Sizi Ontolojik Sancılara Sokacak 5 Felsefi Oyun

Sizi Ontolojik Sancılara Sokacak 5 Felsefi Oyun
  • 0
    0
    0
    0
  • Düşünenler, öyleyse var olanlar! Sizler için gerek ontoloji, gerek sanat felsefesi gibi geniş yelpazede felsefik düşüncelere sevk edecek beş oyunu listeledik.

    5. The Stanley Parable

    27 Temmuz 2011’de Half-Life 2 için bir mod olarak tasarlanıp ardından 17 Ekim 2013’te tam sürüm bir oyun olarak piyasaya sürülen The Stanley Parable “walking simulator” türünün en güzel örneklerinden biri olarak çoğu oyunseverin kütüphanesinde hali hazırda yer etmekte. Kimliği, benliği ve özü sorgulatmayı amaçlayan ve bunu başaran oyun, felsefeyle ilgilenen herkesin oynaması gereken yapımlardan biri.  

    4. The Talos Principle

    Zorlu bulmacalarıyla yeteri kadar kafanızı kurcalaması yetmezmiş gibi oyunun sürekli sizi sorgulatacak atmosferi de hem keyiflendici hem de kafa yorucu. Kafa yorucu derken olumsuz bir eleştiri yapmadık, hayır! Kelimenin tam anlamıyla sizi ontolojik sancılara sokacak bu oyuna bir şans vermeniz gerekli.  

    3. Portal

    Listedeki bir diğer bulmaca oyunu Portal serisi Steam’in de yapımcıcısı Valve ve dolaylı olarak Gabe Newell’ın elinden çıkma. Chell adındaki bir deneği (ya da GLaDOS’un bize yakıştırdığı isimle test faresi) yönettiğimiz oyun tıpkı The Talos Principle gibi hem keyifli hem de kafa yorucu. Sadece felsefeseverler ya da oyunseverlerin değil yediden yetmişe herkesin oynamasını tavsiye ettiğimiz bir oyun serisi.  

    2. Dear Esther

    Ölüm nedir? Böyle söylediğimizde buz gibi bir başlangıç oldu değil mi? Dear Esther tam da bize bunu anlatan oyunlardan biri. Varlık felsefesi, ölüm, ölümden sonraki hayat gibi konulara değinen oyunun atmosferi de sizlere bunları vermek için gayet uygun tasarlanmış durumda.  

    1. Everything

    Adından da anlaşılıdğı gibi “her şey”i içeren bir oyun. “Olur mu canım öyle şey?” demeyin gerçekten de oluyor! Varlık-yokluk-hiçlik kavramlarını düşünedurun oyun gerçek anlamda çok güzel. Burada kullandığımız güzel kelimesi sanat felsefesinin güzeli. Ortak estetik yargılar var mıdır? Bunu oyunu oynarken cevaplandırabilir hatta kendi argümanlarınızı bile ortaya atabilirsiniz! İçinde sizin oynadıklarınız da var mı? Bu oyunlar haricinde felsefik referanslar içeren ya da bolca kafamızı kurcalayan bir oyun tavsiyeniz? Peki ya madde var mı yoksa algının bir yanılması mı? Cevaplarınızı yazmayı ihmal etmeyin!

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.