpünü karıştırıyordu. Davis’in yavaş yavaş ölüyor olduğuna dair söylentiler çıktı. Davis'in bir zamanlar Cicely Tyson isminde bir aktris ile evli olduğunu birçok hayranı bilir. Birçoğunun bilmediği detay ise, Amerikalı komedyen Bill Cosby'nin evinde evlenmiş olmalarıdır. Cosby aynı zamanda Davis'in sağdıçlığını yapmıştır.   Kaynak: 1  2

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.