Roman Plyus tarafından tasarlanan, bir iç mekanın ötesinde bir proje olarak sunulan Buhairest, Instagram'da ultra paylaşılabilir olacak şekilde tasarlanmış bir konukseverlik merkezidir diyebiliriz.
Stüdyosu Roma, Moskova'da bulunan Roman Plyus, 2014 yılından beri iç mimar olarak çalışmaktadır. Proje ise Macaristan başkenti Budapeşte’nin kalbinde yer almakta ve 20. yüzyılın başlarında bir zamanlar tekstil fabrikası olarak hizmet veren bir yapıda bulunmaktadır.
350 metrekarelik bir bar olan Buhairest, Roman Plyus tarafından, Instagram’a iyi bir fotoğraf vermeye ve ziyaretçiler tarafından paylaşılmaya teşvik eden "dramatik" bir alan olarak tasarlanmış.
Roman Plyus’ın günümüz tasarımları için eleştiri oklarını üzerine çekebilecek bir analizi var. Bazı tasarım stüdyoları, projelerin sosyal medyada popüler olması gerektiği fikrine karşı isyan etse de ona göre kamuya açık iç mekanların hoş bir iz bırakması ve burada geçirilen zamandan sonra birkaç iyi çekimin hatıra olarak geride bırakılması çok önemli.
İnsanların mağaralara yapılan resimler zamanından beri tarihleri ve anımsattıklarını yakalamaları her zaman önemli olmuştur. Plyus, ‘Instagram da, her birimizin hayatlarımızdan kısa kısa anlarını sergilediği küçük bir mağara gibidir’ diyor.
Tasarım detaylarına geçecek olursak mekanın arkasındaki kavisli bir niş, Amerikan sanatçısı Kaws’ın Small Lie adlı heykeliyle doluyor, heykel başını eğen bir Pinokyo’ya benziyor. Heykelin önünde yerdeki Instagram kelimesini heceleyen pirinç çerçeveli bir plaka yer alıyor ve bu alan da mekanı ziyaretçiler için önemli bir fotoğraf yakalama fırsatı olarak gösteriyor.
[gallery columns="2" size="full" ids="236695,236710"]
Cesur, Instagram dostu ayrıntılar, alanın geri kalanına da yayılarak tasarlanmış. Soğan biçimindeki şömine ana odanın bir köşesine hakim olmakla beraber sıcak bir ortam hissi yaratıyor. Geri kazanılmış pas kırmızısı karolarsa zeminde puantiyeli bir desen oluşturarak bu atmosfere eşlik ediyor. Aynı renk tonu, ortadaki yüksek masa ve dairesel duvar aplikleri gibi bazı diğer elemanlara da uygulanmış.
Renk şeması yapının tuğla cephesinden ilham almış. Dışarıdan yaratılan atmosferin ziyaretçi ile birlikte içeriye aktarılması amaçlanmış. Dokulu pişmiş toprak, renkli paneller ve bir çift yuvarlak hasır koltuk için de iyi bir zemin sağlıyor.
[gallery size="full" ids="236702,236701,236698"]
Ayrıca mekan, Buhairest'in sahibinin bir önceki mekanından arta kalan vintage Pierre Jeanneret sandalyeleri ve yabani otlarla dolu toprak tonlu seramik kaplarla dekora edilmiş.
Bakır gibi parlak bir yüzeye sahip olan bar tezgahının tabanını yapmak için gri mermer kullanılmış.
Mermer, ona bitişik olan duvara uzanır ve duvarı da kaplar. Böylece bej sıva ile yıkanmış yüzeylerin geri kalanına dokusal bir kontrast sağlamış olur.
Krem renginde buklet kumaşla döşenmiş bir kanepe ve birkaç koltuk, binanın orijinal kemerli pencerelerinin hemen önünde yer alan barın giriş yolunda ziyaretçileri karşılamak için kullanılmıştır.
[gallery size="full" columns="2" ids="236699,236700"]
Plyus, mobilyaların kavisli formunun ve doğrudan yukarıdan sarkan ışık fikstürünün, geometrik şekillerden oluşan büyük ölçekli cep telefonları ürettiği bilinen Amerikalı heykeltıraş Alexander Calder'ın tasarladığı biliniyor.
Aynı mobilyalar, kısa bir merdivenle erişilen ve barın arkasında yer alan daha samimi olan salon alanında da yer alıyor.
Yorum Bırakın