Advertisement

Tüm Zamanların En İyi 10 Vogue İngiltere Kapağı

Tüm Zamanların En İyi 10 Vogue İngiltere Kapağı
  • 0
    0
    0
    0
  • Vogue İngiltere'nin baş editörü Edward Enninful, geçmişten günümüze derginin en iyi 10  kapağını belirlemiş. Kapak tasarımında insanları şaşırtmanın önemini anlatan Enninful, kapakta saçları uçuşan ve gülümseyen güzel bir kadın standardının çok uzun zamandır kullanıldığını ekliyor. Farklı elementleri bir araya getirmeyi sevdiğini söyleyen editör, Haziran 2019 sayısı için Mert ve Marcus tarafından gerçekleştirilen siyah beyaz Madonna çekimini ve Jamie Hawkesworth tarafından gerçekleştirilen Kate Moss çekimini en sevdikleri arasında gösteriyor. Şimdi gelelim 1940'lardan bugüne Edward Enninful'un Vogue İngiltere arşivinden seçtiği kapaklara...

    1. Nisan 1940, Horst P. Horst

    "Bu oldukça göz alıcı ve farklı Vogue kapağı, Vogue'un olmak istediği her şeyi içeriyor: güzel saçlar, iyi bir makyaj, enfes elbiseler, çarpıcı bir ışık. Adeta cüretkar - ama aynı zamanda çok sevdiğim gibi saf ve masum."

    2. Ekim 1945, James De Holden Stone

    "Uzun zamandır Vogue'un savaş zamanı sayılarını araştırıyordum ve bu gerçekten çok iyi. Bombaların havada uçuştuğu ve insanların gelecekleri için bu denli korku dolu olduğu bir dönemde yaşamanın nasıl bir şey olduğunu hayal bile edemiyorum. Vogue'un sanat yönetmeni James de Holden Stone tarafından tasarlanan kapağın basitliği, renklerin güzelliği ve gökyüzünün sakinliği... Gerçekten de kaosun ardından gelen barış anını yansıtıyor. Bu görüntüye bakmak bana daha çok çabalamam gerektiğini hissettiriyor."

    3. Haziran 1950, Irving Penn

    "Bu fotoğraf o kadar tiril tiril ki neredeyse bir illüstrasyon gibi. Benim için bu, stilin ölçütü. Fotoğraftaki kadının gözlerinizin içine bakmamasına bayıldım, oldukça öz güvenli duruyor. Fuların böylesi özenli bir şekilde bağlanmasını çok sevdim, muhteşem!"

    4. Ocak 1974, David Bailey

    "Bundan daha göz alıcı bir fotoğraf daha bulabilir misiniz?!  Bu Korsika gün batımı muhteşem ve bu çift birbirine o kadar aşık ki... Üstelik onlar Manolo Blahnik ve Anjelica Huston! Sadece bu kapağa bakarak bile gerçek dünyadan kaçıyormuşum gibi hissediyorum. Bu gerçekten ama gerçekten dönüştürücü bir etkiye sahip. Üstelik tam yüz çekimlerinin kurallarını da yerle bir ediyor."

    5. Mart 1974, Eric Boman

    "O dönemin Vogue sanat yönetmeni Terry Jones, bu kapakla resmen kuralları yıkıyor. Orijinal olarak Bianca Jagger'ın Paris Opera Binası balkonunda tam çerçeve olarak gerçekleştirilen çekim, fotoğrafın küçük bir kısmına odaklanılarak son halini alıyor ve ortaya tüm zamanların en ikonik kapak fotoğraflarından biri çıkıyor. İş, sanat yönetimine geldiğinde deneysellikten ve değişimden korkmamak gerekiyor. Bianca Jagger, 1970'lerin kraliçesiydi ve bu kapağın 'Bu kadın ne yapıyor?' diye düşündürmesini seviyorum. Bu kapak, duygusal ve görsel olarak zekice işlenmiş. Üstelik zamanın ruhunu en doğru şekilde yansıtıyor."

    6. Şubat 1977, Willie Christie

    "Terry Jones'tan bir başyapıt daha. Buna baharın ilk tadı deniyor. Bunu gördüğümde çok şaşırdığımı ve kendi kendime bu fikir nasıl aklına gelmiş diye düşündüğümü hatırlıyorum. Kapakta, yemek yemenin satmayacağı konusunda yazılı olmayan bir kural vardı. Ama bu tam da benim yapmak isteyeceğim tarzda bir iş: beklentileri yıkmak. Bazen en iyi kapakların satışı düşük olur ve yıllar sonra onların nasıl ezber bozduğunu fark edersiniz."

    7. Ocak 1990, Peter Lindbergh

    "Bu kapağı gördüğümde işte yeni bir gün diye hissettiğimi hatırlıyorum. Dünya değişiyordu, 80'lerden henüz çıkmıştık ve kadınlar tam olarak böyle görülmek istiyordu: doğal, telaşsız ve neredeyse makyajsız. En iyi haliyle iç güzellik yansıtılıyordu ve Peter Lindbergh bunu çok iyi yakalamıştı. O on yıla etki eden her biri kendine özgü, inanılmaz modellerin adlarını öğrendik." 

    8. Mart 1993, Corinne Day

    "Bu sayının yayımlandığı dönem i-D dergisinde çalışıyordum. Kate Moss ve Corinne Day ile büyüdüm ve hepimiz i-D ve The Face için çalışan bir topluluktuk. Kate'i kapakta gördüğümde bunu hep birlikte başardığımızı hissettim. Bence bu kapak tüm bir jenerasyonu anlatıyor ve aynı zamanda Londra tarzını tanımlıyor."

    9. Aralık 2017, Steven Meisel

    "Vogue İngiltere'deki işimi aldığım anda Adwoa Aboah'ı aradım ve benim ilk kapak kızım olmasını istediğimi söyledim. Bunu aylarca sır olarak saklaması gerekti. Ayrıca çekimin de Steven Meisel tarafından yapılmasını istediğimi biliyordum çünkü o en iyinin de iyisi. Bugünün İngiltere'sini yansıtmak önemliydi, çok kültürlü ve herkesin hoş karşılandığı bir toplum-tıpkı benim ailemin de hoşça karşılandığı gibi. Adwoa, tam bir aristokrattı ama aynı zamanda baştan aşağı bir batı Londra kızı ve bir aktivistti."

    10. Eylül 2019

    "Bu sayı için Sussex Düşesi ile birlikte çalışmak, editör olduğum süre boyunca benim için çok özel bir zamandı. Sesi duyulmayan kahramanlara odaklanmak istedik, dünyaya yardım etmeye çalışan ve bunu kendi yöntemleriyle yapan kadınlara... İnsanların ilgisini çekeceğini biliyordum ve bu sayının başarısı karşısında havalara uçtum. Tüm takım, düşesle birlikte tam dokuz ay boyunca bunun üzerinde çalıştı. Ne kadar yorulmuş olsak da bugün için çok özel bir şey yaptığımızı hissediyorum." Kaynak

    Yorumlar (0)

    Bu gönderi için henüz bir yorum yapılmamış.

    Yorum Bırakın

    Yorum yapmak için üye girişi yapmalısınız. Üye girişi yapmak için buraya tıklayınız.