Advertisement
Advertisement

Renk Teorisine Göre Tasarlanmış İç Mekanlar

Renk Teorisine Göre Tasarlanmış İç Mekanlar
  • 3
    0
    0
    0
  • Renk, insanın görme duyusuyla birlikte ortaya çıkmış en eski olgulardan biri olmakla beraber, var olduğumuz dünyayı algılayabilmemizi sağlayan en önemli faktörlerdendir. Renkler bir tasarımın ve mekanın da en önemli unsurlarından bir tanesidir. Her bir renk, diğer bileşenlerin dengesini etkiler ve ortaya çıkan şemaların insan psikolojisine, mekan algısına çok önemli etkileri vardır.

    Doğru renk kombinasyonunu seçmek her zaman kolay olmayabilir; bu nedenle oluşturulan renk teorisini kullanmak, tasarım rehberinde oldukça yardımcı olacaktır. Renkleri oldukça iyi kullanan İngiltere'de bulunan 2LG Studio'nun, renk şemaları üzerinden tasarladıkları iç mekanları inceleyelim.

    Monokromatik Renk Paletinde İç Mekanlar

    Bu renk paletinde tek bir rengin varyasyonları kullanır. Temiz ve zarif bir mekan hissi verir. Mekanlar dengeli ve görsel olarak çekici görünür. Aynı zamanda rahatlatıcı bir etki yaratır. Özellikle mekanlarda ruh halini dengelemek ve sakinleştirmek için mavi veya yeşil tonlarının varyasyonları kullanılır. Siyah, beyaz veya gri gibi nötr renklerle tümleştirilebilir. Ancak bu şemayı kullanırken tek renk çeşidi kullanıldığı için önemli unsurları vurgulamak zor olabilir. Yeniden düzenlemeyle retro tarzını monokromatik şemayla dengeleyen bir iç mekan tasarımı.

    Analog Renk Paletinde İç Mekanlar

    Analog renk şeması, renk tekerleğinde birbirine bitişik olan renkler kullanılarak oluşturulur. Bir renk baskın renk iken diğerleri renk şemasını zenginleştirmek için kullanılır. Analog şema, monokromatik olana benzemekle beraber daha fazla nüanslar sunar.

    Tamamlayıcı Renk Paletinde İç Mekanlar

    Tamamlayıcı renk şeması, renk tekerleğinde birbirine zıt iki renkten oluşturulmuştur. Bu şema en iyi soğuk bir renge karşı sıcak bir renk karşıtlığında var olur. Tamamlayıcı şema doğal olarak yüksek kontrasttadır. Tamamlayıcı şema kullanıldığında baskın bir renk seçmek ve karşıtlık için tamamlayıcı rengini kullanmak önemlidir. Tamamlayıcı renk şeması, diğer renk şemalarından daha güçlü kontrast sunar ve oldukça dikkat çeker. Perry Rise – Tasarım Evi Tasarımcıların çalışması için tasarlanan bu evin renk paleti oluşturulurken çiçek motiflerinden ilham alınmıştır.

    Çapraz Tamamlayıcı Renk Paletinde İç Mekanlar

    Bölünmüş tamamlayıcı şema, standart tamamlayıcı şemanın bir çeşididir. Bir rengi ve tamamlayıcıya bitişik iki rengi kullanır. Bölünmüş tamamlayıcı şema, güçlü görsel kontrastı korurken tamamlayıcı şemadan daha fazla nüans sunar. Karşıt, zengin bir renk paletiyle beraber farklı dokular kullanılarak hareketlendirilen bir mekan tasarımı.

    Üç Renk Paletinde İç Mekanlar

    Üçlü renk şemasında, renk tekerleğinin çevresine eşit aralıklarla yerleştirilmiş üç renk kullanır. Bu şema, tasarımcılar ve sanatçılar arasında popülerdir; çünkü dengeyi ve renk zenginliğini korurken güçlü görsel kontrast sunar. Üçlü renk şeması, tamamlayıcı şema kadar zıt olmamakla beraber ahengi korur ve yüksek kontrast sunar.                 Mavi, pembe ve mekâna üçüncü rengi veren yeşil bitkiler. Bu tasarım renkli sanat eserlerinden ilham alınarak tasarlanmıştır. Kaynak

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.