Mitoloji Hikayeleri #9: Üç Uğursuz Çocuk

Mitoloji Hikayeleri #9: Üç Uğursuz Çocuk
  • 1
    0
    0
    0
  • Loki ismi ile tanıdığımız, gerçek ismi Loki Laufeyjarson olan karakterimiz İskandinav mitolojisinde kötülük ve kurnazlık tanrısı olarak anılmaktadır. Loki, Sigyn adındaki ilk karısından çok memnun olmadığı dönemde dişi bir dev olan Angrboda ile tanışır. Loki, Angrboda’yı kendisine yakın bulur ve onunla eğlenceli zamanlar geçirir. İlk karısı Sigyn’den ayrılıp Angrboda ile evlenen Loki, yeni karısından Jormungandr, Fenrir (Fenris) ve Hel adında üç çocuk dünyaya getirir. Babaları Loki, anneleri korkunç bir dev olunca bu üç çocuk babalarından daha kötü olma yolunda ilerlemişlerdir. Tanrıların bile korktuğu, korkunç güçlere sahip olan bu çocuklar, uğursuz çocuklar olarak bilinirler.

    Fenrir

    Fenrir, İskandinav mitolojisinde kötülük tanrısı Loki ve dev kadın Angrboda’nın doğan üç çocuklarından en büyükleridir ve Fenrir devasa bir kurttur. Kardeşler, tanrılar için bile tehlikeli olduğundan bir gece yarısı ansızın annelerinin yanından alınarak Asgard’a getirilmişlerdir. Üç kardeş ayrı yerlere gönderilirken Fenrir Asgard’da kalır. Zincire bağlanan Fenrir, zaman içinde ona takılan Leading ve Dromi isimli zincirleri her seferinde koparmayı başarmıştır. Güçlü kurt Fenrir’i durduracak hiçbir şey olmadığına inanan tanrılar son çare olarak cücelerden en kalın zinciri yapmalarını isterler. Cüceler tarafından yapılan Gleipnir isimli zincir aynı zamanda büyülüdür. Zinciri Fenrir’e takmak düşünüldüğü kadar kolay olmaz, Fenrir ile tanrılar bir anlaşma yapmaya karar verirler. Tanrılar, Fenrir’e zinciri kırarsa onu serbest bırakacağını söylerler. Söylenilene göre Ragnorok savaşı zamanında zincirlerinden kurtulmuş ve karşısına çıkan her şeyi yok etmiştir. Ancak Odin’in oğlu Vidar tarafından bıçaklanarak öldürülmüştür.

    Jörmungand

    Jörmungand, kardeşlerin ayrılması kararından sonra tarılar tarafından okyanusa fırlatıldı. Midgard etrafını kuyruğu ile saracak kadar büyük, zehirli, dev bir yılandır aslında. Jörmungand’ın yeryüzündeki depremlere neden olduğu düşünülür. Thor’un en büyük düşmanı olarak bilinir. Ragnarok savaşı esnasında Thor tarafından öldürülür ancak zehiri sayesinde Thor'un onunla beraber ölmesini sağlayan yılandır.

    Hel

    Hel isimli son kardeşi, tanrıların yeraltı dünyası olan Niflheim’a göndermişlerdir. Burada soğuk ve ölüler diyarı hükümdarı olarak anılmaktadır aynı zamanda yarı canlı yarı cansız, merhametsiz ve ürkütücü bir kadın olarak ifade edilir. Bazı söylentilere göre ise Hel, görünüşte yüzüne bakıldığında normal bir kadın yüzüne sahip olan geri kalan vücudunun ölü gibi göründüğü söylenir. Hel, gittiği yerlere hastalık getirirdi aynı zamanda sadece hastalık getirmekle kalmaz bazen de yaşlılık getiriridi. İnanılan inançlara göre bir savaşçı için savaş esnasında orada değil de yaşlılık sebebi ile yatakta ölmek utanç verici bir şey olarak görüldüğünden yaşlılık, hastalık kadar kötü gelmekteydi insanlara. Ölüler diyarını ona verdiği için Odin’e minnettar Hel, ona bunu göstermek için Huginn ve Muninn isimli iki karga hediye etmiştir. Ancak çok sevgili Odin’in oğullarından Baldr, kazara zehirli bir okla öldürüldüğünde Hel onu geri vermeyip yanında hapsetmiştir. İnsanların beyin ve kemik iliği ile beslendiği söylenen tanrıçanın ismi İngilizce cehennem anlamına gelen Hell kelimesinden gelerek üretilmiştir.

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.