Telefon Bağımlılığını Küçümsemeyin!

Telefon Bağımlılığını Küçümsemeyin!
  • 0
    0
    0
    0
  • Şu an muhtemelen bu yazıyı akıllı telefonundan okuyorsun. Ekran sürenin ne kadarını sosyal ağ ve oyun, ne kadarını üretkenlik için kullandığına bir baktıktan sonra yazıyı okumaya devam edebilirsin. Akıllı telefon, sadece vaktimizi çaldığı söylenecek kadar masum bir araç değil. Telefon bağımlılığı anı kaçırmak, sosyal dengeleri bozmak, sorumluluklardan kaçış ve belki de geri dönüşü olmayan sağlık sorunları gibi kimi problemleri de beraberinde getiriyor.

    Peki Bizi Akıllı Telefon Bağımlılığına Sürükleyen Ne?

    Kullanımlar ve doyumlar yaklaşımına göre:
    1. Oyalanma. (Eğlence, her zamanki sorunlardan kaçış, duygusal rahatlama)
    2. Kişisel ilişkiler. (Karşılıklı konuşmada kullanılan bilgilerin sosyal yararı, dostluğun ve arkadaşlığın yerine medyanın konulması)
    3. Kişisel kimlik ya da bireysel psikoloji. (Değerlerin pekiştirilmesi ya da içini rahatlatma, kendi kendini anlama, gerçeği keşfetme vb.)
    4.  Gözetim. (Kişiyi etkileyebilecek ya da kişiye bir şeyi başarmada ve yapmada yardım edecek şeyler hakkında bilgi alma)

    Bağımlılar İçin Obezite ve Kalp Hastalıkları Riski %43 Daha Yüksek!

    Columbia araştırmacılarına göre, günde beş saatten fazla cep telefonu kullanan genç yetişkinlerin, obezite ve kalp hastalığı dahil olmak üzere bunlarla ilişkili farklı sorunlarla da karşılaşma riski diğer insanlara kıyasla %43 daha yüksek. Columbia Simon Bolivar Üniversitesi'nde vasküler ve pulmoner rehabilitasyon uzmanı olan Mirary Mantilla-Morrón, "Cep telefonu ile uzun zaman geçirmek, hareketsiz davranışların gelişmesine sebep olur ve fiziksel aktivite için harcanan zamanı azaltır. Erken ölüm, diyabet, kalp hastalığı, çeşitli kanserler, osteoartiküler rahatsızlık ve kas-iskelet sistemi semptomları riskini arttırır." dedi. SBU Tıp Bilimleri Fakültesi'nde Aralık-Temmuz 2018 aralığında 8 ay sürdürdüğü çalışmasına 19-20 yaş arasında 1.060 öğrenci, 700 kadın ve 360 ​​erkek katılmıştır. Araştırmacılar, uzun süre cep telefonunu kullanan öğrencilerin fast-food, tatlı yiyecekler, atıştırmalıklar tüketme sıklığını arttırma ve fiziksel aktiviteyi azaltma ihtimalinin iki katı olduğu sonucuna varmışlardır. Araştırmanın da baş yazarı olan Mirary Mantilla-Morrón, popülasyon için mobil teknolojinin çok sayıda işlevi, taşınabilirliği, rahatlığı, sayısız hizmete erişimi bakımından oldukça çekici olmasına rağmen, zararların farkında olup olmamalarının önemli olduğunu söylüyor ve "Bilgi ve eğlence kaynakları, sağlıklı alışkanlık ve davranışları geliştirmek için de kullanılmalıdır. ” diyor ve "Bir kişinin farklı teknolojiler kullanarak (özellikle cep telefonlarının uzun süreli kullanımı) geçirdiği zamanın obezitenin gelişimi ile ilişkili olduğunu belirledik." diye ekliyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2016 yılındaki bulgulara göre dünya genelinde 1,9 milyardan fazla obez yetişkinin 650 milyonunun, teknoloji ve obezite arasındaki potansiyel bir bağlantı sonucunda obezite rahatsızlığına sahip olduğunu söylüyor. Kaynak: 1, 2

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.